Institutia Prefectului judetului Salaj a organizat vineri un transport cu alimente pentru satenii din Fagetu, comuna Plopis, care sunt de mai multe zile blocati din cauza zapezii.
In cadrul campaniei de colectare de alimente pentru sinistratii zapezii, Prefectura Salaj a organizat un transport de alimente pentru 100 de familii din satul Fagetu, comuna Plopis, singurul sat din Salaj care a ramas blocat din cauza conditiilor meteo. Vineri, cu ajutorul ISU Salaj si cu sprijinul Jandarmeriei, s-a organizat un transport cu 100 de pachete – conserve si alte produse alimentare neperisabile, provenite din donatiile cetatenilor pentru campania umanitara destinata initial satelor din Moldova afectate de caderile masive de zapada. Prefectul Alexandru Vegh a decis ca o parte din ajutoarele stranse sa fie redirectionate spre satenii din Fagetu, greu incercati de caderile de zapada. „Ne-am fi dorit sa ajungem chiar la persoanele aflate in dificultate din Fagetu, insa drumul blocat ne-a facut sa ne intoarcem din drum. Am putut constata la fata locului greutatile cu care se confrunta, an de an, cei ce locuiesc in aceasta zona si cred ca este normal sa ajutam in primul rand salajenii, iar dupa aceea alti romani care au probleme din cauza vremii”, a precizat prefectul Alexandru Vegh.
Paine proaspata de la Meseseni
Pe langa cele 100 de pachete pregatite de Institutia Prefectului, pentru familiile din Fagetu a mai pregatit paine proaspata primarul comunei Mesesenii de Jos, Sandu Bercean. „Cu sprijinul unui agent economic din comuna am facut 100 de paini de un kilogram fiecare pentru a ajunge la oamenii din Fagetu. In plus, cu sprijinul Asociatiei Comunelor din Romania, filiala Salaj, am pregatit si 200 de pachete de paste fainoase, pentru a-i ajuta pe cei aflati in dificultate”, ne-a declarat primarul Sandu Bercean.
Convoiul cu ajutoare s-a impotmolit in nameti
Intentia prefectului Alexandru Vegh a fost de a ajunge cu transportul de alimente chiar la familiile din Fagetu. „Stim ca le este foarte greu, ca trebuie sa parcurga kilometri intregi pentru a se aproviziona cu alimente, de aceea vrem sa mergem chiar la ei sa le ducem alimentele”, spunea vineri, pe drum, prefectul judetului, insotit de echipa Graiul Salajului, reprezentati ai ISU si ai Jandarmeriei. Convoiul cu cinci masini pline cu alimente s-a impotmolit insa pe drumul dintre Plopis si Fagetu. Chiar daca un utilaj cu senile pus la dispozitia primariei din Plopis de Consiliul Judetean lucra la deszapezire de mai multe ore, degajarea drumului de zapada a decurs extrem de greu. „Mai avem aproximativ doi kilometri pana la biserica, sa speram ca in doua ore vom reusi sa curatam drumul pana acolo”, spunea vineri primarul Nicolae Criste.
Cele patru masini 4X4 cu ajutoare pentru satenii din Fagetu au razbit doar pana la doi kilometri de sat. Zapada viscolita s-a asternut pe drumul spre sat, deszapezirea putandu-se face doar cu un utilaj cu senile, care a degajat drumul doar cat sa treaca o masina. Convoiul cu alimente a urcat cu greu pana in varful Plopisului. O masina cu paine, care ar fi trebuit sa ajunga in Fagetu, a renuntat sa se mai lupte cu zapada si a stationat pe marginea drumului, asteptand ca satenii de acolo sa razbata pentru a-si cumpara paine. La doi kilometri de sat, nici masinile de teren cu care se duceau alimentele nu au mai putut inainta. Doua masini ale locuitorilor din Fagetu au ramas abandonate pe drum, iar oamenii asteptau ca utilajul de deszapezire sa le croiasca drum macar pana la biserica din sat. „Deobicei reusesc sa ajung pana la biserica si imi las masina acolo. Pana acasa mai merg pe jos cinci kilometri”, ne-a spus Ioan I., unul dintre satenii care ramasesera cu masina in zapada. Alti locuitori din Fagetu iesisera cu lopeti ca sa ajute la deszapezirea masinilor, insa nu prea aveau ce sa faca. Zapada pe marginea drumului se inalta in taluzuri mari ce pareau gata sa ingroape masinile de pe drum.
