Masura populista si electorala de a infiinta magazine de tip economat a pus pimariile in incurcatura pentru ca nu o pot sustine financiar.
In sedinta de miercurea trecuta, Guvernul a dat unda verde infiintarii magazinelor economat, in care pensionarii ar urma sa cumpere alimente de baza mai ieftine. Executivul a decis ca sarcina implementarii acestui program sa cada in „ograda” primariilor, insa nu a pomenit nimic despre fondurile necesare pentru sustinerea lui. Primarii, in majoritate, sunt de parere ca guvernantii ar trebui sa gaseasca alte parghii mai eficiente pentru sustinerea pensionarilor, nu sa le scoata ochii cu cate un kilogram de zahar si o sticla de ulei la pret redus, din calcule pur electorale.
Greselile se tin lant
Primarul municipiului Zalau, Radu Capalnasiu, sustine ca actualii guvernanti fac greseli dupa greseli. Au taiat subventia la caldura si vin, in schimb, sa sustina o firma oarecare pentru a distribui alimente cu pret redus si fara adaosuri comerciale. Administratiile locale nu au bani pentru a sustine aceste magazine. „Unde sa inchirieze Primaria Zalau un magazin? Din ce sa plateasca o chirie de 7-10 euro pe metru patrat, pe luna? Acum cativa ani am fost obligati tot de Guvern sa vindem toate spatiile comerciale. Poate reusim sa amenajam un fost punct termic pentru viitorul magazin economat. Chiar daca am avea bani, magazinul ar putea fi deschis cel mai repede anul viitor. Va fi greu sa gasim un agent comercial care sa administreze magazinul. Cine va stabili care zalauani au dreptul sa intre in respectivul magazin?” Primarul Capilnasiu este de parere ca protejarea pensionarilor s-ar putea face mult mai usor cu ajutorul unor tichete sociale. Aceste tichete ar putea fi folosite pentru plata alimentelor de baza, dupa modelul tichetelor de masa. „Ideea magazinelor economat este una frumoasa, dar va muri din fasa”, concluzioneaza prim-edilul Zalaului.
Primaria nu are capacitatea financiara de a sustine astfel de magazine
Primarul Simleului, Septimiu Turcas, este in concediu. Nu prea are idei clare despre magazinele economat. Este de parere insa ca aceste magazine nu vor putea functiona doar pe seama fondurilor administratiei locale. „Primaria nu are capacitatea financiara de a sustine astfel de magazine, afirma primarul. Noi am mai dat cadouri si de Paste si de Craciun familiilor nevoiase, insa din cate am inteles eu aceste economate sunt pe perioada nedeterminata. Sau poate pana vor trece alegerile. Ar fi frumos daca Guvernul ar finanta activitatea economatelor, dar de obicei nu se intampla asa. O sa ne fie destul de greu, mai ales ca nu dispunem de fonduri pentru plata alimentelor de baza”.
„Daca va trebui vom sustine acest program, dar nu vad cum”
Varga Andrei, primarul orasului Cehu Silvaniei, este de acord ca trebuie ca pensionarii, in special cei cu venituri mici, sa fie ajutati. „Daca va trebui vom sustine acest program, dar nu vad cum. „Consider ca aceste magazine economat ar putea fi infiintate mai degraba in cadrul unui program guvernamental. Guvernul tot transfera atributii administratiei locale, dar apoi uita sa asigure finantarea acestora”, spune Varga. In orasul nostru am avea peste 3000 de pensionari care ar dori alimente cu pret redus. Intrebarea se pune cine va subventiona aceste produse pentru ca noi nu avem posibilitate financiara”.
Nimeni nu face munca voluntara
Primarul comunei Poiana Blenchii spune ca nu are bani sa plombeze drumurile comunale, daramite sa asi-gura infiintarea si functio- narea unui magazin economat. „Nu am fonduri pentru a mai carpi putin ulitele si drumurile comunale, iar acum Guvernul ma obliga sa deschid un magazin economat. Sunt niste costuri suplimentare generate de un asemenea demers, despre care guvernantii nu spun de unde le vom acoperi. Trebuie sa fie clar ca nimeni nu face munca voluntara. Asa face Guvernul, transfera sarcini pri-mariilor”.
Guvernantii nu cunosc legea
Sandu Berceanu, primarul comunei Mesesenii de Jos si totodata vice-presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania, considera ca, prin dispozitia de infiintare a magazinelor economat, guvernantii demonstreaza ca nu sunt ancorati in realitatea inconjuratoare si ca nu cunosc legea. Un reprezentant al PDL spune la televizor ca in toate satele din tara exista spatii ale fostelor cooperative, pe care primariile ar trebui sa le reabiliteze pe cheltuiala lor si apoi sa le dea in folosinta agentilor economici care vor administra magazinele de tip economat. Este o aberatie, caci aceste spatii apartin unor persoane juridice, iar primariile nu le pot lua asa pur si simplu. Chestia cu economatele e imposibil de pus in practica in conditiile actuale, spune primarul Bercean. In opinia sa guvernantii ar trebui sa scada TVA-ul la alimente, sa le dea inapoi pensionarilor banii taiati din pensii, sa reduca inflatia si sa nu-i amageasca cu doua kilograme de zahar si un litru de ulei la pret redus. Totul nu e altceva decat praf in ochii alegatorilor.
Obligatoriu, fonduri de la Guvern
Primarul comunei Somes Odorhei, Grigore Berinde nu acorda nici el prea multe sanse magazinelor economat. „Eu o sa ma descurc o perioada, dar fara sprijinul Guvernului, n-am s-o duc mult. „Intr-adevar pensionarii cu venituri mici sunt o categorie destul de vulnerabila. Consider ca ar trebui ajutati prin aceste magazine economat. Insa in cazul in care primariile nu vor primi fonduri in acest sens de la Guvern, aceasta initiativa va fi foarte greu, daca nu aproape imposibil de pus in practica”.
Primariile nu pot sustine economatele puse in carca de guvern
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...