Alegeri partiale anticipate, primari de comune anchetati si trimisi in judecata, viceprimari schimbati din functie, dar si terminarea unor proiecte de infrastructura majore in orasele din Salaj – sunt evenimentele fierbinti ale administratiei publice salajene. Trecand in revista principalele framantari de pe plan local, nu putem decat sa constatam ca anul 2011 a fost zbuciumat, iar multe dintre evenimente au ajuns in salile de judecata.
Alegeri la Surduc
Aproape un an de zile comuna Surduc a functionat fara un consiliu local, din cauza neintelegerilor dintre partidele care au avut reprezentanti dupa alegerile din 2008. Dupa mai multe amanari, in 16 ianuarie locuitorii comunei au fost chemati la urne pentru a-si alege alti reprezentanti. Pentru cele 13 mandate de consilier s-au inscris in cursa cinci partide: PSD, PD-L, PNL, PNT-CD, UNPR si doi candidati independenti. Sectiile de votare au fost amenajate in Surduc, Tihau, Briglez, Cristoltel, Turbuta si Solona, in vreme ce locuitorii din satul Trestioara au mers la vot in Solona. In urma numararii celor 2.135 de voturi valabil exprimate, din totalul de 13 mandate de consilier local, PSD a obtinut sase mandate, trei mandate au mers catre PDL, trei catre PNL, iar un mandat a fost atribuit candidatului independent Babanas Alin-Cristian. In urma alegerilor, noul consiliu local a ales si un nou viceprimar, in persoana pesedistului Ioan Dragan.
Alegeri cu scandal la Almasu
Demisia lui Eugen Ujfalvi pe caz de boala din functia de primar al comunei Almasu a provocat alegeri partiale anticipate insotite de un adevarat circ politic. Problema in aceste alegeri a fost candidatul PSD, Claudiu Balan, care avea in momentul depunerii candidaturii calitatea de secretar al comunei, ceea ce-l facea incompatibil. Imediat, celelalte partide au contestat aceasta candidatura, insa PSD s-a incapatanat sa sustina acelasi candidat. A urmat o serie de contestatii in instanta, atat din partea PNL si PDL pe de o parte, cat si din partea PSD-ului, ceea ce a dus la anularea primului tur al alegerilor. In 27 februarie, locuitorii din comuna Almasu au fost chemati din nou la vot, pentru ca primul tur s-a repetat, iar in urma optiunilor electoratului au mers in turul doi candidatii PNL si UDMR. In cel de-al doilea tur de scrutin s-a impus candidatul liberal, devenind astfel primar al comunei Danut Turuca.
Canalizare in Zalau, Jibou si Cehu Silvaniei
In randul realizarilor administrative din acest an intra finalizarea lucrarilor de canalizare in trei dintre orasele Salajului – Zalau, Jibou si Cehu Silvaniei. Cel putin la nivelul municipiului Zalau, lucrarile la canalizare au produs extrem de multe nemultumiri in randul populatiei, fie pentru ca in multe situatii sistemul a fost facut doar pe o parte a strazilor, fie pentru ca s-au produs multe inconveniente in trafic si drumurile au fost blocate de tone de pamant pentru lungi perioade de timp. Intarzierile lucrarilor si presiunea asupra constructorului pentru a finaliza contractul la timp l-a determinat pe acesta sa grabeasca realizarea canalizarii. Rezultatul a fost pe masura – imediat dupa predarea lucrarii, asfaltul s-a prabusit in multe zone din oras, producandu-se adevarate gauri in carosabil. Iar calitatea proasta a canalizarii facute de OMS Ungaria se vede la fiecare ploaie – sistemul nu face fata la caderile mai consistente de precipitatii.
Hala agroalimentara, de la proteste la inceperea constructiei
Aproape doi ani, pietarii din Zalau s-au luptat cu municipalitatea pentru piata agroalimentara din zona centrala. Protestele comer-ciantilor au reusit sa amane o perioada desfiintarea pietei, mai ales ca oamenii nu au avut incredere in promisiunea primarului ca acolo se va construi o hala agroalimentara moderna. Cu toate aceste impotriviri, Primaria a reusit sa mute amplasamentul comerciantilor de legume si fructe in spatele Inspectoratului Scolar Judetean, o locatie provizorie, iar in cursul acestui an au inceput lucrarile la ambitiosul proiect al halei agroalimentare. Este un punct in plus pe care Radu Capilnasiu il marcheaza in lupta politica la nivelul municipiului, in acest mandat. Lucrarile la hala au inceput in cursul verii, iar constructorul are noroc de vreme buna – chiar si in luna decembrie s-a putut lucra la fundatie.
