Din fericire, deocamdată, spitalele din Sălaj au scăpat de atacul cibernetic care a blocat 21 de spitale din țară, mai ales unitățile de primiri-urgențe.

Alina Tarba, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Zalău, a precizat pentru Graiul Sălajului că informaticienii celei mai mari unități spitalicețti din județ nu au semnalat niciun incident și că monitorizează în permanență sistemul informatic.

”Până acum nu a fost semnalat niciun incident și sperăm să nici nu fie vreunul. Colegii noștri informaticieni sunt în gardă și monitorizează îndeaproape activitatea”, a precizat Alina Tarba.

Nici la spitalele din Crasna, Jibou și Șimleu Silvaniei nu au fost incidente, așa cum s-a întâmplat sâmbătă, duminică și luni la spitale importante din țară, care folosesc sistemul informatic HIPOCRATE. Din vecinătatea Sălajului doar spitalele din Baia Mare și Sighetul Marmației au fost ținta atacului. S-a creat un blocaj de amploare atât în București, la Institutul Marius Nasta, la Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul Colțea, cât și în alte zone ale țării: Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Municipal Medgidia, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB), Institutul Regional de Oncologie Iași, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga, Spitalul Orășenesc Băicoi, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București, Centrul medical MALP SRL Moinești.

Cu un atac masiv, hackerii au dat peste cap activitatea, unităţile medicale având dificultăţi cu internările, externările şi alte înregistrări de date. Pacienţii au fost nevoiţi să aştepte la camerele de gardă sau la cabinete. Ulterior, s-a luat decizia ca medicii să se întoarcă la hârtie și pix pentru a putea continua activitatea.

Oficial, atacul cibernetic nu a fost revendicat de nicio grupare.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică verifică sediul firmei atacate

Experții în securitate cibernetică susțin că a fost un atac țintit, iar DNSC spune că majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranță ale datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent.

DNSC a transmis, printr-un comunicat de presă, că desfășoară o investigație asupra unui atac cibernetic executat cu aplicația ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică HIPOCRATE.

”În acest moment putem confirma faptul că 21 de spitale au fost afectate în urma atacului. Spitalul de Pediatrie Pitești a fost afectat începând cu data de sâmbătă, 10 februarie 2024. Celelalte 79 de unități din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet și asupra lor se desfășoară investigații suplimentare pentru a se stabili daca au fost (sau nu) ținta atacului”, au precizat reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică în comunicat.