Instanta suprema din Romania a luat o decizie care vine in sprijinul soferilor care vor sa-si recupereze in instanta taxa de poluare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca actiunile in instanta privind obligarea inmatricularii autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene fara plata taxei de poluare sunt admisibile. “Actiunea avand ca obiect obligarea Institutiei Prefectului, prin serviciul de specialitate, la inmatricularea autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene fara plata taxei de poluare prevazuta de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 si fara parcurgerea procedurii de contestare a obligatiei fiscale prevazuta de art. 7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 este admisibila”, potrivit deciziei din 14 noiembrie a Completului ICCJ competent sa judece recursuri in interesul legii. Decizia ICCJ stabileste o practica judiciara unitara in toate instantele din tara, in sensul admiterii actiunilor de restituire a taxelor de poluare chiar daca reclamantii nu au depus contestatie la decizia de calcul a Finantelor. Astfel, a fost eliminat motivul principal pentru care unele instante din Romania respingeau cererile de restituire a taxei de poluare.

Nu mai este necesara contestatia la Finante

Instanta suprema a luat aceasta decizie dupa ce procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a formulat un recurs “in interesul legii”. Potrivit procurorului general, citat de ziuadecj.ro, in practica judiciara s-a constat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la admisibilitatea sau inadmisibilitatea actiuniii de restituire a taxei de poluare in conditiile in care reclamantul nu a facut dovada parcurgerii procedurilor prealabile. “Unele instante din tara au admis actiunile, fara ca proprietarii masinilor sa fi depus in prealabil contestatii la Finante, altele au respins actiunile tocmai pentru ca soferii nu au contestat in termen de 30 de zilele calcului taxei”, precizeaza sursa citata. In concluzie, actiunile de obligare a prefecturilor sa inmatriculeze masinile second-hand fara plata taxei si actiunile pentru restituirea taxei de poluare achitate la inmatriculare pot fi admise fara a exista o contestatie prealabila la Finante.

Uniunea Europeana da dreptate soferilor

Contestatiile prealabile la Finante erau principalul impediment ramas in calea recuperarii taxei de poluare, dupa ce in luna aprilie Curtea Europeana de Justitie a decis ca taxa de poluare auto incalca principiile de drept ale Uniunii Europene. Cu toate ca majoritatea proceselor sunt castigate in instanta de catre reclamanti, prefecturile sunt obligate sa formuleze intampinari pentru fiecare dosar in parte. “Majoritatea proceselor sunt castigate de catre petenti. Prefectura este insa obligata sa apere prevederile Guvernului pana la ultima instanta pentru a nu fi acuzati ca nu am dus pana la capat procesul. Noi vom depune in continuare intampinari”, a explicat Alexandru Vegh, prefectul judetului Salaj.