Din prima zi a lunii iunie, se distribuie voucherele sociale, în valoare de 250 de lei.
“Sunt încântat să văd cum această măsură, cea mai importantă de acest gen pe care țara noastră a implementat-o vreodată, a prins viață”, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Marcel Boloș.
Voucherele sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” sunt destinate persoanelor aflate în risc de sărăcie. Astfel, peste 2,5 milioane de români vor primi tichete pentru achiziția de produse alimentare, valoarea totală a acestora ajungând la aproximativ 3 miliarde de lei.
Programul este finanțat atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 precum și din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS).
„Inițiativa acordării cu promptitudine a tichetelor sociale reprezintă în sine o serie de premiere în administrația centrală, efort care nu ar fi fost posibil fără o mobilizare și sincronizare a mai multor ministere, companii naționale și private. Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea și evident producția unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea și validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii și ANAF, distribuția la nivel național și încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate și de mobilizare la nivelul Guvernului. Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanțare din surse multiple și alte inovații în finanțarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi primele semne de sprijin”, spune ministrul Marcel Boloș.
Cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale sunt pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei, familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei, familiile care primesc ajutor social, persoanele fără adăpost.
Voucherele sociale vor fi acordate în patru tranșe, autoritățile urmând ca la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adapteze calendarul următoarelor tranșe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice. Verificarea condițiilor de venit se face de către ANAF.
Pensiile românilor au atins un minim istoric, reprezintă sub 20 % din salariul mediu brut pe țară. În perioada ceaușistă, pensia era 60-80 % din media celor mai buni cinci ani de salarizare consecutivi deci, de 3-4 ori mai mare decât în această democrație puturoasă, menținută în vârful baionetelor americane. Nu avem nevoie nici de pnrr, nici de ue !