Giampietro Pinton s-a născut in Italia, la Curtarolo, langă Padova, in 26 iunie 1950. Acolo şi-a deschis o fabrică de accesorii pentru bărci mici şi mijlocii, o afacere de familie pe care o administrează acum fiica sa cea mai mare şi băiatul lui. A venit in Zalău in 1998, pentru că aici era singurul italian pe care il cunoştea in Romania. |i-a deschis şi aici o făbricuţă pe acelaşi profil, insă a rezistat doar doi ani – romanii au dat dovadă de neseriozitate şi ii urcau chiria la hala in care funcţiona intr-un ritm in care nu putea să facă faţă. Atunci a decis să se mute la Nuşfalău, unde a cumpărat o clădire a fostului SMA. Totuşi, birocraţia mare din administraţia sălăjeană i-a dat mult de furcă şi, deşi cumpărase clădirea, abia după doi ani a devenit proprietar şi in acte. De atunci, afacerea s-a extins şi a avut chiar şi 24 de angajaţi, in perioada 2003-2006, cand lucrurile mergeau bine in economia europeană. Acum, plăteşte 10 angajaţi şi face exporturi in toată Europa. La Nuşfalău, Giampietro Pinton produce peste 300 de tipuri de accesorii pentru ambarcaţiuni mici şi mijlocii pe care le exportă, pentru că in Romania nu există o piaţă de desfacere pentru produsele sale. „Am avut un client din Galaţi, dar făcea comenzi de 500 de euro şi nu era suficient de rentabil pentru a menţine relaţiile de afaceri”, mărturiseşte Pinton. In schimb, pentru a ne arăta mobilitatea clientelei din exterior, Pinton spune că aprovizionează un client austriac care are un magazin in varful muntelui – un magazin cu accesorii pentru yacht-uri.
„Dacă nu imi plăcea aici, nu rămaneam”
I-a plăcut Sălajul de la prima vizită şi oamenii pe care i-a cunoscut aici l-au făcut să rămană. „Dacă nu imi plăcea aici, nu rămaneam. De ce am prins drag de Romania? Am cunoscut oameni serioşi, compatibili cu personalitatea mea”, mai spune Pinton. Vrea să-şi extindă afacerile. Giampietro Pinton s-a ataşat atat de mult de Nuşfalău incat vrea să-şi deschidă in sat şi un bufet unde să se poată bea cafea italiană şi să se servească gustări reci.
In Sălaj ii place totul, dar mai ales oamenii. Spre deosebire de alţi italieni, el ştie că romanii sunt oameni harnici, serioşi şi responsabili, chiar dacă uneori sunt incăpăţanaţi. In schimb, nu-i plac controalele poliţiştilor de la rutieră. „Am stat două săptămani in Amsterdam, am făcut 1.800 de kilometri pană acolo şi 1.800 de kilometri inapoi şi n-am văzut un singur poliţist. Cum am intrat in Sălaj, la 4.00 dimineaţa, ne-a şi oprit pentru control un echipaj de poliţie”, mărturiseşte Pinton, care se arată deranjat că şoferii sunt opriţi fără motiv. Nici cu pălinca specifică Sălajului nu se arată prea prieten Giampietro Pinton. E prea tare pentru gustul lui. Totuşi, seara, după ce mănancă, obişnuieşte să bea o cafea in care işi pune pălincă. Numai aşa poate să „respecte” tradiţia sălăjeanului degustător de pălincă.