Dragi cititori, astăzi, în a treia zi de Crăciun, bisericile ortodoxe și greco-catolice îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin.

Potrivit Noului Testament, Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost și unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care l-a urmat pretutindeni și care a asistat direct la faptele sale.

Calitățile tânărului Ștefan au strălucit printre apostoli, el remarcându-se prin zelul și cutezanța cu care-și îndeplinea zilnic îndatoririle. Provocând astfel furia iudeilor, aceștia ”se repeziră cu toții asupra lui, îl luară cu sila și-l duseră la Sinedriu”, unde au pus martori falși să-l acuze de încălcarea legii.

Ștefan, după cum citim în capitolul 7 din Faptele Apostolilor, ”plin de har și de tărie”, s-a folosit de prilejul autoapărării sale, și a încercat să lumineze mințile adversarilor săi. Mai întâi a făcut un scurt rezumat al istoriei ebraice de la Adam până la Solomon, apoi a demonstrat că Dumnezeu și-a arătat slava sa și în afara Templului și se pregătea să expună învățătura despre Iisus, ca ultima descoperire a lui Dumnezeu. Adversarii nu au mai suportat să continue discursul și ”strigară în gura mare, își astupară urechile, se repeziră cu toții asupra lui și scoțându-l afară din oraș, îl bătură cu pietre”. (Fapte VII, 58)

Plecându-și genunchii sub ploaia de pietre, primul martir al credinței creștine, din adâncul inimii și cu glas puternic, a rostit cuvintele iertării, dăruite deja de pe lemnul crucii lui Hristos: ”Doamne, nu le lua în seamă acest păcat.”

În anul 415 au fost descoperite relicvele Sfântului Ștefan. Faptul a produs o mare emoție în lumea creștină. Sărbătoarea celui dintâi martir a fost celebrată întotdeauna imediat după Nașterea Domnului, Sfântul Ștefan fiind numărat între ”însoțitorii lui Hristos”, pentru că este primul care a dat mărturie supremă de credință și dragoste, oferindu-și viața jertfă pentru cei necredincioși.

Ștefan, în limba greacă Stephanos și în limba latină Stephanus, înseamnă coroana de flori sau încununat.

La mulți ani tuturor celor ce-i poartă numele!