Directorul Companiei de Apă spune că nu poate asigura serviciul in lipsa unui contract, de data aceasta la nivel de branşament (pe bloc) şi nu cu proprietarii fiecărui apartament.
Compania de Apă Someş SA (CASSA) a lăsat ieri fără apă potabilă 21 de scări de bloc din Zalău, cartierele Păcii, Porolissum şi străzile „Corneliu Coposu”, „Ioan Slavici” şi „Nouă”. Este a treia oară cand Compania de Apă recurge la inchiderea robinetelor, după expirarea termenului legal de somare, pentru a-i determina pe locatari să se asocieze pentru a semna contractul de facturare a serviciului la comun. Marcel Zaharia, directorul sucursalei Zalău a CASSA, ne-a declarat că s-a luat această decizie deoarece locatarii acestor blocuri nu au luat in considerare somaţiile privind incheierea noilor contracte trimise in zilele de 1 şi 2 iunie. „Din 40 de blocuri somate, 21 nu au venit la contractare. De Rusalii nu am inchis apa, ţinand cont că au fost sărbători, dar de azi (ieri, n.r.), in jurul orelor 10,00 – 11,00 am trecut la debranşări. Legea spune clar, dacă nu ai contract, nu ai serviciu”, a declarat Zaharia, explicand că vechile contracte incheiate de cetăţeni cu Publiserv nu sunt valabile pentru serviciile acordate de Compania de Apă. Şeful Companiei de Apă ne-a spus că va continua şi azi programul de debranşări cu blocurile de pe bulevardul Mihai Viteazul şi din zona centrală a municipiului, care au fost somate in data de 3 iunie şi nu au anunţat intenţia de a semna contractul sau de a-şi modifica reţeua de apă, astfel incat să fie poată fi contorizat consumul de la fiecare apartament. Compania de Apă va trimite in continuare somaţii celor 400 de scări de bloc care nu au incheiat noul contract „la comun” cu furnizorul de servicii de alimentare cu apă şi canalizare.
Fără program zilnic de apă
Furnizorul de apă spune că de data aceasta nu va mai asigura furnizarea apei cateva ore pe zi la blocurile debranşate aşa cum s-a intamplat in perioadele precedente. Dacă iniţial Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj susţinea că furnizorul trebuie să asigure 50 de litri de apă pe zi pentru fiecare locatar, la o cotă de avarie, acum ne-a transmis, prin purtătorul de cuvant, Mihai Cheşeli, doar că a „luat act de blocurile la care s-a sistat furnizarea apei potabile de către Compania de Apă Someş, iar in perioada următoare DSP va supraveghea starea de sănătate a populaţiei in vederea evitării unor situaţii de risc asupra sănătăţii”. Marcel Zaharia a precizat că legea nu-i obligă să dea apă permanent, atata timp cat este vorba doar de cateva blocuri şi se asigură o presiune constantă pe reţea.
Autorităţile – legate de maini
Primăria Zalău şi Consi- liul Judeţean Sălaj, care deţin impreună mai puţin de un procent din Compania de Apă, restul aparţinand Consiliului Judeţean Cluj, spun că nu sunt de acord cu debranşarea cetăţenilor de la apă, dar susţin că reprezentanţii CASSA respectă legea in privinţa noului contract de facturare la nivel de branşament. Radu Căpilnaşiu, primarul munici-piului, şi Tiberiu Marc s-au intalnit cu reprezentanţii Companiei de Apă pentru a căuta soluţii la nemulţumirile sălăjenilor privind noul mod de facturare. Singura alternativă acceptată de către furnizor este individualiza-rea consumului, prin monta-rea unui contor innafara proprietăţii locatarilor astfel incat să poată fi citit de cei de la Compania de Apă sau separarea conductelor din bloc, pentru a putea fi debranşaţi doar locatarii răuplatnici. Doar că proprietarii de apartamente trebuie să suporte costurile acestor modificări. Doar 10 scări de bloc şi-au depus pană acum cerere privind indivi- dualizarea consumului. Po-trivit preşedinţelui Consiliului Judeţean, s-a mai obţinut de la furnizor acceptul pentru a intocmi gratuit proiectarea şi pentru furnizarea de contoare gratuite. Astfel, costul investiţiei ar scădea cu aproximativ 100 de lei pentru fiecare apartament.
Apă scumpă… la vedere şi la preţ
De la 1 iulie, un metru cub de apăde va scumpi de la 2,19 lei, la 2,39 lei, iar taxa de canalizare a apei menajere va creşte de la 1,24 lei la 2,05 lei pe metru cub. Astfel, o familie cu doi copii care consuma inainte 10 metri cubi de apă plătea inainte 42,5 lei. Odată cu trecerea consumului la comun se mai adaugă la plata facturii intre cinci şi zece lei – taxa reprezentantului legal care adună banii. De la 1 iulie, costul consumului creşte la 55 de lei, de la 42,5 lei. In total, familia va plăti pentru apă intre 60 şi 65 de lei.
Oamenii se plang de serviciile Companiei de Apă
Am vizitat ieri cateva din blocurile debranşate. Ne-au intampinat oameni nemulţumiţi că li s-a tăiat apa deşi nu au restanţe. Işi doresc in continuare facturarea individuală şi obiectează la presiunea pe care Compania de Apă o pune asupra lor să accepte facturarea la comun. Intemeiat. Ne spun cateva din motivaţiile lor. Oamenii vin de la lucru, copii de la şcoală şi n-au cu ce să se spele. Un locatar din blocul T1A din strada Păcii, ne-a spus că pentru blocul lor este mai mai greu să incheie acest contract fiindcă patru apartamente sunt locuite de chiriaşi. Acesta s-a plans şi de starea deplorabilă a canalizării din zonă, care la o ploaie mai puternică le scoate „mizeria” la uşă. La ultima astfel de ploaie, apa trecea de genunchi la intrarea in scara blocului. Poate că ar fi fost de acord cu orice, inclusiv cu o cheltuială suplimentară pentru branşament individual, dar vor condiţii normale de furnizare a apei şi canalizării.
Locatarii sunt supăraţi pentru că au fost luaţi prin surprindere de debranşare şi nu şi-au făcut rezerve de apă. Conform anunţului postat de cei de la Compania de Apă la mijlocul săptămanii trecute, aceştia erau anunţaţi că se intrerupe furnizarea apei luni. Ne-au spus că nu vor ceda nici in aceste condiţii şi nu vor semna noile contracte.
Peste jumătate dintre zălăuani au fost infranţi
Pană ieri dimineaţa, 663 de scări de bloc din municipiu semnaseră noul contract de prestări servicii cu Compania de Apă Someş, din totalul de 1.063 de scări de bloc existente in municipiu, inclusiv noile blocuri ANL. Reprezentanţii CASSA se declară mulţumiţi că au ajuns cu contractarea la peste jumătate din numărul de blocuri din Zalău, iar la Jibou contractarea este pe final, chiar dacă după mai bine de şase luni şi trei termene limită, urmate de notificări şi somaţii scrise şi de debranşări.
Compania de Apă a debranşat 21 de blocuri din Zalău
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...