În contextul scăderii interesului populației pentru vaccinarea anti-Covid și a discuțiilor cu privire la relaxările post-Val 5 al pandemiei pe teritoriul României, Ministerul Sănătății ia în calcul închiderea centrelor de vaccinare.
Ministrul Alexandru Rafila a declarat la începutul săptămânii că sunt discuții privitoare la faptul că vaccinarea împotriva Covid se va face în viitor doar la medicii de familie.
”Centrele de vaccinare își au rostul atunci când discuți de o urgență de sănătate publică, când trebuie să existe accesibilitate, volume mari de vaccin care se vehiculează. În momentul de față, când avem puține persoane care se vaccinează, în mod normal medicii vaccinatori trebuie să devină medicii de familie, așa cum există și pentru alte tipuri de vaccin”, a declarat oficialul în timpul unei conferințe de presă.
Centrele de vaccinare se vor închide treptat și doar atunci când va exista și alternativa pentru vaccinare.
”Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina, nu se vor închide centrele după care căutăm alternativa. Revitalizarea campaniei de vaccinare este greu de realizat în această perioadă având în vedere că se discută foarte mult de relaxări”, a precizat ministrul.
În Sălaj, sunt funcționale opt centre de vaccinare: la Casa Armatei (Cercul Militar) din Zalău, Cercul Militar Șimleu Silvaniei, Casa Orășenească de Cultură Jibou, Căminul de persoane vârstnice Cehu Silvaniei, Spitalul de boli cronice Crasna, After-school Sărmășag, la Sala de sport din Hida și la Baza sportivă Ileanda.
La fiecare centru de vaccinare a fost nevoie de personal medical – medici de familie, asistente medicale – și registratori, plătiți suplimentar pentru orele prestate în aceste centre. Volumul de muncă și pentru aceștia este destul de mare, ținând cont de faptul că trebuie să își onoreze și programul de la cabinetele individuale de medicină de familie sau, după caz, și în centrele de permanență.
La nivel național, duminică au fost raportate doar 691 de persoane care au
Iar datele ministrului Rafila cu privire la interesul pentru vaccinare se confirmă și în Sălaj. Dacă anul trecut se înregistrau și câte două mii de persoane vaccinate pe zi, în ultima perioadă numărul acestora a scăzut constant. Duminică, 13 februarie, au fost raportate 78 de persoane vaccinate, sâmbătă, 12 februarie – 99, vineri, 11 februarie – 103; joi, 10 februarie – 181; miercuri, 9 februarie – 123; marți, 8 februarie – 150.
Aceste vaccinări reprezintă totalul pe județ, atât la centrele de vaccinare cât și la medicii de familie care au contracte pentru vaccinare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj.
În ceea ce privește vaccinarea la medicii de familie, în Sălaj sunt 25 de cabinete în relație contractuală pentru vaccinare anti-Covid 19, iar lista poate fi consultată AICI
Nici tichete pentru vaccinare nu se mai dau
Ministrul Sănătății a mai spus că autoritățile vor renunța la acordarea tichetelor de masă de 100 de lei pentru persoanele vaccinate cu schema completă, pentru că acest mecanism de stimulare nu a funcționat.
„Nu cred că în momentul de față aceste tichete mai au un viitor. Discutăm despre un mecanism care a fost pus pentru stimulare, dar care nu a funcționat în mod deosebit”, a declarat Alexandru Rafila.
El afirmă că autoritățile vor discuta varianta renunțării la aceste tichete.
„În perioada următoare sigur vom discuta despre această posibilitate (renunțarea la tichete – n.r.). Eu cred că ne vaccinăm să ne protejăm sănătatea, nu ca să luăm tichete”, adaugă Rafila.
Vă reamintim că, începând cu sfârșitul lunii august, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare beneficiază de o alocaţie de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport hârtie. Însă și aceste tichete s-au alocat cu întârziere și a fost nevoie de prelungirea valabilității acestora prin OUG din cauza faptului că nu se alocaseră suficiente fonduri. Pentru vaccinații lunilor octombrie și noiembrie, tichetele s-au acordat în luna ianuarie.