În județul cu rezultate lăudate deunăzi de ministrul Mediului pentru colectarea selectivă a deșeurilor și ”devierea de la rampă”, există sate în care ”devierea” se face direct la marginea uliței.
Saci cu haine, cu pamperși, cu pet-uri, mobilier uzat, resturi de animale, fier ruginit de prin gospodării, electrocasnice, căzi, țevi, învelitori de case și multe alte gunoaie sunt aruncate tot mai frecvent, spre disperarea locuitorilor și din nepăsarea (sau complicitatea?) autorităților locale, la marginea unei ulițe din satul Băbeni.
Locuitorii din zonă au trimis la redacție fotografii realizate zilele trecute când, în decurs de câteva ore, a mai apărut o încărcătură zdravănă de gunoaie. Problema este mirosul insuportabil resimțit la zeci de metri de ”groapa de gunoi” ”înființată” cu (ne)știrea autorităților locale, la care se adaugă focarul de infecție. De ce facem afirmația că totul se întâmplă cu ”(ne)știrea autorităților”? Pentru că oamenii spun răspicat că această problemă este adusă, de luni întregi, la cunoștința consilierilor locali, unii locuiesc chiar în zonă, a viceprimarului, a primarului, a tuturor din Primărie. Și, totuși, toți ridică din umeri, în timp ce gunoaiele se înmulțesc pe zi ce trece.
”Pur și simplu nu mai putem! Am fost la primărie, ei știu că aici se aruncă gunoaie. Zilele trecute m-au chemat să îmi dea un panou pe care să-l montez eu! Când am ajuns acolo, am așteptat fără rezultat și tot fără panou m-am întors. Nu știm cine aruncă atâtea gunoaie, vin noaptea, numai ne trezim că sunt mai multe. Acum mai vin și oameni de etnie romă, cu căruțele, se adună aici și au împrăștiat tot ce era în saci. Ne e și frică să trecem pe drum câte gunoaie sunt acolo, că de miros nu mai vorbim. Toți știu, la toți am spus, ei au văzut, dar ridică din umeri. Vă rugăm, faceți ceva că aici nu face nimeni nimic”, ne spune necăjit un băbănaș care locuiește la doar câtiva metri de locul cu pricina. Cele câteva case din imediata vecinătate nu pot fi aerisite, în curte nu se poate sta în tihnă, probabil o soluție ar fi ca oamenii să-și abandoneze locuințele ca să facă loc gunoaielor întinse deja pe câțiva ari buni de teren.
Din spusele oamenilor, terenul pe care se aruncă atâtea gunoie este proprietate privată, dar proprietarul este total dezinteresat de ce se întâmplă în ograda lui.
Alții spun că este teren public și că, indirect, s-ar vrea umplerea terenului. Iar în ultima vreme, cam asta se confirmă din moment ce chiar și angajații firmei care au realizat șanțurile și podețele pe câteva ulițe au aruncat acolo resturi de conducte pe care le-au folosit sub podețe și le-au acoperit cu pământ. Au aruncat tot acolo resturi de betoane și pământul rezultat de la săparea șanțurilor, acoperind, totodată, și gunoaiele care zac ”lângă ștrec” și care se înmulțesc. Utilajele cu care s-a ”nivelat” se pot observa în poze, erau parcate acolo, iar cei îndrituiți să ia măsuri pot să o facă liniștiți. Și mirosul – mai ceva decât cel de la fosta groapă de la Crișeni – se simte din plin acum, mai ales pe căldurile astea… El (gunoiul) ”trece” prin orice material cu care se încearcă acoperirea nesimțirii și a nepăsării care zace… la Băbeni.
Localnicii le propun autoritălor locale măcar o noapte de cazare în casele lor, poate, poate, se vor lua ceva măsuri. Sau cineva din afara comunei care ar putea insista pentru ecologizarea zonei… Oamenii chiar îl roagă pe toți cei care pot să ia măsuri și le-ar fi recunoscători!
Pentru că la Băbeni, numai de curățenie, de protejarea sănătății publice sau de protejarea mediului nu poate fi vorba… la doi pași de Rezervația Naturală Stanii Clițului care ar putea fi admirați din locul în care se aruncă gunoaie… doar dacă n-ar mirosi și dacă ar îndrăzni cineva să calce prin ele…