De la sfarsitul lui ianuarie si pana la sfarsitul lui martie crescatorii de oi au o activitate intensa, pentru ca aceasta este in general perioada fatarilor.
Prevenirea avorturilor infectioase
Chiar daca furajarea oilor se face dupa norme stiintifice, exista riscul aparitiei unor avorturi infectioase sau parazitare. Masurile de prevenire a acestor avorturi consta in efectuarea vaccinurilor specifice, conform normelor-sanitar veterinare, pentru a preveni urmatoarele avorturi: salmoneic, vibronic, brucelic si listerelic.Cel mai frecvent se intalneste avortul in toate zonele tarii, motiv pentru care vaccinarea (vaccinul Salmovin) pentru prevenirea acestui avort este obligatorie in luna a patra de gestatie. Daca apar avorturi, crescatorul de ovine trebuie sa se adreseze de urgenta medicului veterinar din zona. Acesta va recolta probe de placenta si avortoni pe care ii va trimite la un laborator sanitar-veterinar pentru a preciza diagnosticul in vederea instituirii unui tratament curativ corect.

Probleme dupa fatare
Dupa fatare, chiar in conditii normale de furajare este posibil sa apara boala agalaxia contagioasa sau mamita gangrenoasa (rasfugul) boli care reduc partial sau total productia de lapte. Pentru a preveni aceasta boala grava tot in luna a treia de gestatie oile se vaccineaza preventiv cu vaccinul Agavac. Aplicarea unei furajari la nivelul cerintelor oilor gestante, pentru ca in momentul fatarii acestea sa posede 4-5 kilograme grasime cu care sa sustina cu energie productia de lapte, pe de o parte, si prevenirea avorturilor si imbolnavirilor pe de alta parte sunt conditii esentiale pentru obtinerea unor productii performante de lapte de oaie.