Instanta a decis sa penalizeze Banca Romaneasca pentru clauzele abuzive din contractul cu patru clienti.
Razboiul salajenilor cu bancile continua, iar Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului Salaj a inregistrat inca o victorie, de data aceasta impotriva unei a treia banci in contractele careia a sesizat clauze abuzive – este vorba de Banca Romaneasca. Judecatoria Zalau a dat miercuri castig de cauza Comisariatului in dosarul 1055/337/2011, deschis de Protectia Consumatorului la sesizarea a patru clienti. „In contractele Bancii se folosea dobanda de referinta interna la o valoare mai mare decat indicele EURIBOR, iar instanta a echivalat valoarea acestora”, precizeaza Claudiu Silaghi, seful CJPC Salaj.
In urma plangerilor depuse la Comisariat pentru sesizarea unor clauze abuzive in contractele cu Banca Roma-neasca, CJPC Salaj a deschis o actiune in instanta pentru anularea acestora in luna februarie a anului trecut. Dupa mai multe termene in care juristii de la CJPC Salaj au aparat interesele clientilor, in data de 25 ianuarie 2012 instanta a decis sa admita cererea clientilor bancii si constata caracterul abuziv al clauzei cu privire la dobanda variabila a bancii si dispune revizuirea acesteia, clauza prevazuta in contractele de credit bancar ale celor patru clienti. In plus, instanta aplica o amenda contraventionala bancii in valoare de 500 de lei si obliga Banca Romaneasca sa modifice contractul a doi dintre clienti astfel incat clauza contractuala abuziva, respectiv rata dobanzii variabile, sa fie compusa din indicele de referinta EURIBOR si marja bancii in cuantum de 4,85 la suta, iar revizuirea ratei dobanzii sa se faca in functie de modificarea indicelui de referinta. In caz contrar, Banca Romaneasca va fi sanctionata cu plata unor daune cominatorii in valoare de 50 de lei pe zi in favoarea celor doi clienti.
In cazul celorlalti doi clienti care au apelat la instanta, judecatorii obliga Banca Romaneasca sub sanctiunea platii unor daune cominatorii in valoare de 10 lei pe zi in favoarea clientilor, sa modifice clauza contractuala abuziva astfel incat sa rezulte clar ca dobanda de referinta a bancii este in relatie directa cu indicele de referinta EURIBOR, astfel ca rata dobanzii variabile se va compune din indicele de referinta EURIBOR si marja bancii in cuantum de 4,85 la suta, iar revizuirea ratei dobanzii se va face in functie de modificarea indicelui de referinta.
Sentinta este definitiva, insa cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. „Este o prima batalie castigata impotriva acestei banci si speram ca vom putea ajuta clientii si in continuare”, ne-a declarat comisarul-sef Claudiu Silaghi.
Salajenii se lupta si cu Volksbank si BCR
Reamintim ca Protectia Consumatorului a obtinut, anul trecut, o sentinta definitiva si irevocabila pentru aproximativ 30 de clienti ai Bancii Volksbank. Tot pentru clienti Volksbank judecatorii au decis, la sfarsitul lunii decembrie, sa se returneze integral sumele de bani incasate cu titlu de comision de penalizare si comision de risc, insa banca a decis sa faca recurs. O alta banca data in judecata tot pentru clauze abuzive este si BCR, unde se asteapta sentinta in cursul acestei saptamani.
Banca Romaneasca a pierdut procesul clauzelor abuzive cu clientii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...