Un bărbat de 30 de ani, din Zalău, s-a ales vineri cu dosar penal pentru încălcarea ordinului de protecție provizoriu emis pe numele său de polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Zalău.

Concubina sa, de 23 de ani, din Zalău, a solicitat intervenția polițiștilor în noaptea de joi spre vineri, la ora 01.20, la domiciliul acesteia de pe strada 22 Decembrie 1989.

Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului, au aplanat conflictul și au emis pe numele bărbatului un ordin de protecție provizoriu, ordin pe care acesta l-a încălcat în aceeași zi.

În jurul orei 15.00, femeia a sunat din nou la poliție pentru că bărbatul s-a întors băut și a manifestat un comportament agresiv atât față de femeie, cât și față de copilul minor.

”Printre obligațiile impuse prin ordinul de protecție provizoriu, polițiștii au stabilit ca bărbatul să păstreze o distanță de 100 de metri față de concubina sa și de copilul lor minor. Vineri dupa-amiaza, la ora 15.07, femeia, de 23 de ani, din Zalău a sesizat din nou polițiștii cu privire la faptul că, concubinul său, de 30 de ani, a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție provizoriu și s-a prezentat la locuința unde aceasta domiciliază, și fiind într-o vădită stare de ebrietate, a manifestat un comportament agresiv față de femeia de 23 de ani și de copilul acesteia, adresându-le cuvinte jignitoare și creându-le o stare de temere.

În cauză, polițiștii continuă cercetările și au întocmit dosar penal pentru încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu”, precizează Biroul de presă al IPJ Sălaj.

Polițiștii vă îndeamnă să sesizați actele de violență domestică

Violenţa domestică reprezintă un tipar de comportament folosit pentru a obţine sau a menţine puterea şi controlul asupra unui partener apropiat, intim.

Se poate manifesta prin acțiuni fizice, sexuale, emoționale, economice sau psihologice sau amenințări cu acțiuni care influențează o altă persoană. Acestea includ orice comportamente care sperie, intimidează, terorizează, manipulează, rănesc sau umilesc pe cineva.

Violența domestică afectează persoanele din toate mediile socio-economice și din toate nivelurile de educație, indiferent de rasă, etnie, vârstă, orientare sexuală, religie sau sex.

Dacă te afli în oricare dintre situațiile abuzive descrise mai sus, trebuie să știi că: nu ești tu de vină pentru că ai fost bătut/ă sau maltratat/ă, nu ești tu de vină pentru comportamentul abuziv al partenerului/partenerei tău/tale, al fratelui sau surorii tale, al părinților sau copiilor tăi; meriți să fii tratat/ă cu respect; meriți să trăiești în siguranță și să ai o viață fericită; nu ești singur/ă! Există oameni care doresc să te ajute!

Dacă te afli în oricare dintre situațiile abuzive descrise mai sus, poți să îţi faci un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care poţi discuta despre abuz, care îţi pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le poţi da spre păstrare documentele tale importante, bani etc. numerele de telefon la care poţi apela la nevoie, lista cu obiectele de care ai nevoie în cazul în care trebuie să pleci; să te prezinţi la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal; să te prezinţi imediat la Poliţie pentru a depune plângere; să te adresezi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor; să nu îţi retragi plângerea; să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care te va apăra de agresor.