Producătorii de cartofi pot primi de la stat un ajutor de 200 de euro la hectar. Decizia a fost adoptată în ședința de Guvern din 22 februarie, prin schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Anul trecut, potrivit datelor oferite de directorul Direcției Agricole Sălaj, Silviu Pop, au beneficiat de ajutor de minimis pentru culturile de cartofi 24 de fermieri. Suprafața totală cultivată cu cartofi în Sălaj, înregistrată la Direcția Agricolă, a fost de 29,51 hectare. Majoritatea cultivatorilor s-au înregistrat din zonele Tusa, Sâg, Crasna.

Condițiile primirii ajutorului de minimis

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 hectare inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/hectar, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole, producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până cel târziu la data de 20 mai a anului de cerere, inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare. Documentele se vor depune până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puţin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.