Cele 3 spitale regionale care urmează să se construiască în România vor fi funcționale din 2027, dă asigurări ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Vor exista spitale regionale la Craiova, Iași și Cluj.
„Echipa Ministerului Sănătății a lucrat intens pentru a finaliza cât mai rapid licitațiile pentru proiectele tehnice ale celor trei spitale regionale. La Iași, proiectul a fost finalizat și, din toamnă, va începe construcția efectivă a spitalului Regional. La jumătatea acestui an vom finaliza și proiectul tehnic pentru Spitalul Regional din județul Cluj, iar până la sfârșitul anului, pentru Craiova. Începând cu anul 2027, spitalele regionale trebuie să devină operaționale. Investiția totală va fi de peste 2 miliarde de euro”, a precizat ministrul Rafila.
Spitalul Regional de Urgență Cluj, care va deservi și județul Sălaj, va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie, etc.).
Unitatea medicală va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă.
Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a două dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația existentă).
Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport, iar spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare.
Unitatea sanitară va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii (ex: Centrul de cap și gât, Centrul toracică, Centrul Abdominală, Centrul de medicină internă, Centrul pentru mamă și copil, etc) și va utiliza tehnologii medicale avansate.
Spitalul Regional de la Cluj va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea NV, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic. Va fi organizat ca spital public, în administrarea Ministerului Sănătății.
sursa foto: Ministerul Sănătății