Stabilirea si aprobarea preturilor medii pe anul 2012 la produsele agricole sunt un preambul la un nou bir pe spinarea taranului.
Recent, Consiliul Judetean Salaj, intrunit in sedinta ordinara a emis un Proiect de Hotarare privind stabilirea preturilor medii la produsele agricole care vor fi practicate in anul 2012, pentru evaluarea veniturilor in natura obtinute din arenda de catre proprietarii de terenuri, uzufructuari sau alti detinatori legali. In mod normal, alti detinatori legali sunt fermierii, proprietari de terenuri, taranii, care cu sudoarea fruntii lor obtin produsele agricole, adica venituri in natura. In expunerea de motive la Proiectul de Hotarare se precizeaza ca la stabilirea venitului anual din cedarea folosintei terenurilor se ia in calcul arenda prevazuta in contractul incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acesteia. In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarare de Consiliu Judetean ca urmare a propunerilor Directiilor pentru agricultura.
Primul pas
Teama ne este ca evaluarea veniturilor in natura, mai ales ca e vorba si de „alti detinatori legali”, nedefiniti in Proiectul de Hotarare, e o „rampa de lansare” pentru un nou bir pe spinarea taranului, adica taxa pe venitul agricol, pe care executivul nu ezita sa o invoce ori de cate ori se iveste prilejul. Ai cultivat, de pilda, un hectar de porumb din care ai obtinut 5.000 de kilograme boabe la hectar. Pretul unui kilogram de porumb este de 1 leu. Prin vanzare, la pretul propus de Directia Agricola si acceptat de Consiliul Judetean, ai obtine 5.000 de lei. Pai, cum sa nu-ti impoziteze statul venitul? Ar astupa o mica, mica gaura din cele multe de la buget. Deocamdata s-au aprobat preturile medii ale produselor agricole. E primul pas…
Preturi rezonabile si atat
Proiectul de hotarare a fost aprobat. Directia Judeteana pentru Agricultura a Judetului Salaj a propus urmatoarele preturi ale produselor agricole pe anul 2012: grau, orz, porumb – un leu kilogramul, cartofi – 1,2 lei/kilogram, fasole boabe – 6,5 lei/kilogram, ceapa – 1,2 lei/kilogram, morcovi – 1,4 lei/kilogram, usturoi – 14,0 lei/kilogram, ardei -3,5 lei/kilogram, mere – 2,5 lei/kilogram, pere – 4,0 lei/kilogram, nuci – 25,0 lei/kilogram, porcine -7,0 lei/kilogram, bovine – 7,0 lei/ kilogram, pasari – 5,0 lei/kilogram, ovine – 11,0 lei/kilogram, lapte – 2,5 lei/kilogram, branzeturi – 12,0 lei/kilogram, smantana – 6,0 lei/kilogram, oua – 0,5 lei/bucata. Cum prezenta hotarare a fost comunicata mai multor directii judetene, printre care si Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, sa nu-i mire faptul pe producatorii agricoli daca de la anu’, un nou impozit (cel pe venitul agricol) le va fi aruncat in carca.