Călin Florin Pop, șoferul de 22 de ani care a fost urmărit ca-n filme de polițiștii sălăjeni, în luna august 2022, fugind de echipaje pentru că era băut bine, nu deținea permis de conducere valabil și, pe deasupra, conducea o mașină neînmatriculată, cu numere false, a fost condamnat în primă instanță de judecătorii Tribunalului Sălaj la 12 ani și 10 luni de închisoare. Din această pedeapsă i se vor scădea lunile de arest preventiv pe care le-a executat până la pronunțarea acestei sentințe. Tânărul se afla în arest preventiv din 13 august 2022.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, inculpatul este obligat de instanță să plătească despăgubiri de 11.617,20 lei către Spitalul Județean de Urgență Zalău pentru spitalizarea lui Alexandru Marius Nagy – pasagerul împușcat de un polițist în timpul urmăririi, suma de 2.266,38 lei către Serviciul de Ambulanță Județean Sălaj pentru transportul și asistența acordată părții vătămate. Și Spitalului de Urgență Cluj trebuie să-i plătească suma de 6.599,36 lei pentru spitalizarea persoanei vătămate, sume la care se vor calcula majorări de întârziere de la data producerii evenimentului şi până la data plăţii integrale. Tot inculpatul mai are de plătit și suma de 3.600 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Prietenul său rănit în timpul ”aventurii” pe patru roți nu s-a constituit parte civilă în proces, prin urmare instanța nu a dispus plata vreunor despăgubiri și pentru acesta.

Această primă sentință în dosar a fost pronunțată vineri, 6 ianuarie, la cel de-al șaptelea termen de judecată în procesul în care sălăjeanul Călin Florin Pop este acuzat de tentativă de omor și ate 4 infracțiuni rutiere. Nagy Alexandru Marius, prietenul său pasager în mașină, figurează ca parte vătămată în dosarul soluționat pe fond de magistrații sălăjeni.

Vinovat de comiterea a cinci infracțiuni

Judecătorii Secției penale a Tribunaului Sălaj l-au găsit vinovat pe Călin Florin Pop de toate cele cinci capete de acuzare formulate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj: conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, tentativă la omor calificat.

Judecătorii au decis să îl condamne la închisoare pentru fiecare capăt de acuzare, apoi au contopit pedepsele. După ce va ieși din detenție, nu va avea dreptul să conducă autovehicule timp de 4 ani.

”(…)condamnă inculpatul PCF la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 2. (…) condamnă inculpatul PCF la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. 3. (…) condamnă inculpatul PCF la pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. 4. (…) condamnă inculpatul PCF la pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare. 5. (…) condamnă inculpatul PCF la pedeapsa de 10 (zece) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat. (…) contopeşte pedepsele aplicate inculpatului prin prezenta hotărâre, de 3 ani închisoare, 2 ani şi 6 luni închisoare, 1 an şi 6 luni închisoare, 1 an şi 6 luni închsioare şi respectiv de 10 ani închisoare, iar la pedeapsa cea mai grea, de 10 ani închisoare adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte patru pedepse, respectiv 2 ani şi 10 luni, urmând ca inculpatul să execute în final o pedeapsă de 12 (doisprezece) ani şi 10 (zece) luni închisoare. (…) În baza art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat. (…) se aduce la cunoştinţa inculpatului faptul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic”, au decis judecătorii de la Tribunalul Sălaj.

Hotărârea poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Un tânăr a rămas paralizat pe viață

Vă reamintim că, la mjlocul lunii august anul trecut, un tânăr de 21 de ani a fost internat la un spital din Cluj și a suferit o intervenție chirurgicală de urgență după ce, în noaptea de 12-13 august, a fost împușcat de un polițist de la Biroul Rutier Sălaj. Tânărul era pasager într-un autoturism condus de un alt tânăr, prieten și consătean, Florin Pop, cel condamnat acum de instanță.

Polițiștii au fost anunțați, în jurul orei 03.00, prin apel la 112, că un autoturism circulă haotic, de pe o bandă pe alta, pe Bulevardul Mihai Viteazul din Zalău, astfel că toate echipajele s-au mobilizat pentru identificarea șoferului. La scurt timp, autoturismul a fost reperat de un echipaj de ordine publică, iar la semnalele polițiștilor șoferul a accelerat, în loc să oprească.

La scurt timp, un alt echipaj rutier a format un baraj în încercarea de a-l opri. Și de această dată, unul dintre polițiști a fost nevoit să sară din calea mașinii, pentru a nu fi luat pe capotă.

Din acel moment, după ce deja exista confirmarea că autoturismul are aplicate plăcuțe cu numere de înmatriculare false, au fost anunțate și echipajele din județ pentru a oferi sprijin.

S-au tras peste 25 de focuri de armă, unele în aer, altele spre autoturism, în încercarea polițiștilor de a-l opri pe șoferul fugar. Un glonț l-a nimerit în coloana vertebrală pe tânărul aflat pe bancheta din spate.

În fuga nebună de polițiști, cu un pasager rănit pe bancheta din spate, la intrarea în localitatea Mineu șoferul a decis să iasă de pe șosea, pe o pășune, pentru ca polițiștii să-i piardă urma. Pe terenul accidentat, autoturismul s-a răsturnat și s-a dat peste cap de trei ori până să se oprească. Abia acesta a fost momentul în care șoferul a coborât. Deși pe urmele mașinii se aflau mai multe echipaje, polițiștii au pierdut urma șoferului din momentul în care acesta a ieșit de pe carosabil. Au găsit ulterior autoturismul abandonat, apoi au dat și de șoferul fugar, care ajunsese între timp acasă, de unde a fost luat de polițiști.

Dacă pe șoferul teribilist îl așteaptă ani grei după gratii, prietenul care s-a încumetat să îl însoțească în această aventură și a fost împușcat accidental riscă să își petreacă restul vieții într-un scaun cu rotile. Rana provocată de glonț l-a lăsat paralizat de la brâu în jos.