Anomaliile din sistemul de salarizare a bugetarilor continua sa scandalizeze opinia publica. Si nu numai. Pana nu demult, parlamentarii pareau sa detina suprematia in topul celor mai mari venituri. N-a fost asa. Sefi de agentii guvernamentale, directori de regii ii surclasau, de departe, cu salarii de mii de euro lunar. Nici directorii unor institutii judetene nu s-au putut plange de grosimea plicului. Cu sporuri, stimulente si premii, sefii deconcentratelor „bateau” suta de milioane de lei vechi lunar. Si taceau malc, pentru ca subordonatii lor nu adunau vreo 8 sau 10 salariul sefului.
Mai zilele trecute, s-a sters praful de pe statele de plata ale unor functionari din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Si s-a aflat ca subalterni ai ministrului au salarii de trei ori mai mari decat el, adica, in jur de 100 de milioane lei vechi lunar. Ultima, dar nu cea din urma „deconspirare”, ii vizeaza pe vreo 40 de sefi de directii ori departamente din Senat si din Camera Deputatilor, care, potrivit declaratiilor de avere, au castigat, in 2008, in jur de 100 de milioane de lei vechi lunar, cu vreo 300 de milioane de lei vechi (pe an) mai mult decat fostul presedinte al Senatului Romaniei.
Daca mai adaugam legile speciale de salarizare si pensionare, pentru sectoare „speciale” si, pana de curand, cumulul pensiilor cu salariile, avem tabloul complet al unei legislatii privind salarizarea din sectorul bugetar care sfideaza orice logica. Si asta, cu atat mai mult cu cat, acesti oameni isi castiga salariile perfect legal. Ceea ce inseamna ca vinovati sunt cei care au votat legile salarizarii.
Cu poticneli si chiar gafe, noul guvern incearca, pe de o parte, sa subtieze randurile functionarimii, iar pe de alta parte, sa mai taie din sporuri si stimulente. Ba, dupa intelegeri cu sindicatele, executivul vorbeste chiar despre o lege a salarizarii unice in sistemul bugetar. Deocamdata, insa, se discuta doar despre principii. Si nu va fi deloc usor sa se ajunga la normalitate, la un echilibru de bun simt, pentru ca, drepturile castigate nu pot fi anulate. Si vor mai trece, poate, ani buni pana cand marea masa a bugetarilor va avea venituri decente. Ani in care, salariile bugetarilor de lux ar trebui… congelate.