Scriam zilele trecute despre un depozit ilegal de deșeuri, la Băbeni. Așa cum este firesc, revenim acum și cu rezultatul: marți, comisarii Gărzii de Mediu Sălaj au ajuns, însoțiți de primarul comunei, Dorel Vancea, la locul transformat în depozit ilegal de deșeuri.

Toți s-au minunat, la propriu, de ceea ce au găsit acolo, așa cum ne relatează martorii. În urma discuțiilor și a celor constatate, miercuri s-au luat deja primele măsuri. Primarul a vizitat zona de câteva ori, a prins acolo chiar și niște cetățeni de etnie romă pe care i-a invitat la sediul Primăriei. Iar joi dimineața, la primele ore ale dimineții, beneficiarii de ajutor social, sub supravegherea viceprimarului, cu sprijinul angajaților de pe utilajele Primăriei, au început să curețe locația.

Toate deșeurile voluminoase au fost scoase, restul deșeurilor au fost puse în saci și încărcate în autospeciala firmei de salubrizare care le-a transportat la deponie. În locul cu pricina, Primăria umple cu pământ, instalează o cameră de supraveghere și zilele acestea va fi montat un gard, astfel încât oamenii să nu mai poată arunca deșeuri.

”Vom monitoriza atent zona, ca de altfel toate zonele în care se aruncă gunoaie. Oamenii le aruncă, iar noi curățăm. După o vreme apar iar. Aici vom instala o cameră de supraveghere și vom aplica amenzi. Bine ar fi ca proprietarul terenului să ia măsuri, pentru că este proprietate privată. Acum curățăm tot și facem gard”, a precizat Traian Dosa, viceprimarul comunei.

Vicele de la Băbeni a mai spus și că s-a descoperit cui aparțin o parte dintre gunoaie, deoarece s-au găsit fotografii și alte lucruri personale ale celor care au aruncat recent o mașină zdravănă de deșeuri.

Desigur, comunitatea este împărțită acum. Unii critică atitudinea civică a celor care au sesizat, dar și a noastră, a celor care am decis să publicăm. A doua tabără aplaudă și spune că problema nu s-ar fi rezolvat dacă nu se afla în presă, pentru că sesizări s-au făcut în repetate rânduri.

O fi având și presa un rol, dar nu ni-l asumăm pentru că nu vrem piedestaluri. Vă spunem doar că fără curajul oamenilor (care și-au strigat durerea pentru că se simțeau deja neputincioși în fața valurilor de gunoaie care nu conteneau să apară peste noapte) nu s-ar fi rezolvat absolut nimic. Apoi, un merit aparte este al instituțiilor statului care au luat prompt măsuri, în special comisarilor Gărzii de Mediu Sălaj cărora le transmitem mulțumiri, în numele localnicilor afectați.

Felicităm și Primăria Băbeni care a acționat și ia măsuri, cu rugămintea ca, de fiecare dată când oamenii (plătitori de taxe și impozite) sesizează o problemă să se intervină. Satele nu sunt atât de mari încât să mai fie aruncată câte o privire din când în când pe fiecare uliță de către cei aleși să administreze comuna… Chiar dacă e așa cum spun unii că ”de când e lumea se aruncau gunoaie acolo”, să se știe că lumea este într-o continuă schimbare și trăim în secolul XXI. Pe vremuri nu erau firme de salubrizare ca acum, nu erau deponii construite legal și mai ales că, oricum, fiecare familie plătește acest serviciu de salubrizare. De ce să nu trimită oamenii gunoaiele în depozite legale? Păcat de Someșul din proximitate, de ulițe, de păduri, de pajiști, de văii, de toate peisajele minunate cu care Dumnezeu a înzestrat locurile acestea.

Majoritatea locuitorilor, a băbănașilor din tată-fiu, își iubesc locurile natale, le pasă de ele, și nu-și bat joc aruncând gunoaie peste tot. Iar cei care se mută aici, ar fi bine să se respecte pe ei înșiși respectându-i pe ceilalți și locurile în care au ales să se mute. I-am întreba retoric pe cei care aruncă gunoaie: de ce nu le lasă în propria ogradă și să ne spună și nouă cât rezistă cu ele sub nas?!

Ca să liniștim apele (sau să le tulburăm mai tare), vom scrie de fiecare dată când simțim că trebuie. E rolul nostru.