Reducerea taxei pe care o plătesc toți salariații drept contribuție la asigurările sociale (CAS) de la 25 la sută, cât e în prezent, la 20 la sută, ar însemna 317 lei în plus, în cazul unui salariu mediu pe economie.

Calculul e prezentat de liderul PNL, Florin Cîțu. Acesta a postat pe rețelele de socializare un mesaj în care propune soluţii pentru a creşte salariile tuturor românilor. Fostul premier dă ca exemplu reducerea CAS și reducerea cotei de TVA.

“1. Reducerea contribuțiilor = salarii mai mari pentru toți românii ( nu doar cei angajați la stat). Pregătisem această măsură și putea să intre în vigoare de la 1 iulie 2022. 2. Reducerea TVA = ajută BNR în lupta cu inflația și ajută creșterea economică”, a scris președintele PNL.

Postarea lui Florin Cîţu a venit la scurt timp după ce ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că Guvernul are în vedere o taxare suplimentară a celor ce au mai multe maşini sau aparmentente. Potrivit acestuia, nu este normal “să ai acelaşi impozit dacă ai mai multe proprietăţi”. Adrian Câciu a declarat că, în opinia sa, impozitul ar trebui să fie aplicat începând cu a treia proprietate sau a treia maşină, iar bani ar trebui să meargă la bugetul local, nu la cel naţional. Ministrul a revenit apoi cu o precizare, explicând că nu este adeptul supraimpozitării în această privinţă, dar este pentru „o ajustare” în zona de reglementare comercială a unor activităţi de business.

Potrivit datelor oficiale, câştigul salarial mediu nominal brut, pe total ţară, este de 6.327 lei. Câştigul salarial mediu nominal net este de 3.879 lei.

Salariul minim în România este de 2.550 lei brut, ceea ce înseamnă un venit net de 1.524 de lei, iar angajatorul plătește un cost total salarial de 2.607 lei.

Despre reducerea CAS cu 5 la sută a vorbit și fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR).

“Reducerea CAS cu 5% este echivalentă cu Zero Taxe pe primii 800 de lei pentru fiecare român. În sfârșit PSD și PNL au început să-și dea seama că impozitarea în România este foarte mare. Nu mai zic de când le zicem noi asta, nu asta contează. Contează să reușim să reducem povara fiscală pe muncă. Nu de alta, dar România este campioană la impozitarea muncii, mai ales pe salariile mici. Asta cauzează sărăcie și gonește românii în alte țări care nu le taxează munca așa de rău. Să ne uităm pe cifre. Reducerea cu 5% CAS înseamnă, pentru buget, echivalentul a Zero Taxe pe primii 800 de lei. Asta, atenție, pentru fiecare român care muncește în această țară. Care e diferența dacă o facem pe una sau pe alta? Pentru bugetul de stat e la fel. Costul e același. Diferența este pentru români. Pentru un român care muncește pe salariul minim, o reducere a CAS-ului cu 5% înseamnă doar 127 de lei în plus pe lună la salariu. Pe când pentru un salariu mare, să zicem salariul lui Klaus Iohannis, aceeași reducere ar însemna 1.530 de lei în plus pe lună. De 12 ori mai mult. Dacă, însă, am scuti 800 de lei de la taxare, toți românii, indiferent de salariu, ar primi aproximativ 330 de lei în plus. Ca să fie clar, nu ne împotrivim niciunei scăderi a impozitării în România. Dacă nu avem voturile în parlament pentru zero taxe pe primii 800 de lei, dar le avem pentru reducerea CAS-ului cu 5%, vom vota reducerea CAS-ului cu 5%. Asta în cazul în care nu e o minciună spusă de PNL. Dar care e probabilitatea ca președintele Partidului Național Liberal să mintă pe Facebook?”, spune fostul ministru.