Romania s-a dezvoltat mai ales sub presiunea externa
Intr-un cort amplasat pe platoul din fata Prefecturii deschis, ieri, 22 aprilie, de catre PD-L, salajenii sunt invitati sa spuna ce-si doresc de la europarlamentarii romani. Initiativa i-a apartinut Andreei Vass, consilier pe probleme economice al primului ministru si candidat PD-L pentru Parlamentul European sustinut si de PD-L Salaj, care a identificat trei dintre motivele prezentei scazute la vot. Primul motiv ar fi acela ca, votand pentru Parlamentul European, romanii asteapta, de fapt, sa se schimbe ceva aici, in tara. Al doilea motiv le este imputat politicienilor, care nu promoveaza informatia europeana, iar al treilea rezida din dificultatea de a explica mecanismele legislatiei europene. Candidatul PD-L Andreea Vass sustine, si nu fara argumente, ca daca inca suntem la „vreo 20 de ani distanta” de standardele europene, vina este numai a noastra. „Cele mai mari salturi in dezvoltarea Romaniei s-au facut sub presiunea externa si, in special, a Uniunii Europene, in perioada de preaderare, iar avantajele care decurg din statutul de tara membra UE si pasii urmatori depind de noi”, ne-a declarat Andreea Vass. Si a recunoscut ceea ce se vede de departe, dar nu prea se recunoaste. „Da, Romaniei i s-au facut concesii la intrarea in UE. Am prins unul dintre cele mai favorabile valuri de aderare, ceea ce nu se va intampla in cazul Turciei si Croatiei”. Revenind la alegerile europarlamentare, Andreea Vass sustine ca, in Parlamentul European, avem nevoie de „oameni care sa stie si sa poata sustine cauza si interesele Romaniei”. Totodata, si-a reafirmat increderea ca salajenii vor depasi procentul pe tara de participare la vot si i-a asigurat ca nu-i va dezamagi, fie in calitate de europarlamentar, fie in calitate de consilier in PE.
Coruptia ar putea bloca fondurile europene
Statutul de tara membra, insa, nu ne scuteste de obligatii. Iar una dintre ele ne-ar putea costa foarte mult. Andreea Vass s-a referit, fara ocolisuri, la coruptie. „Pana nu curatam coruptia din sistemul public si din justitie, nu vom putea vorbi despre ridicarea monitorizarii europene pe aceste domenii. Si daca nu va fi ridicata monitorizarea, ni se pot bloca fondurile europene, asa cum s-a intamplat in cazul Bulgariei”.
”Avem nevoie de europarlamentari care sa sustina interesele Romaniei”
Articole
Cele mai utilizate vămi din Bihor și Satu Mare se închid definitiv
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se închid definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei de stat a României, la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Odată cu intrarea terestră în Spațiul Schengen, vom avea posibilitatea de a ne deplasa în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi supuși unor controale la frontiere. În acest context, Ministerul de Interne a stabilit închiderea definitivă a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat a României cu Ungaria:…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...