Batalia pentru majoritatea parlamentara se da intre USL si PDL. PSD si PNL spera ca vor guverna singure, in timp ce PDL se gandeste la o alianta cu partidele mici.
Anul politic 2012 se anunta unul foarte agitat, iar analistii se intrec in a ne spune ca vom avea parte de una din cele mai urate campanii electorale. Batalia a inceput deja. Puterea si opozitia fac un remarcabil efort de comunicare pentru a arata unde se afla USL in raport cu acel 50 la suta + 1 de care opozitia are teoretic nevoie pentru a construi o majoritate parlamentara in acest an. Totusi, ultimele studii arata ca acest tip de pozitionare nu are relevanta pentru cea mai mare parte dintre alegatori. Sondajul Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), realizat la inceputul lunii decembrie 2011, a urmarit realizarea unei radiografii a cunostintelor politice de baza ale romanilor, precum si conturarea unor prognoze realizate de oamenii obisnuiti privind evolutiile mediului politic din Romania. La intrebarea legata de cine va reusi sa castige alegerile viitoare dintre coalitia din jurul USL si cea care se profileaza in jurul PDL, aproape 70 la suta dintre votantii USL si 20 la suta dintre votantii PDL cred ca va castiga uniunea dintre PSD si PNL. Cei mai optimisti sunt votantii PSD, aproape trei patrimi, pe cand penelistii cred doar in proportie de 66 la suta in victoria USL. In ceea ce priveste sansele coalitiei PDL de a forma noul guvern in 2012, pedelistii increzatori in succes sunt in jur de 80 la suta, iar udemeristii se impart aproape egal, cu o usoara preferinta spre PDL (41 la suta pentru PDL si 34 la suta USL), potrivit studiului IRES.
Ce cred romanii despre evolutia partidelor in 2012?
Cu toate ca nu stiu prea multe despre pozitia actuala a partidelor in sondaje, romanii manifesta un procent mic de nonraspunsuri daca sunt intrebati cum vor evolua pe parcursul lui 2012. Din studiul IRES se observa ca USL si Partidul Poporului Dan Diaconescu sunt creditate cu o crestere mai mare decat cu o scadere. 50 la suta dintre romani estimeaza ca PDL va scadea in sondaje si doar 21 la suta ca el va creste, 22 la suta estimand ca PDL va stagna. „Astfel, majoritatea pesedistilor vor plasa procentele USL in intervalul 40-60 la suta, iar majoritatea votantilor PDL vor plasa USL sub 40 la suta, doar 7,5 la suta considerand ca USL poate avea peste 40 la suta si 3,2 la suta estimeaza ca USL are peste 50 la suta. Invers, 21 la suta dintre votantii USL cred ca PDL are sub 10 la suta, 25 la suta cred ca are intre 11-20 la suta, iar 15 la suta estimeaza ca PDL are intre 21-30 la suta din optiunile de vot”, se arata in document. De asemenea, optiunea pentru partide noi este in scadere, deci capacitatea de acceptare este foarte slaba. Daca anii trecuti erau aproape 40 la suta dintre romanii cu drept de vot care declarau ca ar vota independenti sau partide noi, acum marja de acceptabilitate s-a restrans destul de mult. Cei care pun conditii de acceptare a unui nou partid sunt doar 6,3 la suta din esantion, deci avem doar o foarte mica parte de electorat care priveste cu rationalitate si luciditate ofertele politice ale partidelor noi sau mai vechi.
Pedelistii pariaza pe masurile Guvernului
25-30 la suta – acesta este scorul pe care PDL il va avea inainte de alegerile din noiembrie, crede Claudiu Barsan, presedintele PDL Zalau. „Scorul depinde si de ce vom face noi, ca partid, in acest an. Planul nostru consta in continuarea reformelor si stimularea economiei. Iar indicatorii economici de la sfarsitul anului trecut, cand am avut cea mai mare crestere economica din UE, ne dau sperante sa credem ca masurile luate anii trecuti isi vor face efectul scontat”, a subliniat Barsan.
USL mizeaza pe votul anti-PDL
Deputatul PNL Mirel Talos sustine ca Uniunea Social Liberala va avea intre 50 si 55 la suta in sondaje inainte de alegeri. Pe ce se ba-zeaza parlamentarul li-beral? „In primul rand calitatea extrem de proasta a guvernarii PDL, UDMR si UNPR ii va determina pe romani sa realizeze ca, daca vor sa schimbe puterea, votul util este USL. Nu exi-sta alta alternativa in afara de USL”, ne-a declarat Talos.
Viorel Stanca: „PRM intra in Parlament”
Bazandu-se pe ultimele sondaje de opinie, noul presedinte al PRM Salaj, Viorel Stanca, sustine ca „PRM va intra in Parlament dupa alegerile din toamna, iar in Salaj va avea reprezentanti in Consiliul Judetean si in consiliile locale din orase si comune”. „Este posibil sa obtinem si trei sau patru functii de primar. Cand spun asta ma bazez pe faptul ca se va simti prezenta PRM in judet prin actiunile pe care le vom face in acest an. Nu va mai fi un partid in stand-by, ci un partid activ, si ne propunem sa obtinem 10 la suta din voturi”, precizeaza generalul SRI.
Anul politic 2012 anunta razboiul de cucerire a electoratului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...