A venit in vizita la 23 de ani si a ramas aici. De atunci a incercat mai multe afaceri, iar acum trece si el prin criza pe care o suportam toti. Chiar daca vine din Iordania, Taher Gassan Aljetan se considera zalauan si nu ar vrea sa traiasca in alta parte.
A auzit ca Ceausescu e bun cu strainii
Iordanianul Taher Gassan Aljetan a auzit de Romania prima data cand avea 11 ani, de la unchiul sau care studia medicina la Iasi. Atunci a aflat ca in Romania sistemul e altfel, comunist, dar ca Nicolae Ceausescu este bun cu strainii. Povestile unchiului sau despre Romania si mai ales despre oamenii de aici l-au determinat ca dupa facultate sa-si doresca sa viziteze tara noastra. In 1993, cand unchiul sau l-a invitat la Cluj – unde avea deschisa o mica afacere – nu a stat pe ganduri si a venit. I-a placut atat de mult incat a ramas sa-si ajute unchiul in afacerea pe care o avea. La Cluj a stat doar sase luni. In vara anului 1993, Taher a venit la Zalau unde a deschis primul depozit en-gross din oras, cu ajutorul aceluiasi unchi. Aici a ramas de atunci pentru ca s-a atasat de micul orasel cu oameni simpli si buni. Aici si-a intemeiat o familie, casatorindu-se cu o romanca, a avut un baiat si, chiar daca mai apoi a divortat, prietenii pe care si i-a facut in Zalau l-au determinat sa ramana.
Nu se considera strain in Zalau
Prima data cand a venit la Zalau i s-a parut ca oamenii sunt mai saraci decat la Cluj, insa era tanar si s-a ambitionat sa-si construiasca aici o afacere. „Eram tanar si m-am acomodat rapid. Zalauanii sunt oameni foarte buni si deschisi, sunt simpli, nu umbla cu smecherii”, crede Taher. Pe langa felul lor de a fi, lui Taher ii plac traditiile salajenilor, sarba-torile de iarna, colindele. „Am foarte multi prieteni pe care ii vizitez cand aveti voi sarbatori. Imi plac obiceiurile zalauanilor”, marturiseste Taher. Dealtfel mandru de originea sa iordaniana, Taher mai spune ca incearca sa pastreze cat poate de mult din traditia si modul de viata de acasa, insa nu poate intotdeauna. „Nu ma port altfel aici decat la Amman, ma imbrac la fel, tin Ramadanul atat cat pot”, ne-a povestit Taher. De fapt, iordanianul spune ca atunci cand e sarbatoare la Amman se imbraca frumos si merge la prietenii sai din Zalau, le spune ca pentru el e sarbatoare si petrec impreuna. Si, bineinteles, a pastrat obiceiul de a nu se atinge de carnea de porc, interzisa de Coran. Chiar daca ii plac sarmalele foarte mult, mananca doar din cele facute cu carne de vita. Si-i mai place ceva – salata de boeuf cu piept de pui. Iar cand spune „salata de boeuf (vitel)” cu piept de pui, rade de lipsa de logica a expresiei. Cand a venit in Romania, Taher stia araba si engleza, dar a invatat repede romaneste, iar acum vorbeste foarte bine si stapaneste multe expresii „neaose”.
Zalaul este viata mea
Cateodata i se face dor de Amman, insa merge acasa in fiecare an, unde sta cate trei luni. Totusi, spune ca Zalaul este viata lui. „Zalaul parca nu este Romania, oamenii de aici sunt buni, diferiti de romanii din celelalte orase din tara. Nu as schimba Zalaul pentru niciun oras din orice tara din lume, nici macar pentru Amman”, marturiseste Taher. Singurul lucru care il deranjeaza este birocratia prea mare si legislatia stufoasa pentru straini. Pentru viza de sedere in Zalau inainte mergea la fiecare sase luni sa faca acte, iar acum are aceasta datorie o data pe an. In rest, orasul de sub poalele Mesesului i se pare locul ideal de a trai. „Nu orasul in sine. Ammanul poate are cladiri mai frumoase, e mai mare, mai multe oportunitati de afaceri. Dar un oras este facut din oameni, iar pentru mine Zalaul este viata mea”, mai spune Taher.
Romania se dezvolta rapid
Taher Gassan Aljetan sta in Zalau de aproape 20 de ani si a vazut trecerea de la sistemul comunist la democratie, avand si propria tara, Iordania, ca termen de comparatie. „Ca si tara iesita din comunism, Romania este bine, se dezvolta foarte repede. In cinci ani sunteti aproape ca si Germania”, crede Taher. Si asta in ciuda crizei care ne afecteaza pe toti. Criza romaneasca l-a afectat si pe Taher, iar pentru viitor isi doreste sa ramana aici si sa traverseze cu bine perioada asta grea. „In ultimii ani criza mi-a afectat afacerea cam cu 25 la suta”, recunoaste Taher, insa e optimist – pentru el conteaza ca are in jurul sau oameni simpli si buni, care nu umbla cu smecherii.
Taher Gassan Aljetan s-a nascut la data de 15 mai 1970 in capitala Iordaniei, Amman. Acolo a facut si facultatea in urma careia a devenit inginer. Cu toate ca avea toate premisele unei cariere promitatoare in tara sa natala, destinul l-a purtat departe de Amman, pana in Zalau – orasul despre care afirma ca „este viata mea”.