Temperaturile optime de pastrare a legumelor pe timpul iernii sunt urmatoarele: radacinoase intre 0 si -2 grade Celsius, varza intre -1 si +1 grad Celsius, usturoi intre -6 si +1 grad Celsius, cartofi intre +1 si +4 grade Celsius, ceapa intre -3 si -0 grade Celsius.
Cum se pastreaza ceapa si usturoiul?
Pentru ca ceapa sa se pastreze bine in timpul iernii trebuie ca ea sa fie recoltata din timp, adica atunci cand tulpina falsa se inmoaie si frunzele se usuca. Pregatirea consta in indepartare frunzelor si tulpinilor, taindu-se la 2-3 centimetri deasupra bulbului. Ceapa uscata se pastreaza fie asezata pe stelaje, in straturi de 25-40 de centimetri, fie in ladite cu o capacitate de 30 de kilograme. In cazul accidental in care bulbii de ceapa au inghetat trebuie sa fie lasati pe loc, pentru a se dezgheta treptat. Daca sunt miscati si dusi la o temperatura ridicata se inmoaie si nu mai pot fi consumati. Usturoiul se pastreaza in funii sau se aseaza pe raft in straturi de 20-25 de centimetri. Poate fi pastrat si in ladite de 10-12 kilograme.
Varza
Pastrarea verzei tarzii pentru iarna se poate face in beci. Capatanile destinate pastrarii se curata de frunzele exterioare si radacina cu o parte din cocean (se lasa 2-4 centimetri). In pivnita capatanile se pastreaza bine daca la tinem pe raft.
Cum se pastreaza cartofii?
Cartofii se pot pastra in pivnita, in strat de aproximativ un metru, avand grija ca pana la tavan sa ramana un spatiu de minim 80 de centimetri. Este bine sa nu fie asezati direct pe pamant, ci pe un gratar din sipci sau macar pe un strat de paie. Alegerea cartofilor se face cu grija, indepartandu-se tuberculii bolnavi sau taiati. Umezirea stratului superior de cartofi dovedeste ca in pivnita este prea frig, iar daca apar picaturi pe pereti si pe tavan, insemna ca este pre cald. In pivnitele in care patrunde lumina cartofii inverzesc. Cartofii verzi contin o substanta – solanina – care este otravitoare pentru oameni si animale. Daca inverzirea este slaba, cartofii se pot consuma, bine curatati de coaja iar pentru animale, fierti.