Plecarea dintre noi a simbolului taranismului contemporan – Ion Diaconescu – ne intoarce cu gandul la o generatie care a zamislit o serie de modele pentru societatea romaneasca. Am avut printre noi oameni pentru care poporul roman a avut o semnificatie speciala, iar aici vorbim de Corneliu Coposu, Adrian Paunescu, Octavian Paler, George Pruteanu, Dan Grigorescu, Monica Lovinescu, George E. Palade, Haralamb Zinca si multi altii pentru care suntem recunoscatori ca au existat. Mai inainte de a fi titani in domeniile lor de activitate, au constituit pentru generatii intregi de tineri modele de urmat. Fie ca au excelat in politica, in stiinta sau arta, cei care ne-au parasit pe rand au insuflat in noi dorinta de a-i egala si de a contribui la crearea sentimentului mandriei de a fi romani, in tara noastra sau peste granite. Dar, prin plecarea lor, s-au creat goluri de moralitate si competenta in societatea romaneasca. Fie pentru ca generatiile prezente nu se ridica la nivelul �maestrilor� trecuti in nefiinta, fie ca sistemul de valori s-a modificat pana la diluarea totala, prezentul nu ne mai ofera modele. Putem da vina pe agresivitatea informatica, putem sa ne scuzam ca traversam o era a luptei pentru putere care exacerbeaza egoismul sau putem sa acuzam nepasarea si complacerea cetateanului in cercul stramt al propriilor interese. Notorietatea unor persoane care se autopropun ca modele nu reuseste sa convinga. Noi facem idoli din Monica si Iri, din Bahmuteanca si Prigoana, din isteria unor politicieni sau din nebunia lui Vadim. Cand ai astfel de exponate sociale, tristetea pentru trecerea in eternitate a lui Ion Diaconescu, Adrian Pintea, Florian Pitis parca se transforma in disperare.
Ramanem singuri
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...