Pe zi ce trece numarul persoanelor disponibilizate se ingroasa. Locuri de munca ioc. Salvarea multor romani este strainatatea. Datele unui studiu privind situatia romanilor care pleaca la munca in strainatare cat se poate de clare, realiste si destul de pevizibile, arata ca 20 la suta dintre cei plecati sunt muncitori calificati, iar 17 la suta absolventi de studii medii sau superioare care nu au intrat pe piata muncii in Romania. Ce am putea desprinde de aici? Cu alte cuvinte cei ce au ceva in tartacuta si au si cum sa dovedeasca practic asta isi iau valiza si se tot duc, ca in Romania nu au de lucru, si daca au li se ofera un salariu de nimic. Asa ca, la fel ca sutele de mii de compatrioti de dinaintea lor, tinerii patriei isi rezerva un bilet pe autocar sau avion si pun umarul serios la economiile din vest, facand tot felul de joburi (majoritatea sunt cele pe care localnicii nu le fac), dar pentru care primesc bani cati nu pot spera in tara. E adevarat ca sunt destui care nu rezista rigorilor strainatatii si se intorc inapoi cu capetele plecate. Dar pana la urma asa e in economia de piata, o jungla in care multi intra, dar nu atat de multi „supravietuiesc”. Oricum, in ciuda felului in care mare parte din tarile europene privesc si trateaza romanii, acestia sunt in continuare cautati pe piata muncii pentru ca, de obicei, fac treaba buna si accepta salarii nu foarte mari. Economiile vestice absorb in continuare forta de munca ieftina si o vor mai face mult timp. Numai ca exodul tinerilor din tara noastra nu este si rentabil, in ciuda valutei pe care o aduc in Romania. Nu este rentabil pentru ca plaiurile mioritice se golesc de medici buni, din specialisti din IT, de mesteri in constructii si alte slujbe de prima mana.
Noi cu cine ramanem?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...