Institutul pentru Politici Publice (IPP) a publicat un nou raport asupra activitatii parlamentare in ultima sesiune, respectiv activitatea celor doua camere in perioada septembrie – decembrie 2011. Potrivit datelor centralizate de IPP, parlamentarii salajeni stau bine in comparatie cu alti reprezentanti din tara, atat ca prezenta, cat si ca initiative legislative sau activitate in comisiile de specialitate.
Votul final e treaba serioasa pentru parlamentarii salajeni
Cel mai simplu mod in care se poate contabiliza prezenta parlamentarilor la sedintele camerelor este cel al votului final. In sesiunea septembrie – decembrie 2011, cinci din cei sase parlamentari salajeni au o prezenta de peste 90 la suta, ceea ce reprezinta un procent bun in raport cu parlamentarii din alte judete.
La Camera Deputatilor au fost inregistrate in sesiunea trecuta 351 de voturi finale, insa niciunul dintre cei patru deputati salajeni nu a fost prezent la toate. Cea mai buna prezenta o are deputatul UDMR Seres Denes, cu o prezenta de 94 la suta, ceea ce inseamna 329 de voturi finale pe proiectele de lege dezbatute in Camera. Iuliu Nosa, deputat PSD, inregistreaza in aceeasi perioada 324 de prezente la vot final, acumuland o prezenta de 92 la suta. Putin mai ocupat a fost deputatul PDL Lucian Bode, care si-a dat votul de 287 de ori, marcand o prezenta de 81 la suta. In schimb, Mirel Talos – PNL – inregistreaza cea mai scazuta rata a prezentei – de numai 74 de procente, paticipand la doar 259 de voturi finale. Cei doi senatori salajeni au reusit sa acumuleze o prezenta la votul final de peste 90 la suta. In sesiunea precedenta, senatorii au participat la 218 voturi finale. Senatorul Gheorghe Pop (PSD) a lipsit doar de la trei voturi finale, avand o prezenta de 94 la suta. Senatorul UDMR Fekete Andras are un procentaj mai slab – 92 la suta, fiind prezent la 201 voturi finale. Un alt salajean, dar care reprezinta Clujul in Parlament, a reusit sa fie prezent de 311 ori la votul final in Camera Deputatilor, cu un procentaj de 89 la suta. Este vorba de pedelistul Daniel Buda, originar din satul Pausa, comuna Romanasi.
Ultimul an de mandat
Cei sase parlamentari salajeni au intrat in ultimul an al actualului mandat, in toamna acestui an, potrivit legii, urmand sa fie organizate noi alegeri parlamentare. Datorita schimbarilor in optiunea electorala a salajenilor, este posibil ca o parte dintre actualii parlamentari sa nu mai obtina un nou mandat. Acelasi lucru se poate intampla si prin prisma schimbarilor din interiorul partidelor care i-a trimis in 2008 in Parlament. Insa, in fata ultimului an de mandat, sa vedem ce au lucrat parlamentarii salajeni pentru populatia care i-a trimis in forul legislativ.
Mirel Talos – deputat PNL
Mirel Talos are 39 de ani si a fost ales deputat pe colegiul Zalau din partea PNL. Este, poate, singurul parlamentar de Salaj care si-a construit cariera politica specializandu-se in acest domeniu. In mandatul trecut, Mirel Talos a fost consilier al premierului Tariceanu, de unde a acces la pozitia de parlamentar pentru un an si jumatate. In acest mandat insa, Mirel Talos sta prost la prezenta la lucrarile Camerei – cu un procent de doar 76,2 la suta. In schimb, este unul dintre cei mai activi opozanti ai actualei puteri. Din decembrie 2008, Mirel Talos a luat cuvantul in plen de 21 de ori, a adresat ministrilor 32 de intrebari si interpelari si a semnat nu mai putin de 20 de motiuni simple si motiuni de cenzura. Deputatul liberal este si primul care si-a anuntat deja candidatura pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din acest an.
