Consiliul Judetean a intervenit, tardiv insa, dupa ce peste 90 la suta dintre cetateni au fost obligati sa accepte noile conditii sub amenintarea cu debransarea.
Dupa mai bine de 10 luni de zile in care Compania de Apa Somes a debransat sute de zalauani de la reteaua de alimentare cu apa, Consiliul Judetean a introdus – in urma discutiilor purtate cu Adunarea Generala a Asociatiei pentru Dezvoltarea Bazinului Hidrografic Somes-Tisa – in Regulament un paragraf prin care se interzice debransarea cetatenilor in scopul fortarii beneficiarilor de a semna contractele pentru facturarea apei la comun pentru scara blocului in care locuiesc. Tiberiu Marc a declarat ieri ca reprezentantii Companiei de Apa Somes pot gasi si alte solutii pentru a-i convinge pe locatari sa incheie contractele pentru facturarea apei la comun pe scari de bloc “Completarea Regulamentului nu este o masura simpla. Operatorii si-au facut o legislatie in favoarea lor, dar aceasta formula de presiune nu e tocmai potrivita”, spune presedintele Consiliului Judetean. Acesta precizeaza deopotriva ca, mai devreme sau mai tarziu, se va ajunge iar la facturarea individuala, existand si un proiect legislativ in acest sens. Abuzul facut de repre-zentantii Companiei de Apa a fost recunoscut si de autoritatile judetene care au dorit, prin modificarea Regulamentului, sa fie clar lamurite lucrurile si sa fie eliminata orice discutie si disconfortul cetatenilor.
Marcel Zaharia: “Este doar o masura coercitiva”
Directorul Companiei de Apa Somes, sucursala Salaj, Marcel Zaharia, spune ca aceasta regula nu este o noutate pentru ca a aparut in urma cu o luna de zile. De la adoptarea acestui paragraf, oamenii nu se grabesc sa incheie contractele. “Mai avem aproape 100 de scari de bloc unde nu sunt incheiate contracte. Chiar daca oamenii stau linistiti ca nu ii vom debransa, tot va trebui sa semneze aceste contracte la un moment dat. Pana vom trece noi la individualizarea facturarii mai este mult timp. Ca sa facem acest lucru sunt necesare numeroase investitii”, precizeaza Zaharia. Directorul spune ca pentru individualizarea consumului si facturarii este nevoie de schimbarea tuturor apometrelor din apartamente, a intregii retele de apa si canalizare, iar in momentul de fata asocierea este varianta legala, corecta, care protejeaza atat consumatorii, cat si operatorul. In plus, este nevoie de amplasarea contoarelor in afara apartamentelor pentru ca repre-zentantii operatorului sa aiba acces la ele in orice moment. Asta inseamna achizitionarea aparaturilor cu sprijinul carora sa poata fi citite apometrele de la distanta, iar facturarea sa fie in sistem estimativ, cu regularizare la cateva luni. In prezent, Compania de Apa Somes a incheiat aproximativ 960 de contracte pentru facturarea apei la comun.