Previziunile pentru sistemul sanitar romanesc incepand cu anul 2012 sunt sumbre, pentru ca deja se afla in dezbatere publica un proiect de lege care va privatiza intreaga Sanatate – se transforma statul social intr-o mare afacere din care peste 60 la suta din populatia Romaniei va avea de pierdut. Incepand cu coplata – ce trebuia sa intre in vigoare din prima zi a acestui an, mergand pana la transformarea spitalelor in societati comerciale, nu inseamna decat ca cei saraci nu vor avea acces la servicii medicale. Spitalele nu vor mai fi comasate, ci de-a dreptul inchise, iar cei care vor administra sistemul vor deveni mai bogati.
Initiatorul si fondatorul SMURD in Romania, Raed Arafat, a demisionat ieri din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii dupa ce Traian Basescu i-a adus o multitudine de acuzatii si dupa ce consilierii prezidentiali nu l-au mai primit la dezbateri pe tema legii sanatatii. Raed Arafat se opune aparitiei firmelor private concurente SMURD, care vor functiona pe bani publici asigurand serviciul de urgenta.
Spitalele se transforma in afaceri
Ministerul Sanatatii vrea sa scape de administrarea sectorului spitalicesc, care inghite peste jumatate din bugetul sanatatii, astfel ca proiectul legislativ „da posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala”, a precizat ministrul Ladislau Ritli. Acesta este de parere ca noua structura ar permite echipei manageriale o mai mare libertate de actiune la toate nivelele, de la salarizarea diferentiata a personalului pana la structura si dotare. Transformate in societati comerciale, spitalele care nu vor aduce profit vor fi inchise, iar marea majoritate a populatiei nu isi va permite sa plateasca pentru servicii medicale scumpe care, implicit, vor fi supratarifate pentru a aduce profit sau pentru a asigura „salarizarea diferentiata”. Un exemplu ar fi comparatia intre Spitalul Orasenesc Jibou si cel de Urgenta din Zalau. Daca toti salajenii se indreapta catre Spitalul de Urgenta din Zalau pentru ca va avea dotari si va putea oferi mai multe servicii medicale, Spitalul din Jibou va fi inchis pentru ca nu are posibilitatea sa atraga pacientii.
Legea Sanatatii: oamenii sa fie sanatosi daca platesc.
Proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate pe care presedintia tine neaparat sa-l implementeze inca din acest an este, de mai bine de o saptamana, publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii pentru dezbatere publica, dupa care va trece prin Parlament si apoi va fi adoptat. Pana la finele acestei luni, Ministerul asteapta sugestii si propuneri de la organizatiile din sectorul sanitar sau cele interesate de acest sistem. Prin acest proiect se propun schimbari majore, mai exact privatizarea intregului sistem, astfel incat nu Statul sa finanteze sanatatea oamenilor, ci oamenii sa fie sanatosi doar daca platesc. Se impun modificari majore pe patru paliere – medicina de urgenta, sectorul spitalicesc, al asigurarilor de sanatate si medicina primara.
Proiectul, in forma propusa, va fi dezbatut si de reprezentantii sistemului sanitar la nivelul Salajului, dupa cum preciza directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj – Ligia Marincas. „Deocamdata nu avem nimic concret, proiectul in forma actuala are multe necunoscute. Din acest motiv, ne-am propus ca in urmatoarele zile sa discutam pe fiecare segment si sa facem cunoscute opiniile noastre cu privire la prezentul act normativ. Trebuie sa discutam mai ales cu managerii spitalelor pentru ca acolo e baza. (…) Eu ma bazez pe o judecata in dubla calitate – de reprezentant al sistemului si cea de posibil viitor pacient. Multe dintre reglementari vor fi aplicate treptat, dupa cum se precizeaza in notele din textul proiectului”, opineaza Ligia Marincas.
