După trei termene de judecată la Curtea de Apel București, judecătorii au pronunțat astăzi prima soluție în dosarul în care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) l-a acuzat pe șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sălaj, Vasile Bulgărean, de poliție politică.
Completul a respins cererea CNSAS de a-l declara pe sălăjeanul Gheorghe-Vasile Bulgărean drept colaborator al securității ca ”neîntemeiată”, decizia fiind luată după două amânări anterioare – o amânare inițială a pronunțării din 6 septembrie în 20 septembrie, iar o amânare ulterioară s-a decis în 20 septembrie pentru data de 27 septembrie.
”Complet: 9- Completul 10 Fond. Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Respinge cererea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 27.09.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.Document: Hotarâre 1603/2022 27.09.2022”, se arată pe portalul Curții de Apel București.
Potrivit soluției, fiecare parte poate contesta decizia magistraților prin recurs, în termen de 15 zile de la pronunțare.
Vă reamintim că CNSAS a cerut judecătorilor Curții de Apel București, în decembrie anul trecut, să constate că Gheorghe-Vasile Bulgărean a fost colaborator al fostei poliții politice comuniste.
Potrivit acuzațiilor CNSAS, Vasile Bulgărean ar fi semnat un angajament, ar fi avut nume conspirativ și și-ar fi turnat un coleg de facultate la Securitate, după cum dezvăluia la acea vreme G4Media.ro.
În acțiunea depusă la instanță pe 21 decembrie 2021, de Ziua Revoluției Române, CNSAS susținea că sălăjeanul Vasile Bulgărean a fost recrutat de Securitate în anul 1987, când a semnat angajamentul și ar fi primit numele conspirativ ”Vali”. Scopul recrutării acestuia a fost supravegherea colegilor de an și a ”mediului studențesc din căminul Grozăvești” din București, la acel moment intimatul fiind student în Capitală, la Facultatea de Matematică. După absolvirea facultății și repartizarea ca profesor în comuna Balc din județul Bihor, ar fi fost preluat de Securitatea din acest județ, tot ca informator.
CNSAS a declarat sursei citate anterior că a depus la instanță mai multe dovezi care ar contura faptul că ”pârâtul a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa realităților social-politice din țara noastră sub regimul comunist, informații ce au vizat îngrădirea dreptului la viață privată (art. 17 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice) și a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituția Românei din 1965, art. 19 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice)”.
Cine este Gheorghe-Vasile Bulgărean
Profesor-Doctor în Matematică, inspector școlar general al ISJ Sălaj, Gheorghe-Vasile Bulgărean este absolvent al Facultății de Matematică București. Conform CV-ului, activitatea sa didactică a debutat la Balc, județul Bihor. În anul 1990 a devenit profesor la Liceul Nr. 1 din Zalău, actualul Colegiul Tehnic ”API”,
iar în 1997 a ajuns director al Școlii Gimnaziale ”Corneliu Coposu” din Zalău. În anii 2000 și 2002, a fost numit inspector școlar general, apoi director la CNS Zalău. În martie 2020 a fost numit din nou în funcția de inspector școlar general, funcție pe care o ocupă și în prezent.
În perioada post-decembristă a devenit activ și implicat în viața politică sălăjeană, regăsindu-se în repetate rânduri în funcții de conducere politice, dar și în postura de candidat la diferite tipuri de alegeri. A fost țărănist militant, apoi s-a mutat la PNL. În anul 2020, a deschis lista PNL pentru Consiliul Local Zalău. Anterior alegerilor locale din 2020, liberalii au vrut să-l susțină drept candidat pentru funcția de primar al Municipiului Zalău, însă decizia finală a fost de a susține candidatul alianței PNL-USR-PLUS.
La alegerile parlamentare din același an 2020, a fost candidat pentru un fotoliu de deputat, fiind al doilea nume greu, după Lucian Bode, pe lista PNL Sălaj.