In aceasta perioada populatia din stup se diminueaza foarte mult. Matca depune din ce in ce mai putine oua, iar trantorii dispar din stup. Aceasta este perioada in care albinele produc propolis care este utilizat pentru a acoperi diverse capturi prin care poate patrunde frigul iernii. Albinele se pregatesc pentru sezonul rece, asa ca este cazul sa le ajutati. Fiti atenti la furtisag in aceasta perioada.
Verifica matca
Verifica toti stupii si asigura-te ca au matca – cel mai usor este sa verifici daca au oua in stup; daca le gasesti este evident ca stupul respectiv are matca. Ai grija sa te uiti la oua, nu la larve, este o diferenta intre ele. Ouale arata ca matca a fost in zona respectiva cel mult doua zile, larvele pe de alta parte pot avea si opt zile, iar pentru albine opt zile e mult. Asadar daca gasesti larva nu inseamna ca stupul are si matca.
Hrana suplimentara
Fii atent daca albinele tale au suficienta miere. Albinele au nevoie de multa hrana (miere capacita), pentru sezonul rece. Fara ea vor pieri. Pana la instalarea vremii reci poti sa le dai albinelor un sirop cu o compozitie de doua kilograme de zahar la un litru de apa. Luna noiembrie este prea friguroasa pentru albine pentru a parasi stupul, ele strangandu-se in ghem pentru iarna.
Atentie la ventilatie
Trateaza familiile de albine daca au boli. Preventiv trateaza-le cu varachet. Ventilati stupii cum trebuie. Pe timp de iarna temperatura in mijlocul stupului este destul de ridicata. In absenta ventilatiei aerul cald din mijlocul ghemului se ridica, apoi intalneste suprafata rece a cutiei, se produce condensare iar picurii reci ca si gheata cad pe albinele de la margine. Aceasta este o problema foarte mare. Albinele se vor raci si vor muri.