Alimentele au ajuns abia ieri la Fagetu
Transportul cu alimente pentru Fagetu a facut cale intoarsa si pachetele au fost lasate la primaria din Plopis. Primarul Nicolae Criste a dat asigurari ca pachetele vor fi duse sambata la biserica din Fagetu si la slujba de duminica le distribuie, impreuna cu preotul din sat, famiilor cele mai afectate. „Daca veniti saptamana viitoare, veti vedea ca ajutoarele ajung la cine are cea mai mare nevoie”, promite primarul comunei Plopis. La randul sau, primarul Nicolae Criste ii spune prefectului ca ar mai fi nevoie de un utilaj cu senile pentru a-si putea ajuta oamenii din Fagetu. „Utilajul pe care il avem, cum ati vazut, nu face fata. Degajeaza drumul doar pe un singur sens, iar daca se intalnesc doua masini in drum, nu au cum sa treaca una pe langa alta”, spune primarul. Accesul la Fagetu e greu si cei care urca trebuie sa astepte sa coboare celelalte masini, altfel se blocheaza in nameti. Iar primavara este inca departe si sutele de oameni din sat isi pun speranta doar in imbunatatirea vremii.
Oamenii din Fagetu au parte de ierni interminabile, de cate sase luni pe an
„Asa e la noi, sase luni pe an avem iarna. Anul asta a venit zapada mai tarziu, dar asa e in fiecare an. Ne facem provizii din toamna, ca stim ce ne asteapta cu zapada asta. Primavara, in vale rasare ceapa, dar la noi e tot zapada”, spunea vineri cu seninatatea omului obisnuit cu greutatile Ioan I. Pentru ca asa e in fiecare an si accesul in sat se blocheaza in fiecare iarna, locuitorii din Fagetu isi cumpara din timp cele necesare traiului si asteapta sa treaca urgia alba. „Acuma sunt pe terminate proviziile. Am fost ieri sa cumpar ulei si m-am impotmolit in zapada mai jos, asa ca l-am lasat in masina. Acuma e inghetat, il duc asa acasa ca avem nevoie, l-oi pune la dezghetat, ce sa fac?”, povesteste sateanul. Nici curent electric nu au, din cauza zapezilor se defecteaza des linia electrica si cei de la Electrica nu pot ajunge sa repare defectiunile. „Mai mult suntem fara curent, nici nu mai folosim aparatele sa nu se strice”, marturiseste omul. Scoala a fost inchisa de joi si nu se stie cand vor merge copiii la scoala. Un alt satean spune ca fetita sa e bolnava de mai multe zile si nu a putut sa o duca la medic si nici sa ajunga sa-i ia medicamente. „Sa speram ca acuma reuseste utilajul sa ne croiasca drum, sa pot s-o duc la medic”, spune sateanul ingrijorat. „Daca se imbolnaveste cineva mai rau, nicio ambulanta nu poate patrunde pana la noi. Numai cu elicopterul ne poate scoate de aici”, remarca unul dintre sateni.
Greutatile cauzate de iarna lunga insa nu-i face pe satenii din Fagetu sa dispere. Sunt obisnuiti si povestesc cu prefectul Alexandru Vegh despre greutati cu seninatate si cu resemnare. Pentru ei, iarna care-i izoleaza de restul lumii este ceva ce face parte din viata lor si nu asteapta ajutor de la nimeni. Sunt multumiti ca in ultimii ani primaria le mai curata drumul, ca au curent electric (atunci cand au) si ca li s-a facut un camin cultural. Din cand in cand mai merg pe la rudele din sat sa vada cum se descurca, dar distanta dintre case nu le permite sa o faca prea des. „La noi circula o vorba, ca pana la vecini mananci o paine”, descrie situatia Ioan I. cu umor. Cu prefectul Alexandru Vegh, satenii din Fagetu vorbesc cu dezinvoltura, nu se plang si nu acuza pe nimeni. Intrebati cu ce i-ar putea ajuta autoritatile, oamenii spun ca le-ar mai trebui un utilaj cu senile, ca cel pe care il au acolo nu face fata. „Am facut 100 de pachete cu alimente pentru familiile din Fagetu, sa va ajutam cat de cat”, le spune prefectul, iar oamenii multumesc si par mirati de atentie. Insa zapada nu permite transportului sa ajunga la biserica si convoiul se intoarce la Plopis. Primarul din Plopis ia in masina cativa sateni care se cazneau sa ajunga la masina cu paine care stationa la cativa kilometri mai sus, asteptandu-i.