În această săptămână, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii de proximitate, alături de jandarmii sălăjeni însoțiți de câinele de serviciu au desfășurat activități preventiv – informative, în locaţiile cu un aflux mare de public din municipiul Zalău, pentru a preveni victimizarea cetățenilor și pentru conștientizarea acestora cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive.

În acest context, polițiștii sălăjeni le-au oferit cetățenilor informații utile cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile, cu accent pe prevenirea furturilor din locurile de petrecere a timpului liber, pentru prevenirea furturilor din autoturime, dar și despre prevenirea plecărilor voluntare ale minorilor de la domiciliu, despre influența negativă a unui anturaj necorespunzător și despre consecințele consumului de substanțe interzise.

De asemenea, polițiștii de prevenire și de proximitate sălăjeni au abordat în discuție și aspecte legate de neglijența persoanelor și de lăsarea nesupravegheată a bunurilor în locurile publice sau în locurile de alimentație publică, au transmis recomandări pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente şi au distribuit peste 100 de materiale preventive.

Totodată, le-au reamintit cetăţenilor că fapta de a nu preda autorităţilor sau celui care l-a pierdut, în termen de 10 zile, un bun găsit constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă.

*

NEGLIJENȚA TE POATE COSTA SCUMP!

Recomandări preventive:
• Acordați atenție deosebită când efectuați retrageri de numerar de la bancomate! Asigurați-vă că există o distanță de siguranță, față de persoanele din jurul dumneavoastă! Asigurați-vă că ați intrat în posesia sumei pe care ați solicitat-o!
• Nu transmiteți nimănui codul PIN al cardului. De asemenea, nu păstrați codul pin în același loc cu cardul bancar! Nu scrieți niciodată codul PIN pe spatele cardului!
• Evitați să vă lăsați bunurile nesupravegheate, cu atât mai mult în zone aglomerate. Poziționați poșeta/geanta în față, de preferință cu deschiderea spre dumneavoastră!
• Ţine în permanenţă geanta/poşeta sau alte bunuri cum ar fi telefonul mobil în câmpul tău vizual. Atunci când eşti în locuri publice precum baruri sau restaurante, supermarket-uri, magazine din interiorul centrelor comerciale, nu le lăsa nesupravegheate! Ești responsabil de siguranța bunurilor tale!!!
• Nu purtați portofelul, banii, ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor
• Nu lăsați bunuri de valoare la vedere în mașină! Verificați dacă geamurile, portierele sunt închise și asigurate, atunci când autoturismul urmează să fie parcat într-un loc nesupravegheat!