Consilierii locali liberali solicită modificarea criteriilor de acordare a locuințelor ANL din municipiu. În cadrul ședinței de joi, 28 aprilie, consilierul PNL Mihai Crișan a afirmat că nu consideră corectă excluderea de pe listă a celor care nu lucrează în Zalău, dar plătesc aici taxe și impozite.
“La fel cum am solicitat și în ședințele anterioare, ar trebui ca aceste criterii să ofere oportunitatea de a beneficia de o locuință ANL și tinerilor care sunt angajați la stat, dar prin natura locului de muncă sunt obligați să își desfășoare activitatea în alte localități din județ. Spre exemplu, tinerii care lucrează în structurile de pompieri sau jandarmi detașați la unitățile din județ, în alte localități decât cele din zonele limitrofe ale municipiului. Dacă ne gândim la polițiști, jandarmi, în special ei sunt cei care sunt detașați, în primă fază. Nu mi se pare normal ca un pompier, de exemplu, care e detașat la Nușfalău, să spunem, să nu poată beneficia de acest drept, în condițiile în care el are domiciliul în Zalău și își plătește aici impozitele și taxele. Înțelegeam dacă criteriile se limitau strict la cei din Zalău și satele aparținătoare, dar dacă sunt incluși oricum și cei din Crişeni, Hereclean, Aghireş, Panic, nu văd de ce nu am putea modifica acest paragraf în așa fel încât să poată beneficia și cei care nu muncesc doar în aceste localități. Una este să alegi tu, din proprie inițiativă, să muncești în mediul privat, în altă localitate, dar dacă ești detașat într-una din localitățile care nu sunt pe listă, nu mi se pare corect să nu ai acest drept”, spune consilierul liberal Mihai Crișan.
În momentul de față, legea condiționează beneficiarul locuinței ANL să aibă domiciliul și locul de muncă în Zalău. Cu toate acestea, primarul Ionel Ciunt a cerut, urmare a solicitării consilierului PNL, o analiză din punct de vedere juridic pe marginea acestei probleme.
“Până săptămâna viitoare, colegii de la Juridic să facă o prezentare, să vedem dacă, din punct de vedere legal, este în regulă ceea ce solicită domnul consilier, apoi să vedem care sunt pașii de urmat. Marți, în ședința de Urbanism, să ne prezentați un raport. În funcție de asta, vom vedea ce se poate face” ,a fost mesajul primarului pentru juriștii instituției pe care o conduce.
Lămuriri urmează a fi cerute și de la Ministerul Dezvoltării, cel care deține locuințele ANL.
Potrivit actualelor reglementări, titularul cererii de repartizare a unei locuinţe pentru tineri, destinată închirierii, trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii, şi să poată primi repartiţie pentru locuinţă în cel mult 60 de luni de la împlinirea acestei vârste. Cererea de locuinţă se efectuează numai individual şi în nume propriu.
Titularul cererii de locuinţă şi ceilalţi membri ai familiei acestuia trebuie să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate şi să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unităţii administrativ-teritoriale sau a unităţii în care îşi desfăşoară activitatea, atât în Municipiul Zalău, cât şi, după caz, în localitatea din afara municipiului Zalău unde îşi desfăşoară activitatea titularul cererii de locuinţă.
Restricţia referitoare la nedeţinerea unei locuinţe în proprietate nu are în vedere locuinţele înstrăinate în urma unei acţiuni departaj sau locuinţele trecute în proprietatea statului în mod abuziv şi care nu aufost retrocedate în natură. Restricţia nu se aplică în cazul deţinerii cu chirie a unui spaţiu locativ în cămine de familişti sau nefamilişti, şi nici chiriaşilor din locuinţele preluate abuziv de stat şi care fac obiectul unor solicitări de retrocedare sau care sunt retrocedate către foştii proprietari. Prin cămine de familişti sau nefamilişti se înţeleg clădirile dotate cu camere de locuit individuale şi cu dependinţele, dotările şi utilităţile comune.
De asemenea, restricţia nu se aplică în situaţia în care titularul cererii de locuinţă şi ceilalţi membri ai familiei acestuia deţin, alături de alte persoane, cote-părţi dintr-o locuinţă, dobândite în condiţiile legii.
Titularul cererii de locuinţă trebuie să îşi desfăşoare activitatea în municipiul Zalău sau în localităţile Crişeni, Hereclean, Aghireş, Panic.
Solicitanţii care îşi desfăşoară activitatea în afara municipiului Zalău, cu satele apaţinătoare, trebuie să facă dovada că au domiciliul stabil de cel puţin un an în Zalău.
La nivelul municipiului Zalău, există un număr de 15 blocuri de locuinţe construite prin programul derulat de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, însumând 224 locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.
Alte două blocuri ANL se construiesc în Dealul Morii, unul cu 6 etaje, celălalt cu 10 etaje. Când acestea vor fi finalizate, peste o sută de noi locuințe vor fi disponibile pentru închiriere sau cumpărare.