Cel mai vechi brand de pe piata sălăjeană
In 1950, jurnalistii care au facut posibila existenta ziarului Graiul Salajului timp de patru ani isi continua activitatea sub egida altor publicatii. Astfel, apare la Jibou gazeta „Lupta Jiboului”, intre anii 1950-1951, ca organ de presa al autoritatilor raionale judetene. Mai apoi, apare gazeta „Drum nou”, care este tot o continuare a demersului gazetaresc inceput de echipa care a infiintat Graiul. De aceasta data, „Drum nou” revine la Zalau si va continua sa apara pana in 1959. Ulterior, poate din cauza perioadei tulburi prin care trecea Romania, presa salajeana intra intr-o cvasitacere, care a durat noua ani. Abia in 23 februarie 1968, la Zalau apare Nazuinta, un saptamanal de 12 pagini, care este tiparit la Intreprinderea poligrafica Cluj. Acest ziar va fi organul de presa oficial al judetului si, in timp, devine cotidian, care apare pana la Revolutia din decembrie 1989. In zilele tulburi de dupa Revolutie, echipa de ziaristi de la Nazuinta se imparte in doua, nascandu-se doua gazete – Salajul si Graiul Salajului. Prima aparitie a Graiului de dupa schimbarea de regim este in 30 decembrie 1989. La exact 22 de ani, in 30 decembrie 2011, am marcat editia cu numarul 5000 a celui mai vechi ziar din Salaj.
Dinu Iancu Salajanu
Graiul Salajului – in slujba promovarii culturii autentice
La frumoasa aniversare de 65 de ani a celui mai important si mai longeviv ziar salajean, „Graiul Salajului”, imi fac datoria de onoare de a-mi exprima recunostinta si pretuirea pentru ceea ce a insemnat pentru mine acest ziar, in tripla mea ipostaza de cetatean, director al Casei de Cultura a Sindicatelor si artist.
Ca cetatean, am gasit in paginile acestui cotidian informatii proaspete, utile, obiective, dar si opinii cu un puternic si benefic caracter formativ.
In calitatea mea de director al unei prestigioase institutii de cultura, am colaborat bine cu redactorii ziarului, care au relatat cu obiectivitate actiunile noastre si ne-au sprijnit in promovarea culturii autentice, aducand la cunostinta cititorilor manifestarile proprii sau gazduite de noi – spectacole, festivaluri etc.
Cu emotie si recunostinta imi aduc aminte ca primele consemnari despre activitatea mea ca artist, primele mele interviuri au aparut in „Graiul Salajului”, aprecierile facute in paginile acestui ziar incurajandu-ma sa devin mai bun si sa fac mai mult sub aspectul pregatirii mele artistice. Intr-un fel, toate succesele personale in promovarea folclorului autentic au fost impartasite, prin intermediul „Graiului”, tuturor iubitorilor de cultura.
Pentru toate acestea, acum, la ceas aniversar, urez cotidianului salajean „La multi ani!” si multumesc redactorilor pentru profesionalismul si daruirea cu care inteleg sa slujeasca opinia publica.