Mai putini bani pentru ministerele Muncii, Educatiei, Agriculturii si pentru Cultura, in timp ce fondurile pentru serviciile de informatii sunt suplimentate.
Proiectul de buget pregatit de Guvernul Romaniei pentru 2012 prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului, fara semne de majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru. Potrivit agentiei Mediafax, in anul 2012, „valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost inghetat inca din 2009, fara referiri la o eventuala majorare a acestuia in partea a doua a anului viitor”. De asemenea, in proiectul bugetului de stat nu se precizeaza o eventuala majorare a salariilor anul viitor. Premierul Boc a declarat vineri ca bugetul pe 2012 nu include majorari de salarii si pensii deoarece Guvernul nu s-a repezit pe un scenariu optimist, iar daca datele economice care vor fi analizate in aprilie-mai sunt pozitive va fi decisa indexarea acestora prin ordonanta de urgenta. „Nu vom aborda bugetul din 2012 in termeni electorali. Nu ne repezim la majorari de salarii si pensii. Daca lucrurile nu se vor inrautati in Europa in 2012, atunci si Romania va putea merge mai departe si sa spere la indexari de salarii si pensii. Vom porni bugetul de stat pentru 2012 intr-o maniera responsabila, cu un deficit de 1,9 la suta, dar cu posibilitatea de a ajunge la 3 la suta, cu o crestere economica in jur de 2,1 la suta pe care o avem in prognoza la elaborarea bugetului”, a explicat premierul Boc.
Mirel Talos: „Guvern inconstient si practici ceausiste”
Bugetul anului viitor va fi cel mai sarac buget pe care il va avea Romania de foarte multi ani, sustine deputatul PNL Mirel Talos. „Modul in care este construit actualul buget reflecta de fapt caracterul de tip «securist» al statului sub guvernarea Basescu-Boc, care pune accentul pe institutiile de forta. Astfel, puterea a decis sa reduca din fondurile destinate Muncii, Educatiei, Culturii, Agriculturii si sa aloce mai multi bani Administratiei Prezidentiale si Serviciilor de informatii. Sumele de la buget pentru SRI, SIE, SPP vor creste, in vreme ce pensiile vor fi inghetate, iar bugetarii nu-si vor recupera pierderile salariale”, ne-a declarat liberalul. In ce priveste deficitul bugetar prognozat pentru 2012, Talos spune ca „orice varianta de deficit sub 2 la suta este nerealizabila anul viitor”. „Obiectivul mascat al actualului guvern este ca, anul viitor, sa ajunga tot la un deficit de 3 la suta sau peste, dar sa utilizeze, prin rectificari repetate, miliarde de euro in scopuri electorale. Faptul ca in fata acestei situatii dramatice premierul Emil Boc si membrii Cabinetului anunta pentru 2013 deficit bugetar 0, iar noi stim ca numai plata dobanzilor va fi 2 la suta din PIB, arata ca avem un guvern inconstient, care invata mai degraba din practicile anilor ‘80 ale lui Nicolae Ceausescu, decat din manualele de democratie”, a conchis parlamentarul zalauan.
Se taie gratuitatile la transport pentru pensionari
In proiectul de buget, Guvernul preconizeaza o scadere cu 0,4 la suta a ratei somajului pe anul 2012, de la 4,9 la suta la 4,5 la suta. In consecinta, veniturile totale ale bugetului asigurarilor pentru somaj au fost estimate la 2,4 miliarde de lei, comparativ cu cele 4,4 miliarde detinute in anul 2011. Aceste date preconizate de Guvern contravin realitatii actuale. In Salaj, spre exemplu, numarul somerilor a inceput deja sa creasca. In acelasi timp, pensionarii nu vor mai beneficia de reducere pentru transportul public. Pana in prezent, pensionarii puteau calatori gratuit sau cu reducere pe baza unor tichete. Pensiile nu vor creste, iar guvernantii se gandesc si la sistarea unor drepturi sociale.
