Ceaiurile si amestecurile de plante sunt cunoscute din strabuni ca „leacuri babesti” eficiente in tratarea racelilor si gripei.
Guturaiul sau raceala, afectiune des intalnita in perioada sezonului rece, poate fi tratat si cu leacuri traditionale cu efecte bune, inainte de a da o gramada de bani pe medicamente. Totusi, trebuie sa facem diferenta intre o raceala banala si gripa, pentru ca – in functie de diagnostic – se aplica un remediu sau altul. Gripa este o boala respiratorie acuta, cu caracter infecto-contagios, ce se raspandeste prin picaturile de saliva emise prin tuse, stranut sau vorbire. Desi pare o boala banala, gripa trebuie tratata cu foarte mare grija pentru a se evita complicatiile. Debuteaza brusc, cu dureri musculare, febra, frisoane, dureri de cap, tuse uscata si iritativa, pierderea poftei de mancare, inflamarea cailor respiratorii, in timp ce guturaiul este un semn al slabirii sistemului imunitar, fiind o reactie a organismului la atacul unor virusuri mai putini violenti decat cei care provoaca gripa. Guturaiul se datoreaza inflamatiei mucoasei nazale si este favorizat de frig si umezeala. Simptomele racelii sunt starea de slabiciune generala, pierderea apetitului, gat iritat, stranut, nas infundat.
Ceaiurile – leacuri babesti dar eficiente
Primele tratamente indicate pentru raceala si gripa se bazeaza pe efectele tamaduitoare ale ceaiurilor si diferitelor preparate pe baza de plante, o cana de ceai bauta din ora in ora ajuta la eliminarea toxinelor prin transpiratie. Combinatia de miere, lamaie si tei este un remediu sigur contra gripei. Ceaiul de macese proaspete este bun pentru raceala si gripa, avand un continut ridicat de vitamina C. Pentru guturai sunt recomandate ceaiurile din flori de tei si de soc, infuzie din flori si decoct din radacina de ciubotica cucului (cand apare tusea). Se pune o lingurita de planta la o cana cu apa, baute zilnic cate trei cani. Mai este recomandata si infuzia de isop, decoct din coaja de salcie (doua linguri de coaja uscata si maruntita la o cana de apa;se iau trei-patru linguri pe zi). O combinatie foarte eficienta de plante este cea de 12 linguri de cretisoara, cate trei linguri de musetel, soc si izma creata, se maruntesc si se amesteca bine. Se iau doua lingurite din amestec si se adauga la o cana cu apa fiarta. Se lasa sa stea aproximativ cinci minute. Sunt indicate doua-trei ceaiuri pe zi, daca se poate neindulcite. Pentru curgere apoasa a nasului, fara febra, un remediu eficient se obtine dintr-o lingurita de busuioc, una de salvie, una de scortisoara si cinci lingurite de cuisoare. De doua-trei ori pe zi se ia cate o lingurita de ames-tec, se tine in gura, dupa care se mesteca incet. Dupa consumarea acestui amestec doua-trei zile la rand nu veti mai simti nici urma de raceala. De asemenea, la primele semne de raceala e bine sa beti ceai de cimbrisor, care este un excelent dezinfectant. Inhalatia cu otet mentolat, ce se obtine foarte usor prin macerarea frunzelor de menta in otet, alunga starea proasta produsa de raceala. In popor se spune ca cimbrul este antibioticul saracului, deoarece contine un antiseptic natural – thimolul. Cand apare si febra se recomanda si consumul abundent de usturoi.