Seres Denes – deputat UDMR
Seres Denes are 59 de ani si a fost ales deputat pe colegiul Cehu Silvaniei, cel mai important bazin electoral al UDMR Salaj. Anul acesta Seres Denes implineste 20 de ani de activitate parlamentara, fiind mai intai senator, din 1992 pana in 2004, iar din 2004 pana in prezent reprezentand salajenii ca deputat. Practic, Seres Denes a adunat nu mai putin de cinci mandate in Parlamentul Romaniei. In acest ultim mandat, Seres Denes a reusit si cel mai bun procentaj ca prezenta la lucrari dintre deputatii salajeni – 93,4 la suta. Din decembrie 2008 pana acum a luat cuvantul in plen de 15 ori, a adresat 11 intrebari si interpelari ministrilor si a semnat patru motiuni contra guvernului, cand UDMR nu avea reprezentanti la Palatul Victoria. Seres Denes este unul dintre cei mai influenti lideri UDMR la nivel national, astfel ca locul sau pe listele de candidati la parlamentarele din toamna nu poate sa-l conteste nimeni.
Fekete Andras – senator UDMR
Fekete-Szabo Andras Levente are 59 de ani si a fost ales senator pe colegiul Cehu Silvaniei – Simleu Silvaniei. Senatorul UDMR se afla la al doilea mandat in Parlamentul Romaniei, prima data fiind ales in anul 2004. Din pacate, la capitolul prezenta la lucrarile camerei superioare nu sta foarte bine – 75,1 la suta in cei peste trei ani de mandat. Insa este foarte vorbaret – cu 73 de luari de cuvant in plen. Pentru ca UDMR este foarte strict in privinta oamenilor pe care-i promoveaza, este foarte probabil sa-l regasim in toamna ca si candidat la Senat din partea formatiunii maghiare.
Iuliu Nosa – deputat PSD
Iuliu Nosa are 56 de ani si a fost ales deputat PSD pe colegiul Jibou. Este la al doilea mandat in Camera Deputatilor, primul fiind in legislatura 2004-2008. In cei trei ani din acest mandat a reusit o prezenta la lucrarile camerei inferioare de 86,9 procente. Fiind in opozitie, Iuliu Nosa are o activitate parlamentara mult mai prolifica. Deputatul PSD a luat cuvantul in plen de 45 de ori, a adresat 35 de intrebari si interpelari ministrilor, a semnat nu mai putin de 11 motiuni si a initiat 23 de propuneri legislative. In toamna acestui an este posibil sa-l regasim ca si candidat al USL pe colegiul Jibou – cel mai important bazin electoral al partidului sau.
Lucian Bode – deputat PDL
Lucian Bode are 38 de ani si a fost ales ca deputat pe colegiul Simleu Silvaniei. A reusit pana acum doua lucruri importante – este primul parlamentar pe care PDL Salaj a reusit sa-l trimita in Parlament si, recent, a fost investit ca ministru al Economiei in Guvernul Ungureanu. Din 12 decembrie 2008, cand a depus juramantul, pana in prezent, a reusit sa participe la cea mai mare parte a lucrarilor Parlamentului, avand o prezenta per total de 91,5 la suta. Lucian Bode a luat cuvantul in plen de opt ori, aici intrand si depunerea juramantului ca parlamentar. Tot in dreptul sau sunt inregistrate sapte intrebari si interpelari adresate ministrilor din guvernele Boc. In cei trei ani de mandat, Bode si-a pus semnatura pe 26 de propuneri legislative, din care patru nu si-au inceput inca procedura legislativa. Foarte probabil il vom regasi in aceasta toamna ca si candidat al PDL pe colegiul Simleu Silvaniei – care i-ar putea aduce un nou mandat in Camera Deputatilor.
Gheorghe Pop – senator PSD
Gheorghe Pop are 53 de ani si a fost ales din partea PSD pe colegiul Jibou-Zalau. Este la primul mandat de parlamentar, iar ca prezenta il „bate” pe colegul sau de la UDMR – 79,7 la suta din decembrie 2008. Gheorghe Pop este cel mai vorbaret parlamentar salajean, avand la activ 122 de luari de cuvant in plen, dar si cel mai mare numar de intrebari si interpelari adresate ministrilor – 137. De asemenea, a semnat cinci motiuni simple si de cenzura. Tot Gheorghe Pop marcheaza cele mai multe proiecte legislative – 37, dintre care patru abia acum intra in circuitul legislativ. In privinta candidaturii pentru un nou mandat, in contextul aliantei USL, locul lui Gheorghe Pop va fi, probabil, cel mai disputat intre partidele din alianta.
Alesii salajeni „stau bine” in Parlament
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...