Dragi cititori, chiar dacă a fost decretată după o agendă seculară, ziua de 8 martie, cunoscută sub denumirea de ”Ziua Femeii”, este un moment potrivit de a reflecta la rolul esențial pe care femeia îl are în lume. În decursul anilor, societatea s-a schimbat mult, femeia rămâne, însă, pe mai departe, cauză a prăbușirii sau a înălțării morale a societății.
Soții, mame, surori, fiice și bunici, toate sunt menite să dea culoare și sensibilitate, valoare și inspirație existenței noastre. Femeia este ”arhitectul timpurilor”, ”emblemă a speranței”, ”ocean de sentimente” și ”labirint de emoții”. „Femeia ştie ontologic să se jertfească pe sine pentru ceea ce face scopul vieții ei, fie copil, fie profesie”, ne mărturisește scriitoarea Annalisa Boyd. “Pe fiecare femeie flutură un steag al escaladei umane” , ne descoperă Ionuț Caragea. “Femeia este forța care ne însoțește și ne încurajează pe parcursul vieții, ea ne oferă iubirea, compasiunea și înțelegerea de care avem nevoie”, ne convinge Octavian Paler. Invitându-ne la responsabilitate și asumare, Nicolae Iorga ne descoperă că “femeia este coloana vertebrală a familiei și a societății, cea care leagă trecutul cu viitorul și dă sens prezentului.”
Un aspect esențial care ar trebui reținut de către orice femeie este afirmația Annalisei Boyd, care atrage atenția că „principalul factor de coagulare, dar, în același timp și de dezintegrare a familiei, de pierdere a pruncilor, de nefericită reconfigurare a modelului social și a structurii sociale este femeia”.
Dragilor, nici o limbă nu poate explica eroismul la care sunt chemate neîncetat femeile și mamele. Viitorul lumii este țesut de mame, ne asigură Carmen Sylva. Mamele trebuie să fie lumina care ghidează prin întuneric, creuzet al valorilor morale și stele de orientare ale umanității. ”Cea mai fumoasă capodoperă a inimii lui Dumnezeu este inima mamei”, ne încântă Tereza de Lisieux, iar ”inima unei mame este un adânc, în străfundul căruia se găsește întotdeauana iertare”, ne consolează Honore de Balzac.
”Decăderea unei mame este începutul decăderii unui popor”, ne previne Pr. Mircea Irina, în timp ce Pr. Dumitru Irina ne asigură că ”numai popoarele care au mame vrednice progresează; când la un popor a decăzut maternitatea, la nimic nu folosește cealaltă educație.” ”Fără mame sănătoase nu vom avea un popor robust”, ne asigură Nichifor Crainic, iar Ioan Gură de Aur ne dezvăluie că ”mamele sunt adevărate mame nu numai dând naștere copiilor lor, ci, mai ales, dându-le o bună creștere”.
Asadar, dragi femei… mame, fiice, sotii și bunici, voi, cele care uniți rațiunea cu sentimentul, sunteți chemate la asumare, la responsabilitate, la eroism. Alegeți-vă exemple mari de femei și urmați-le modelul. Țintiți către înălțimi morale, faceți apel la zestrea spirituală a Bisericii și lăsați-vă inspirate de modelul Femeii și al Mamei prin excelență, care este Maica Domnului – tablou al integrității morale și al frumuseții depline. Menirea voastră socială și religioasă este vitală, influențele voastre sunt atât de adânci și hotărâtoare încât ele pot schimba toată albia vieții. Omenirea nu poate înainta fără voi. Voi sunteți cursul tragic al omenirii sau cursul grandios, de voi atârnă rostul întregii omeniri.
Astăzi, să ne gândim la femei care se sacrifică în permanență, la femei muncitoare, angajate în toate domeniile vieții sociale, la mame care-și împreunează mâinile în rugăciune pentru copiii lor, implorând protecție și har într-o lume sub ruine, la bunici gârbovite cu inimi calde care-și trăiesc a doua tinerețe în compania nepoților, la fiice care caută cu frenezie modele feminine și chei ale fericirii, la soții dăruite și iubitoare care rămân mereu alături de soți, iubind necondiționat.
Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru planul Său referitor la vocația și misiunea femeii în lume și să înălțăm un gând de recunoștință și de prețuire față de ”cele prin care este adusă viața”.
La mulți ani, femei!