Casele private de sanatate, afacere pe banii asiguratilor
Pe seama spargerii monopolului Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si administrarea asigurarilor de sanatate de un sistem privat de asigurari s-au imbogatit deja cativa romani prin recrutare de personal ca agenti de asigurari medicale, chiar fara o lege care sa reglementeze acest sector. Potrivit actualului proiect, modul de colectare al asigurarilor de sanatate ramane neschimbat, doar ca intre Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate si furnizorii de servicii medicale va exista o noua veriga – case private de asigurari care vor inlocui actualele case judetene si vor gestiona fondurile. Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, spune ca acest sistem „va aduce elemente de competitivitate si eficienta in gestionarea fondurilor si va stimula inclusiv cresterea calitatii serviciilor medicale pentru a atrage cat mai multi asigurati”.
Claudiu Birsan, presedintele CJAS Salaj, spunea in cadrul unei conferinte de presa ca „nu desfiintarea caselor judetene este cea mai mare problema, ci modul in care vor fi asigurate servicii medicale pentru cazurile sociale”. In completare, Marius Tautu – director adjunct in cadrul institutiei – spunea ca in Statele Unite ale Americii se duce o lupta pentru a trece de la sistemul privat de asigurari la sistemul social, pentru ca peste 40 la suta din populatia tarii este saraca. Ultimele cifre publicate pentru Romania arata ca 40 la suta dintre romani traiesc sub pragul saraciei, ceea ce inseamna ca acesti oameni nu pot plati o asigurare medicala la stat, daramite una privata.
O noua cheltuiala la Primarii
O alta modificare importanta prin noua lege se refera la medicina primara. Primariile vor putea angaja medici, pe langa medicul de familie existent in comuna, asta in conditiile in care exista comune salajene fara medici de familie. Vor fi create echipe multidisciplinare, formate din asistenti comunitari si mediatori sanitari. Asociatia Comunelor din Romania nu a fost chemata la dezbateri pe legea sanatatii, pana in acest moment.
Sandu Bercean, presedintele filialei Salaj a Asociatiei Comunelor din Romania, este de parere ca problema cea mai mare nu o reprezinta fondurile, ci atragerea medicilor si plafonul de salarii. „Banii pentru salarii ii atragem noi la buget, resurse se vor gasi. Dar din moment ce in primarie ni se impune un plafon pentru 11 salarii si noi trebuie sa platim 24 de angajati, nu putem depasi plafonul impus. Aici trebuie facute derogari, in primul rand”, precizeaza Sandu Bercean.
Opozitia se impotriveste categoric legii sanatatii
USL ameninta cu o motiune de cenzura daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea sanatatii. Deputatul PNL Mirel Talos spune ca „prin noua lege puterea continua politica cinica de transferare a costurilor crizei pe umerii populatiei” si ca in a doua parte a lunii „ USL va demara ample consultari publice cu pacientii, medici, farmacisti, personal medical, industria farmaceutica, organizatii nonguvernamentale pentru a formula puncte de vedere ale societatii romanesti, nu partizane”. „Pentru foarte multi dintre romani care nu au bani sa plateasca asigurari suplimentare si sa suporte coplata, legea echivaleaza cu anularea dreptului la sanatate”, subliniaza Mirel Talos. Medicul Corin Penciuc, in dubla calitate de fost parlamentar si medic, spune ca noul proiect, comparativ cu actuala lege a sanatatii 95/2006, este incomplet pentru ca nu face nicio precizare referitoare la colegiile medicilor din Romania si nu prezinta un studiu de impact privind modul in care populatia poate accesa servicii medicale de calitate tinand cont de actualul context socio-economic din Romania. Penciuc sustine ca proiectul nu precizeaza ce elemente de progres aduce in planul functionalitatii acestora si ce beneficii au cetatenii si specialistii din sistem.