Subfinantare accentuata in Educatie
Ministerul Educatiei va primi in 2012 un buget mai mic decat in 2011. Proiectul de buget prevede 8,7 miliarde de lei, desi Educatia ar trebui sa primeasca sase procente din Produsul Intern Brut, adica o suma de trei ori mai mare decat cea prevazuta in buget. Cheltuielile cu fondurile europene scad pe anul viitor cu aproape 17 procente, in timp ce in Salaj exista o serie de proiecte incepute si nefinalizate, care au adus in pragul falimentului una dintre cele mai mari primarii din judet -Primaria Hida. Pe minus sunt prevazute si cheltuielile cu personalul din Educatie, mai exact cu 1,2 la suta mai mici decat in 2011. La fel ca si medicii, si cadrele didactice isi pot lua adio de la majorari salariale anul viitor.(R.G.)
Austeritate pentru Sanatate
Ministrul Sanatatii Ladislau Ritli a obtinut o crestere a bugetului sanatatii in 2012 de aproximativ 13,2 la suta fata de anul in curs, in conditiile in care nici macar la aceasta data nu exista bani pentru decontarea retetelor gratuite sau compensate. Bugetul estimat pe 2012 este de 5,4 miliarde de lei, in timp ce in anul 2011 bugetul initial era de 4,8 miliarde de lei. In ciuda majorarii bugetare, anul viitor sunt prevazute reduceri ale cheltuielilor de personal cu 9,3 procente, iar cheltuielile cu proiectele finantate din bani europeni scad cu aproximativ 24 de procente. In aceste conditii cadrele medicale nu vor beneficia de majorari salariale sau recuperarea drepturilor salariale castigate in instanta, iar spitalele si unitatile sanitare nu vor fi modernizate pe fonduri europene.(R.G.)
Buget ciuntit la agricultura – diminuarea subventiei la hectar
Parca ar fi o facatura pentru taranul roman. Nici n-apuca bine sa se bucure de farama de realizari ca si primeste cate „un pumn in coasta”. Vazand guvernantii ca anul acesta agricultura a inceput sa se puna pe picioare cat de cat, hop si masurile de franare. Cel mai concludent exemplu este diminuarea bugetului pentru agricultura. Potrivit proiectului de buget de stat pe 2012 discutat de Guvern vinerea trecuta, bugetul Ministerului Agriculturii ar urma sa fie anul viitor de 14,9 miliarde de lei, cu un miliard de lei mai putin decat bugetul pe anul 2011. O prima consecinta a taierii din bugetul pentru agricultura este diminuarea subventiei pe suprafata. Un an intreg a promis conducerea Minsterului Agriculturii, avand si aprobarea Comisiei Europene, ca suma maxima posibila ce ar putea fi acordata agricultorilor romani in contul platilor nationale directe complementare pe suprafata va fi de 73,56 de euro la hectar. Asta pana la aparitia proiectului bugetului de stat. Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii si publicat in 11 noiembrie, cuantumul propus in contul platilor de la bugetul national este de 60,0 euro la hectar, ceea ce reprezinta 81,5 la suta din cuantumul maxim posibil ce putea fi acordat. Si asta nu e totul. Suma respectiva trebuie aprobata de Ministerul de Finante, care n-are nici o graba, asa cum n-a avut graba nici ca cei 73,56 de euro sa ajunga intregi in sara-cacioasa visterie a taranilor. Si asta n-ar fi tot. De la Asociatiile de agricultori vin semnale ca Ministerul Agriculturii intentioneaza sa taie subventiile de la bugetul national. Si cum vestile proaste prind teren mai fertil decat cele bune, e de asteptat ca taranul sa ramana doar cu cei aproximativ 100 de euro la hectar primiti de la Uniunea Europeana. (V. Varga)
Cultura – pe butuci
Kelemen Hunor, ministrul Culturii, este ne-multumit de varianta de buget propusa pentru ministerul sau. Liderul UDMR le reproseaza celor care au proiectat bugetul ca nu au prevazut sumele necesare pentru cofinantarea unor proiecte mari, pentru care s-au contractat imprumuturi internationale si in lipsa fondurilor se pot pierde. Mai mult, Hunor ameninta ca daca nu se fac corecturile necesare, pune lacat pe Ministerul Culturii si delega administrarea acestui domeniu catre Ministerul Finantelor. Ministerul Culturii, potrivit proiectului de buget, ar urma sa scada cu aproape 200 de milioane de lei. Finantele vor sa reduca sumele alocate Culturii pentru anul 2012, bugetul acestui minister reducandu-se de la 795,8 milioane lei la 600 milioane de lei. (A. Tudoran)