Datele statistice cu privire la avorturile inregistrate in Salaj arata o realitatea dureroasa. Intr-un singur an s-au inregistrat 365 de intreruperi de sarcina, din care aproape 30 la suta s-au inregistrat la grupa de varsta 15-24 de ani.
In cabinetele medicilor ginecologi din Simleu Silvaniei si Zalau au ajuns anul trecut, oficial, nici mai mult nici mai putin de 365 de femei pentru a solicita medicilor intreruperea sarcinii, dintre care doua copile ce nu implinisera varsta de 15 ani, iar alte 132 de adolescente – cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Autoritatile au constatat o scadere drastica a varstei fetelor care raman insarcinate si solicita intreruperi de sarcina. Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Mihai Cheseli, a informat pentru Graiul Salajului ca, in anul 2011, in unitatile medicale publice din Simleu Silvaniei si Zalau s-au efectuat 275 de intreruperi de sarcina, dintre care 210 la solicitarea femeilor care locuiesc in mediul rural si restul de 65 de intreruperi de sarcina la femei cu domiciliul in mediul urban. In cabinetele private din Simleu si Zalau s-au efectuat, de asemenea, 90 de intreruperi de sarcina, din care 30 la femei care locuiesc in mediul rural si 60 la femei din mediul urban. In total, anul trecut s-au inregistrat 365 de avorturi si, facand o medie a intreruperilor de sarcina, reiese ca in fiecare zi a anului trecut o femeie a solicitat medicului ginecolog intreruperea sarcinii.
42 de avorturi la fete intre 15 si 19 ani
Una dintre cele mai grave probleme care au principala consecinta sarcina la o varsta tampurie si, implicit, avortul, este educatia sexuala a adolescentilor, in aceeasi masura a fetelor, cat si a baietilor. Lipsa interesului pentru informare si a educatiei din familie si scoala, au facut ca 42 de tinere cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani sa solicite intreruperea sarcinii. Purtatorul de cuvant al DSP Salaj a precizat ca 30 de adolescente au apelat la serviciile cabinetelor publice pentru intreruperea sarcinii si alte 12 adolescente la cabinete private. Doua cazuri de intrerupere de sarcina s-au inregistrat la copile de nici 15 ani, insa, comparativ cu statistica pe anul 2010, la aceasta grupa de varsta s-au redus cu sapte cazurile de avort inregistrate. O situatie mai drastica exista la grupa de varsta 20-24 de ani, unde, numai pe parcursul anului trecut, s-au inregistrat 77 de solicitari de intrerupere a sarcinii la cabinetele publice si 13 solicitari la cabinetele private, in total 90 de tinere care au renuntat sa fie mame. Medicii spun ca aceste grupe de varsta la care se inregistreaza cele mai multe cazuri de avorturi sunt relevante pentru a putea concluziona lipsa interesului pentru folosirea mijloacelor anti-conceptionale, atat din partea baietilor, cat si din partea fetelor. O statistica efectuata la nivel national anul trecut arata ca peste 60 la suta dintre adolescentele cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani nu au folosit niciodata mijloace contraceptionale in ciuda faptului ca la cabinetele de planning familial se distribuie contraceptive gratuite si consiliere.
Peste 200 de avorturi la femei de peste 25 de ani
Din informatiile primite de la Directia de Sanatate Publica reiese ca 231 de intreruperi de sarcina s-au efectuat la femei cu varste cuprinse intre 25 si 49 de ani. Medicii ginecologi spun ca la grupele de varsta 25-29 de ani sau 30-34 de ani nu se poate pune problema lipsei de informare, ci mai degraba este indiferenta fata de sanatate sau problemele familiale si financiare. Astfel, 81 de cazuri de intrerupere de sarcina s-au inregistrat la grupa de varsta 25-29 de ani, iar la grupa de varsta 30-34 de ani s-au inregistrat 74 de avorturi. La grupa de varsta 35-39 de ani s-au efectuat 38 de intreruperi de sarcina in cabinetele publice si numai 15 in cabinetele private. Cele mai putine avorturi s-au inregistrat la grupa de varsta 40 – 44 de ani – 19 cazuri, si la grupa de varsta 45-49 de ani – patru avorturi. „La grupa de varsta 40-49 de ani medicii recomanda, in functie de investigatiile efectuate, intreruperea sarcinii, deoarece exista acele sarcini cu risc, care pot pune in pericol atat mama, cat si fatul. Cat despre adolescente, acestea ar trebui sa utilizeze toate mijloacele de informare existente – si nu sunt putine in acest moment -, dar mai ales sa apeleze cu incredere la cabinetele medicilor de familie sau la cabinetele de planning familial. Un avort este foarte periculos si nu marcheaza doar trupul, ci si sufletul. Dupa efectuarea unui avort, majoritatea tinerelor raman afectate psihic, iar in unele cazuri un avort poate duce la infertilitate”, spune medicul ginecolog P.C.