Scumpiri de preturi, buget de austeritate, introducerea coplatii in sistemul asigurarilor medicale si inghetarea salariilor si pensiilor, limitarea creditarii in valuta, coroborate cu situatia exploziva din zona euro, anunta un an 2012 cu multe evenimente negative pe plan economic. Desi anul 2011 s-a incheiat oarecum pozitiv pentru economia romaneasca – unele cifre indicand un trend ascendent (crestere economica de 4,4 la suta la finalul celui de-al treilea trimestru sau o crestere a exporturilor de 20 la suta), previziunile economice pentru anul 2012 sunt sumbre. Si asta, spun economistii, nu neaparat din pricina economiei nationale, problemele fiind cauzate de criza din zona euro.

Accizele care ne scumpesc traiul
De la 1 ianuarie s-a inregistrat o scumpire la mai multe produse precum carburantii, gazul, curentul, tigarile, alcoolul si cafeaua. Aceasta scumpire este cauzata de marirea accizelor, care se calculeaza la un curs euro de 4,3 lei. Cea mai mare scumpire a cunoscut-o motorina, pentru care acciza a crescut de la 358 de euro pe tona la 374 de euro pe tona, ceea ce reprezinta o scumpire de cinci la suta. Coroborat cu calcularea accizei la cursul de 4,3 lei pe euro, pretul unui litru de motorina se scumpeste cu 9 bani. Specialistii estimeaza ca aceasta scumpire aduce la bugetul de stat un surplus de 350 milioane de lei. La benzina, chiar daca acciza ramane la acelasi nivel, litrul se scumpeste cu 2 bani din cauza cresterii in lei a valorii accizei. O marire de pret va suferi si cafeaua, cu 10 bani pe suta de grame de cafea, indiferent de sortiment. Acest produs trebuia sa fie scos de la accizare inca din 2010, insa se pare ca Guvernul intentioneaza pastrarea accizelor pe cafea si-n 2012.
Marirea accizelor pe aceste produse si calcularea lor la cursul stabilit la 1 octombrie 2011 – de 4,3 lei per euro – reprezinta aproximativ 10 la suta din totalul incasarilor bugetare. Astfel, se prognozeaza ca din valoarea accizelor se va colecta la buget nu mai putin de 21,18 miliarde de lei in cursul acestui an.
Reguli noi de creditare de la 1 ianuarie
Anul nou a adus si un nou regulament de creditare impus de Banca Nationala a Romaniei, al carui scop a fost echilibrarea creditelor in moneda nationala in raport cu creditele in valuta, pentru reducerea de risc valutar care este suportat in general de catre client. Practic, noul regulament de creditare afecteaza creditele de nevoi personale care nu se mai acorda atat de usor. In primul rand, se reduce durata de creditare, de la 20 de ani la maximum cinci ani. Daca inainte de 1 ianuarie 2012 un client putea sa contracteze un imprumut de nevoi personale pentru achizitionarea unei masini sau pentru cumpararea de aparatura electrocasnica pentru locuinta pe o perioada care putea ajunge pana la 20 de ani, de acum nu mai este posibil acest lucru, termenul de imprumut fiind de maximum 5 ani. In acest fel se reduce si valoarea creditului , la care se adauga garantiile pe care le cer bancherii pentru acest tip de imprumut – de 133 la suta din valoarea creditului. Si creditele ipotecare sunt afectate, insa aici s-a umblat la avansul solicitat pentru creditele in valuta. Se stie ca foarte multi clienti ai bancilor au contractat credite in valuta – in euro si mai ales in franci elvetieni – pentru locuinte, iar aici a intervenit BNR, marind valoarea avansului solicitat la creditul in valuta. Astfel, avansul pentru creditul in euro creste de la 10 la suta la o treime din valoarea totala a creditului, in vreme ce pentru creditele in franci elvetieni avansul solicitat este de 40 la suta. Creditele ipotecare prin programul Prima Casa, precum si creditele de refinantare nu sunt afectate de noile reguli.