Administratiile fiscale din comune, desfiintate
Guvernul Romaniei a desfiintat administratiile fiscale fara trezorerie din tara, in procesul de reorganizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In Salaj au fost vizate pentru desfiintare administratiile fiscale de la Nusfalau, Ileanda, Sarmasag, Crasna si Hida. La interventiile politice ale parlamentarilor salajeni, o singura administratie fiscala a fost pastrata – cea de la Nusfalau. In cazul agentiilor din Hida, Crasna, Sarmasag si Ileanda, acestea au fost comasate cu AFP Zalau, Simleu Silvaniei si Jibou. Consecinta este direct negativa pentru contribuabilii din zonele respective, pentru ca sunt nevoiti sa parcurga distante de pana la 100 de kilometri pentru a-si achita darile. In plus, administratiile fiscale din Zalau, Simleu si Jibou trebuie sa faca fata surplusului de contribuabili care pana in acest an erau arondati agentiilor desfiintate.
Primari cu dosar penal si viceprimari demisi
Toamna acestui an a adus in fata opiniei publice doua cazuri penale in care au fost implicati primari din Salaj. Ioan Boer, primarul comunei Ip, a fost trimis in judecata in cursul lunii decembrie de procurorii salajeni pentru abuz in serviciu si este suspendat din functie. Ioan Boer este acuzat de doua infractiuni, si anume Iabuz in serviciu contra intereselor persoanelorI si Iabuz in serviciu contra intereselor publiceI, pentru care risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 3 si 15 ani. Dombi Laura Elena, femeia la care primarul sta in chirie, se face vinovata si ea de Icomplicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelorI, deoarece aceasta a cumparat terenurile a patru persoane improprietarite de primarul Ioan Boer si a inceput sa construiasca o casa de vacanta. Pana va fi data o solutie in dosarul primarului Ioan Boer, la carma Primariei Ip ramane viceprimarul Orban Attila.
Un alt primar cercetat penal este cel din comuna Bocsa – Ioan Barou, care este acuzat penal pentru fals in declaratii. Ioan Barou, primarul comunei Bocsa, este acuzat de indeplinirea in mod defectuos a sarcinilor de serviciu prin aprobarea subventiei pentru locuinta sotilor Cighi, desi stia ca acestia nu indeplineau conditiile legale. De asemenea, Barou mai este acuzat ca a eliberat acte prin care sotii Cighi au facut dovada ca imobilul vechi a fost demolat, in vederea ascunderii infractiunilor savarsite de acestia.
Tot in Bocsa, si in stransa legatura cu cazul in care primarul este acuzat penal, s-a produs la inceputul lunii decembrie schimbarea din functie a viceprimarului Demien Katalin. Se pare ca aceasta a fost schimbata pentru ca ar fi fost unul dintre martorii acuzarii in dosarul in care primarul este cercetat penal si ca ar fi furnizat anchetatorilor documente care au ajutat trimiterea acestuia in judecata. Institutia Prefectului a solicitat Consiliului Local al comunei Bocsa sa revina asupra hotararii de schimbare a viceprimarului din functie, ceea ce se va intampla probabil la prima sedinta de consiliu.
Un alt viceprimar schimbat este cel din Ileanda. Ales in functia de viceprimar dupa alegerile locale din 2008, Teofil Muresan de la Partidul Conservator nu s-a mai bucurat de sprijinul unei majoritati in Consiliul Local si in aprilie a fost schimbat, in baza Legii 215. Viceprimarul a apelat la contestarea hotararii in contencios administrativ si a castigat procesul de la Judecatoria Zalau. Consilierii s-au grabit in cazul lui Muresan, care urma sa se pensioneze la inceputul lunii iunie. Acum, viceprimarul demis se judeca cu Consiliul Local si este foarte probabil sa castige.
Primar ales din primul tur
Tot in cursul acestui an s-a schimbat si legea electorala, guvernantii umbland la modul de alegere al primarului. Astfel, de la alegerile urmatoare, primarii vor fi alesi din primul tur de scrutin, cel care obtine cele mai multe voturi devenind automat primar. Consecintele sunt legate de reprezentativitate, pana acum legitimitatea votului fiind atribuita primarilor si presedintelui tarii, singurii alesi prin vot direct din sistemul electoral romanesc. Schimbarea alegerii primarilor avantajeaza practic edilii in functie, analizele de specialitate aratand ca un primar in functie porneste in alegeri cu un avantaj de 30 de procente. Umarind si rezultatele obtinute la alegerile locale din 2008, cand primarii au fost alesi din doua tururi de scrutin, o parte dintre actualii primari din comunele salajene nu ar mai fi in functie pe sistemul actual de vot, pentru ca s-au calificat in turul doi de pe a doua pozitie.
Salaj 2011 – RETROSPECTIVA ADMINISTRATIEI
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...