Un sistem antigrindină, care să protejeze populația și să diminueze pagubele pe care le pot cauza intemperiile, va fi instalat și la nivelul județului Sălaj.
Decizia guvernanților vine după ce autoritățile locale au făcut o serie de demersuri pentru înființarea unui astfel de sistem de protecție și la nivelul județului.
Asociația Zona Metropolitană Zalău, după o serie de întâlniri avute cu conducerile Consiliului Județean Sălaj și Prefecturii Sălaj, a trimis mai multe adrese către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP), instituție din subordinea Ministerului Agricuturii, prin care a solicitat înființarea unui sistem antigrindină care să protejeze Sălajul.
Astfel, prin Hotărâre de Guvern, Executivul a decis să aprobe pentru Sălaj studiul de fezabilitate pentru înființarea de noi grupuri de combatere a grindinii.
“Prin acest studiu, se va determina numărul de puncte de lansare a rachetelor, necesare pentru a acoperi întreaga zonă a județului, pentru protecția principalelor bazine legumicole, pomicole și viticole, precum și a populației. Dupa finalizarea acestui studiu de fezabilitate, în 2024, urmează achiziția de echipamente și dotări pentru punctele de lansare. Fondurile necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023”, a explicat Cristian Taloș, director executiv al Zonei Metropolitane Zalău.
Structura SNACP include 3 centre zonale ( Moldova, Muntenia și Transilvania) și 7 unități de combatere a căderilor de grindină (Prahova, Oltenia, Iași, Vrancea, Mureș, Timiș și Maramureș).
Sălajul face parte din unitatea de combatere a grindinii Maramureș.
Potrivit SNACP, consolidarea capacității operaționale a Centrului Zonal de Coordonare Transilvania, inclusă în obiectivele pe 2023, presupune studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziție echipamente și dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş, pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş și pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Maramureş; studiu de fezabilitate pentru înființarea de noi grupuri de combatere a căderilor de grindină; realizarea activităților de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnică şi implementarea de programe experimentale cu tehnologii de intervenţii active în atmosferă.