Coplata – ramane o supriza
Salajenii care au fost nevoiti sa apeleze la medici inca din prima zi a anului au avut placuta surpriza sa afle ca nu trebuie sa achite inca acele sume „modice” pentru consultatii sau spitalizare, deoarece nu poate fi aplicat inca noul sistem de coplata. Desi legea privind introducerea coplatii de la 1 ianuarie 2012, adoptata anul trecut de Camera Deputatilor ca for decizional, a intrat in vigoare, coplata nu poate fi aplicata pentru ca nu s-au publicat normele metodologice prin care se pune in practica noul sistem.
Medicii de familie, spitalele si reprezentantii sistemului sanitar pe plan judetean nu au primit deocamdata nicio informare cu privire la data aplicarii coplatii. Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, Claudiu Birsan, a declarat ca sistemul coplatii ramane o necunoscuta. „Nu au aparut inca normele metodologice de punere in aplicare a legii privind coplata si nu stim cand se va intampla. Deocamdata, sistemul functioneaza la fel ca si pana acum, in baza contractului-cadru semnat la mijlocul anului trecut si care este valabil doi ani. Diferenta este ca vor fi semnate acte aditionale la contractul – cadru pentru aplicarea normelor pe anul 2012”, spune presedintele CJAS Salaj. Conform legii, fiecare pacient va plati pentru o consultatie la medicul de familie suma de cinci lei, o consultatie la medicul specialist va costa 10 lei, iar o saptamana de spitalizare va scoate din buzunarul bolnavilor 100 de lei. Sunt scutiti de coplata copiii pana la 18 ani, tinerii intre 18 si 26 de ani care nu realizeaza venituri, pensionarii cu pensii pana la 700 de lei, precum si bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate numai daca nu realizeaza venituri si numai pentru boala de baza – cea pentru care sunt inclusi in programe. Suma maxima pe care o va plati un asigurat pe langa contributiile lunare nu poate depasi 600 de lei anual.
Arafat- dusmanul care ne-a facut SMURD
Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii a demisionat ieri din functie dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca „Arafat este cel mai mare dusman al reformei in sanatate”. In noul proiect de lege nu se pomeneste nimic de SMURD (serviciu mobil de urgenta, resuscitare si descarcerare) – implementat de-a lungul anilor pas cu pas si care nici acum nu acopera intreg teritoriul tarii -, insa Raed Arafat sustine ca prin noul proiect de lege se va privatiza medicina de urgenta, in sensul aparitiei si altor societati private pe langa SMURD, care vor oferi servicii medicale de urgenta, tot pe bani publici, in contextul in care bugetul pentru urgentele medicale este si acum limitat. Fostul oficial din Ministerul Sanatatii este de parere ca vor muri pacienti langa ambulante deoarece va fi o batalie pe „cine va transporta pacientul, pentru ca vor fi decontate doar serviciile celui care reuseste sa-l preia”, iar firmele private sunt interesate sa aiba profit. In plus, sustine Arafat, legislatia este atat de vaga incat nimeni nu stie cum va fi, iar experienta altor state care au incercat sa privatizeze medicina de urgenta a dovedit ca a fost un sistem ineficient. Demisia oficialului vine pe fondul declaratiei lui Traian Basescu ca Arafat trebuie sa plece daca nu este de acord cu punctul oficial de vedere al Ministerului Sanatatii. „Nu poti sa reglementezi corelatia dintre doua ministere printr-o ordonanta de urgenta. Oare cum va fi conceptul noului sistem de urgenta daca noi nu-l stim? Desfiintam o lege cursiva care are multe lucruri pentru sistemul de urgenta si care este inca in proces de aplicare. Distrugem ceva bun ce avem fara a avea ceva mai bun sau a stii ca va fi mai bun”, a declarat Arafat in conferinta de presa organizata pentru anuntarea demisiei. Smurd-ul depinde direct de unitatile de primire urgenta si daca acestea vor fi afectate de privatizare, atunci si SMURD-ul va fi afectat, si intervine doar aspectul comercial, a completat Arafat.