Depindem de factori pe care nu-i putem controla
Cu toate ca circula cele mai pesimiste scenarii cu privire la anul 2012 economic in Romania, economistul Emanoil Girdan crede ca acest an va fi cel putin la nivelul anului 2011. „Ma bazez pe doua lucruri. In 2011, Romania a facut ceea ce a trebuit pentru stabilitatea macroeconomica, deficit si cursul euro. Avem un curs euro la acelasi nivel ca in urma cu 12 luni, iar inflatia este administrativa, din cauza cresterii accizelor, nu avem o inflatie reala. Plus ca anul 2012, fiind an electoral, va dezlega anumite surse care erau puse la pastrare pana acum, ceea ce ma face sa spun ca economia va cunoaste un trend ascendent. Iar eforturile Romaniei de a iesi din criza sunt intr-un context mai larg, international, care se conjuga cu eforturile nationale, pentru a lasa criza in urma”, opineaza economistul Emanoil Girdan.
Un alt om de afaceri salajean, care provine tot din zona liberala, Sergiu Sildan, nu este chiar atat de optimist precum Girdan. Dimpotriva, Sergiu Sildan crede ca sunt sanse mari ca lucrurile sa degenerze in Europa, ceea ce ne va afecta direct pe noi. Sergiu Sildan mai spune ca anul 2012 va fi greu chiar si pentru firmele salajene „abonate” la lucrari cu statul pentru ca stie foarte multe astfel de firme care nu si-au recuperat investitiile de mai bine de noua luni. „Statul, ca sa incheie un bilant favorabil la sfarsitul anului, nu a facut plati catre firmele care au efectuat lucrari, unele dintre acestea neprimindu-si banii de mai bine de noua luni”, spune Sergiu Sildan. Insa totul depinde de ce se intampla cu zona euro. „Depinde de ce se va intampla cu euro si cu Uniunea Europeana. Daca pana in martie nu se gaseste o solutie pentru statele care au datorii si deficite mari, atunci lucrurile devin urate, inclusiv pentru noi”, mai spune Sergiu Sildan.
Pesimistii anunta un euro „cat casa”
La 10 ani de la aparitia monedei unice s-a produs un cutremur in zona, criza zguduind din temelii exact constructia economica ce parea cea mai solida – Uniunea Europeana. Pentru salvarea monedei europene s-a organizat un summit de criza la inceputul lunii decembrie si s-au luat masuri care sa mai salveze ce se poate. In urma dezbaterilor, factorii de decizie de la nivelul Bruxelles-ului au trasat sarcini pentru fiecare tara membra, printre care si Romania. Astfel, desi anul 2012 aparea ca un an al relaxarii pentru romani, fie pentru ca cifrele incepeau sa arate bine, fie pentru ca se miza si pe anul electoral, iata ca inca odata ce se intampla la nivelul Uniunii ne afecteaza direct. Cea mai importanta asumare a masurilor unionale de criza este deficitul structural pe care Romania l-a acceptat prin presedintele sau, Traian Basescu, de 0,5 la suta. Iar acest target ar putea insemna, in 2012, pentru romani, noi masuri de austeritate mult mai dure ca si pana acum si chiar scaderea pensiilor si salariilor. Cei mai pesimisti analisti economici vorbesc chiar de un curs de 6 lei pentru un euro. Instabilitatea zonei euro i-a determinat chiar si pe exportatori sa devina prudenti si chiar daca in 2011 exporturile au crescut cu 20 la suta, pentru anul in curs au previzionat o crestere de doar zece procente. Printre factorii care vor afecta negativ evolutia economica din acest an se pot lua in considerare masurile de limitare a creditelor si inceperea platilor la datoria catre Fondul Monetar International (FMI).
Din nou, buget de austeritate
Se pare ca bugetul pe 2012 al Romaniei a fost construit exact pe aceleasi coordonate ca in ultimii ani de criza – austeritate, taxe si accize marite care sa aduca la stat cat mai multe venituri. In primul rand au fost inghetate din nou salariile si pensiile, iar marirea cu 30 de lei a salariului minim de la 1 ianuarie nu este decat o noua tentativa a Guvernului de a scoate din zona gri a economiei sume din impozitarea veniturilor. Tot in bugetul de anul acesta este cuprinsa coplata in sistemul de asigurari medicale care ar avea drept consecinta o depresurizare a sistemului prin obligarea pacientilor la suportarea unor cheltuieli care erau suportate de sistem. Tot la masurile prin care Guvernul incearca reducerea cheltuielilor si atragerea de venituri bugetare intra si privatizarea unor companii de stat.