Sindicaliști: Majoritatea angajaților din sănătate sunt în situația de sărăcie salarială

În timp ce salariile medicilor sunt uimitoare pentru o bună parte a angajaților de rând, aceștia se plâng că lefurile pe care le încasează sunt umilitoare, motiv pentru care au trecut la proteste și amenință cu greva generală. Peste cinci mii de cadre medicale afiliate Federaţiei Solidaritatea Sanitară demonstrează azi, chiar de Ziua Personalului Medical, în faţa Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Palatului Parlamentului.

“În esență, protestatarii solicită respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcție de inflație, asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale (creșterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaților din sănătate, plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale. Protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei Ordonanțe de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente”, spun sindicaliștii.

Guvernul a adoptat, în ședința din 7 martie, o ordonanță de urgență privind majorări salariale pentru personalul din sănătate, asistență socială și alte sectoare de activitate bugetară. Actul normativ aprobat de Executiv stabilește că, începând cu luna martie 2024, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţii din domeniul asistenței sociale, precum și ale personalului TESA din unitățile și centre de asistență socială cu sau fără personalitate juridică se majorează cu 20 la sută faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023. Această majorare se acordă în două tranșe egale – prima tranșă se acordă începând cu data de 1 martie 2024, iar a doua tranșă, din 1 iunie 2024. Ordonanța de urgență a Guvernului majorează și salariile de bază ale personalului din sănătate, precum și cele ale personalului TESA din sănătate, creșterea urmând să se facă tot eșalonat. De majorări vor beneficia și 235.611 de medici, farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, registratori medicali, statisticieni medicali și personal auxiliar-sanitar, personal TESA. Medicii de medicină generală care efectuează gărzi în cadrul serviciilor de ambulanță și al structurilor de primire urgențe (UPU/CPU) din cadrul unităților sanitare vor beneficia de indemnizație pentru gărzile efectuate, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial.

Federaţia Solidaritatea Sanitară susține că aceste majorări nu sunt nici suficiente, nici semnificative. În plus, acuză politicienii că încearcă să reducă, până la eliminare, sporurile.

sursa foto: federatia solidaritatea sanitara

“OUG-ul nu determină o creștere a puterii de cumpărare a salariilor care să depășească nivelul inflației. OUG-ul privind creșterea salariilor de bază nu reușește să determine o creștere a veniturilor salariale care să ajungă din urmă inflația. OUG-ul nu crește valoarea nici unuia dintre sporuri. În acest moment nici unul dintre sporuri nu mai este raportat la salariile de bază în plată. Exact din această cauză creșterea salariilor de bază are un impact mult mai mic asupra creșterii salariilor de bază. Scăderea recompensei pentru riscurile și eforturile suplimentare indică o tendință ce dezvăluie o intenție: în viitor ea nu va mai conta, ponderea ei devenind nesemnificativă. Se va ajunge destul de aproape de situația în care lucru în ture/gărzi, în zilele libere/sărbători legale, în diferite condiții de muncă să nu genereze diferențe semnificative ale veniturilor salariale. Adică, să intre în zona obligațiilor neplătite”, spun sindicaliștii.

În timp ce sindicaliștii Federației Solidaritatea Sanitară au ieșit în stradă și amenință cu greva generală, sindicaliștii de la Sanitas spun că au reușit să rezolve o bună parte a problemelor din sistem, obținând creșterea salariilor în Sănătate și Asistență Socială.

“Guvernul României și-a asumat, prin PNRR, o nouă lege a salarizării bugetare în care sporurile, așa cum sunt ele astăzi, nu vor mai exista; cel mai probabil va fi un singur spor pentru condiții periculoase de muncă de maximum 20%. Din acest motiv, toate negocierile pentru această ordonanță au vizat doar creșterea salariilor de bază! Chiar și proiectul viitoarei legi a salarizării, negociat cu federațiile reprezentative din Sănătate și Asistență socială, este construit pe același principiu. Toate categoriile profesionale vor avea creșteri ale salariilor de bază; am repoziționat funcția de asistent medical în grila de salarizare, mai aproape de medic și mai departe de infirmier; am corectat salarizarea pentru funcțiile de conducere (director financiar-contabil, director de îngrijiri, asistent-șef de secție și de unitate sanitară, asistent -șef de ambulanță). OUG este doar primul pas. Ceea ce nu am reusit să punem la punct în această etapă va fi corectat prin noua lege a salarizării, care va fi finalizată, sperăm noi, în acest an. Problema sporurilor sperăm să o rezolvăm în urma procesului pe care Sanitas l-a deschis împotriva Guvernului României și care va avea primul termen peste 3 săptămâni”, a explicat Sanitas.

Federația Sanitas a calculat, în urma aplicării Ordonanței, atât valoarea salariilor de bază brute cât și cuantumul creșterilor în luna iunie 2024, raportat la decembrie 2023, pentru toate funcțiile: