Locotenentul Alexandru Gheorghe, cel care a uimit o tara intreaga dupa ce, pe 23 ianuarie, a aparut la protestele din Piata Universitatii imbracat in uniforma militara, a aparut luni in fata Consiliului de Judecata. A fost gasit vinovat de incalcarea legii si regulamentelor militare de o instanta contestata vehement de aparatorul militarului, generalul Ion Panaitescu.
Militarul din Piata Uni-versitatii a fost gasit vinovat de incalcarea regulamentelor militare si a fost propus pentru trecerea in rezerva. Consiliul de Judecata al ofiterilor din Flotila 71 Aeriana din Campia Turzii considera ca locotenentul a incalcat Legea 80/1995, privind statutul cadrelor militare si alte prevederi ale regulamentelor militare. Astfel, s-a stabilit ca participarea sa, in data de 23 ianuarie, la mitingul din Piata Universitatii este fapta interzisa de regulile militare. De asemenea, el a fost gasit vinovat de purtarea uniformei militare pe timpul participarii la miting si pentru neinstiintarea comandantului despre deplasarea in alte localitati pe timpul parasirii garnizoanei. Consiliul de Judecata l-a mai gasit vinovat si de acordarea de interviuri si declaratii repre-zentantilor mass-media, fara a pastra echidistanta politica a armatei si fara aprobarea comandantului unitatii si, totodata, furnizarea unor in-formatii exceptate de la liberul acces, respectiv denumirea functiei si a structurii unde se gaseste aceasta.
Contactat de Graiul Salajului, aparatorul militarului, generalul Ion Panaitescu, a sustinut ca locotenentul Alexandru Gheorghe a fost „lucrat” de „o adunatura de speriati, intruniti cu incalcarea Constiutiei”. In opinia sa, decizia Consiliului este „esential nelegala, contrara legii”. Generalul Ion Panaitescu spune ca acest Consiliu de Judecata s-a adunat fara sa existe vreun act normativ care sa justifice o astfel de procedura. „Nu exista Regulamentul Consiliilor de Judecata, acest Regulament trebuia mai intai publicat in Monitorul Oficial pentru a putea fi in vigoare”, explica generalul. „Aflandu-se in afara legii, pot spune ca e o asociere in vederea savarsirii de infractiuni sau un grup de crima organizata, constituit in scopul savarsirii unor infractiuni grave”. Pentru ca nu exista temei legal pentru aceasta intrunire, aparatorul spune ca ofiterii din Consiliul de Judecata pot fi acuzati de „abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in speta locotenentul Alexandru Gheor-ghe, si contra intereselor publice, pentru ca parte vatamata este Ministerul Apararii, caruia, prin aceasta hotarare, i s-a cauzat o tulburare insemnata a activitatii”. Este cumplita disjunctia intre armata si lege, constata aparatorul soldatului. „Sunt militari care dau prevalenta ordinului superiorilor, oricat de imbecil si de tembel ar fi acest ordin si ignora Constitutia si legile tarii. Orice ordin de plutonier nenorocit e mai tare decat Constitutia”, adauga generalul. Iar rezultatele sunt „monstruoase, ca aceasta hotarare”. Aparatorul soldatului spune ca ofiterii din Consiliul de Judecata ar fi putut sa se abtina, sa refuze sa faca parte din Consiliu. „Sa se faca pres si sluga la darloaga, sa execute ordinele nelegale, ii dezonoreaza profund pe acesti ofiteri”, concluzioneaza generalul Ion Panaitescu. Acesta va contesta decizia Consiliului de Judecata la forurile superioare.
Locotenentul Alexandru Gheorghe a declarat, ieri, pentru Graiul Salajului, ca se astepta la orice in urma intrunirii Consiliului de Judecata. „Te poti astepta la orice, cand se incearca inabusirea din fasa a oricaror manifestari de democratie din tara asta”, spune locotenentul. „In Romania functioneaza un sistem inchis, supus abuzurilor, pe care puterea vrea cu disperare sa-l pastreze”.
Locotenentul e mandru de gestul sau
„Am dedicat gestul meu Romanilor mei, asa cum imi place sa le spun”, declara , saptamana trecuta, locotenetul Alexandru Gheorghe, in interviul acordat pentru Graiul Salajului. A iesit in strada, in uniforma, pe 23 ianuarie, pentru a se solidariza cu manifestantii din Piata Universitatii. Picatura care a umplut paharul a fost „atitudinea batjocoritoare afisata de anumite persoane, la adresa oamenilor simpli care mureau de frig in Piata Universitatii”. Soldatul declara, in interviul pe care ni l-a acordat, ca familia e mandra e gestul sau, iar el se simte, sufleteste, deosebit. Ii este frica doar de Dumnezeu, nici macar nu se gandeste sa plece din tara si, peste un an, vrea sa vada Romania „LIBERA”.