- Ori ”stăm bine” cum zice APM Sălaj, ori ba cum vedem pe văile Sălajului
Un Dialog Social constructiv și antrenant a avut loc joi, 21 iulie, la sediul Instituției Prefectului, unde s-a dezbătut starea factorilor de mediu la nivelul județului Sălaj – poluarea aerului, gestionarea deșeurilor, acordarea autorizațiilor de mediu. După prezentarea datelor Agenției pentru Protecția Mediului, la capitolul dezbateri, participanții au ridicat problema deșeurilor aruncate pe toate văile și cursurile de apă și a poluării pânzei freatice, sau chiar în interiorul localităților, cum a fost cazul recent de la Băbeni descris de noi în Graiul Sălajului, dat ca un exemplu în cadrul ședinței de către subprefectul Florin Florian.
Concluzia Dialogului, părere majoritară a celor prezenți, a fost că autoritățile locale ar trebui să se implice mai mult, inclusiv prin aplicarea de sancțiuni drastice, astfel încât oamenii să gestioneze corect deșeurile, conform legislației, și să nu mai polueze mediul.
APM Sălaj: Traficul rutier este cel mai mare poluator
Potrivit datelor prezentate de reprezentanta Agenției de Protecția Mediului (APM) Splaj, Dana Noje, în Sălaj, emisiile din industrie nu mai reprezintă o problemă pentru mediu. Niciuna din cele șapte instalații industriale cu pontențial impact asupra nu mai ridică probleme datorită investițiilor realizate, printre acestea se regăsesc Silcotub, Michelin, Cemacon, Brantner, fermele de animale. Însă, cel mai mare poluator al aerului la orele de vârf, este traficul rutier.
”În Sălaj chiar suntem bine, iar progresele înregistrate pe partea de protecție a mediului și gestionare a deșeurilor au fost remarcate și lăudate de ministrul Mediului. Agenția noatră monitorizează calitatea aerului prin stația de tip industrial, care nu se mai justifică în acest moment. Industria nu poluează mediul pentru că s-au făcut investiții importante pentru a reduce substanțial emisiile, însă stația de monitorizare este amplasată într-o zonă care s-a dezvoltat din punct de vedere imobiliar, iar coșurile de fum sunt la nivelul de măsurare a calității aerului. Am avut maxim 5 depășiri într-un an a valorilor la pulberile respirabile, însă s-a constatat că, în anumite momente ale zilei, cu trafic intens, poluarea este mi mare. Desigur că suntem într-o zonă depresionară, iar ceața cumulată cu presiunea atmosefrică redusă face să resimțim mai tare poluarea. În rest, stăm destul de bine la toate capitolele, inclusiv la poluarea cu metale grele”, a spus Dana Noje.
Reprezentanta APM Sălaj a specificat că Agenția are ca obiect principal de activitate reglementarea, protecția naturii, statistica gestionării deșeurilor pe categorii, efectuarea de expertixe a calității aerului, în timp ce alte instituții din subordinea Ministerului Mediului au atribuții pe partea de control sau de expertize pentru calitatea solului și a apei.
Laurențiu Ghiuruțan: ”De la Hută la Jibou, Valea Agrijului este un imens depozit de gunoaie”
Datele ”zen” prezentate de APM au fost contrazise de alți membri ai Comitetului Consultativ de Dialog Social, inclusiv de subprefectul Florin Florian. Spre exemplu, Eusebiu Lehene a spus că sunt date privind poluarea apei de către industrie. Iar cel mai vehement a fost Laurențiu Ghiuruțan, liderul Cartel Alfa Sălaj
”Ați spus că stăm bine la gestionarea deșeurilor dar vă aduc la cunoștință o situație absolut criminală care nu doar la noi se întâmplă, ci peste tot în țară. Nu programele de integrare a deșeurilor duc și la rezolvarea problemelor de poluare. Dacă vă duc pe Valea Agrijului, cel mai scurt curs de vale din Sălaj, de la Hută până la Jibou, este un imens depozit de gunoaie. Nu mai spun că toate plinurile din rețelele de canal din sate ajung în vale – de la Jibou până la Hută. Și vă mai spun spun o problemă: toată lumea monitorizează calitatea aerului, dar nimeni nu monitorizează calitatea pânzei freatice”, a fost replica liderului sindical la statistica APM. Însă, APM se apără spunând că cei care fac controalele sunt comisarii Gărzii de Mediu.
Subprefectul Florian a mediat dezbaterea, a reușit să calmeze spiritele dezbaterii, și a precizat că, recent, a fost în teren alături de comisarul șef al Gărzii de Mediu Sălaj. A dat exemplu și cazul depozitului ilegal de la Băbeni când au intervenit prompt comisarii Gărzii și că, la nivelul județului, este nevoie de mult mai multă implicare a primăriilor în soluționarea acestor probleme de mediu.
Concluzia a fost că Instituția Prefectului adună toate sesizările făcute în cadrul ședinței și nu numai, va suplimenta dacă este necesar numărul întâlnirilor de Dialog Social și va lua măsurile care se impun în urma problemelor semnalate.
”
Fermele de animale sunt in regulă? Hai sa fim seriosi. Urina de la ferma din Criseni aruncata pe câmp, in apropierea fostei gropu de gunoi. Sa nu mai vorbim de fermele din Cehu Silvaniei. De ce marile magazine, care contribuie la poluare, nu au aparate de reciclare sticle de platic? Este afacere reciclarea plasticului. Apropo, primarii ce au făcut 32 de ani?