Acum de intai iunie, de praznicul copilăriei, imi aduc aminte de vorbele lui Ioan Gură de Aur, care cu vreo şapte secole in urmă spunea că in viaţă „copiii vor face ceea ce au văzut la părinţi”. Un adevăr rămas valabil pană in zilele noastre. Dar să vedem ce fac părinţii in ziua de azi, ca să putem anticipa ce vor face copiii maine. Cateva sute de mii de părinţi sunt plecaţi la muncă pe alte meleaguri de unde trimit bani, lăsand răspunderea creşterii şi educării copiilor pe seama bunicilor sau a rudelor apropiate. Asta in cel mai fericit caz. Alte cateva sute de mii bune sunt foarte preocupaţi să obţină venituri cat mai mari ori să acceadă in funcţii inalte şi ajung acasă seara tarziu, franţi de oboseală. Işi muştruluiesc puţin pruncii pentru cine ştie ce năzbatie, după care se relaxează urmărind telenovela de pe micul ecran. Mai există incă sute de mii de ingrijoraţi de ziua de maine, ce nu mai găsesc energia necesară să acorde atenţie celor cărora le-au dat viaţă, iar aceştia se indepărtează incet dar sigur căutandu-şi alt sprijin moral. Dar in cea mai dramatică situaţie se află copiii abandonaţi, care au o singură vină: că au venit pe această lume fără să fie doriţi. Lipsurile materiale determină anumite mame să-şi lase copiii in centrele de plasament. Anii vor trece, copiii vor schimba o locaţie de plasament cu alta pană cand vor deveni prea mari pentru a fi doriţi in adopţie. Şi se vor trezi din copii direct oameni maturi. Vor fi zvarliţi ca o minge de ping-pong, dintr-o parte in alta. De la „mame” la stat şi retur. Egoismul celor care le-au dat viaţă ii condamnă. Cu regret trebuie să spunem că părinţii copiilor romani nu au reuşit in două decenii să facă din ţara asta un loc in care valorile morale să aibă caştig de cauză şi nu au reuşit să le ofere o perspectivă, alta decat neliniştitoare. Cum vor arăta copiii de astăzi la varsta maturităţii? Ce societate vor moşteni? Vor rămane ei in Romania să indrepte bulibăşala făcută de părinţii lor, acum la putere, sau vor pleca in lumea largă, de unde se vor intoarce „acasă” o dată pe an ca turişti? Răspundeţi părinţi!
Răspundeţi părinţi!
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...