Zalăul are anul acesta buget de peste 33 de milioane de euro pentru investiții. Potrivit primarului Ionel Ciunt, e vorba despre o sumă record pentru municipiu, cu circa 14 milioane de euro mai mare decât în 2021.
Administrația locală a construit proiectul de buget pornind de la premisa că în 2022 se va înregistra o creștere la toate cele cinci surse de venit, adică venituri proprii (impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte) şi cote defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, subvenţii primite de la bugetul de stat şi de la alte bugete, donaţii şi sponsorizări, sume primite de la Uniunea Europeană sau alte surse în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări. Concret, municipalitatea a estimat o creștere a veniturilor cu peste 40 de milioane lei.
Primarul Ionel Ciunt a ținut să sublinieze că, în ciuda scumpirilor, anul acesta s-au alocat mai mulți bani pentru dezvoltare decât pentru funcționare.
“La capitoulul cheltuieli, suma alocată pentru investiții este mai mare decât cea alocată pentru funcționare, chiar dacă toate cheltuielile de funcționare au crescut față de 2021. Investițiile totale pentru 2022 sunt mai mari cu 60 la sută față de plățile pe care le-am făcut în 2021 și, un lucru foarte important, o componentă consistentă o consitutie sursele atrase, mă refer la fonduri europene în special, sumă care crește de la 38,7 milioane lei în 2021, la 70,5 milioane lei în 2022. Așadar, totalul investițiilor în acest an, în cuantum absolut, înseamnă peste 165 milioane de lei, aproape 33,2 milioane de euro, cu 74 milioane lei mai mult decât în 2021, adică cu 14 milioane de euro în plus față de anul trecut. Vă propun spre aprobare un buget cu o sumă record pentru dezvoltarea municipiului. Așa cum arată bugetul în acest an, toate proiectele care sunt în derulare vor continua, ba, mai mult, o să începem alte investiții”, a afirmat primarul Ionel Ciunt, în cadrul ședinței Consiliului Local.
165 de milioane de lei pentru Dezvoltare, 162 de milioane de lei pentru Funcționare
Cheltuielile de funcţionare ale Primăriei Zalău includ cheltuieli de personal, indemnizaţii sportivi – contracte prestări servicii, asistenţi personali ai persoanelor cu handicap şi indemnizaţii persoane cu handicap, cheltuieli materiale şi prestări servicii publice, burse elevi, transferuri pentru învăţământ particular, stimulent financiar pentru învăţământ, tichete creşă, stimulent pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale, asociaţii şi fundaţii, ajutoare de încălzire, centre de vaccinare, subvenţii pentru transport local, contribuţii ale autorităţii locale la diferite asociaţii, rambursări de credite, comisioane şi dobânzi aferente creditelor angajate de autoritatea locală, rezerva bugetară.
48 milioane de lei, cheltuieli de personal
Pentru cheltuielile de personal finanţate din veniturile proprii ale bugetului local va fi utilizată anul acesta suma de 48.106.000 lei, faţă de necesarul solicitat de 53.060.310 lei, rezultând o economie de aproape 5 milioane lei, au explicat reprezentanții municipalității.
Voucherele de vacanţă, în valoare de 1.450 lei pentru un salariat, au fost cuprinse în buget, pentru a se acorda în anul 2022.
Către cabinetele medicale din subordinea primăriei s-a direcționat suma de 50 de mii de lei pentru vouchere de vacanţă din bugetul local, deoarece nici în 2021, nici în 2020, deşi cheltuielile de personal sunt asigurate de la bugetul Ministerului Sănătăţii, nu s-au asigurat sume pentru plata voucherelor de vacanţă.
O sumă consistentă, 15.810.000 lei, merge către plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap.
Subvențiile pentru transportul local însumează 17.400.000 lei.
5 milioane lei merg la Sport Club Municipal Zalău
Clubul Sportiv Sport Club Municipal Zalău primește anul acesta 5 milioane de lei, cu toate că fuseseră solicitate aproape 6 milioane de lei (5.883.000 lei).
Pentru cheltuielile de personal din aparatul propriu, s-au cerut 420 de mii lei, dar în buget au fost prevăzute 260 de mii lei. La capitolul cheltuieli materiale, solicitarea inițială a fost de 2.330.000 lei pentru volei, dar în buget s-au prevăzut 2 milioane, pentru fotbal s-au cerut 2.850.000 lei și s-au alocat 2.028.000 lei, pentru secția de karate solicitarea a fost de 153 mii lei, iar în buget s-au alocat 134 de mii lei. Pentru secția de judo, deși solicitarea inițială a fost de 130 de mii lei, în prooiectul de buget s-au prevăzut 178 de mii de lei.
Pentru cheltuielile de funcționare, s-au alocat 400 de mii de lei.
De menționat că cheltuielile de personal sunt calculate pentru un număr de 2 persoane. Veniturile proprii ale Sport Club Municipal Zalău estimate la această dată sunt în valoare de 48 de mii lei şi reprezintă sponsorizari încasate conform contractelor de sponsorizare încheiate în anul 2020.
Cheltuielile cu contractele sportivilor sunt evidenţiate la cheltuieli materiale, acestea fiind contracte de prestări servicii.
Obiectivele clubului pentru anul 2022 sunt “selecţia, pregătirea şi participarea la competiţii interne şi internaţionale prin promovarea
talentelor educative ale sportului, pentru obţinerea performanţelor sportive la cel mai înalt nivel, promovarea mai multor discipline sportive tradiţionale în Municipiul Zalău, organizarea de competiţii sportive, iniţierea, desfăşurarea şi participarea la programe, acţiuni cu mesaj sau caracter sportic, alte activităţi în vederea realizării scopului şi obiectivului de activitate, promovarea cu prioritate a disciplinelor, ramurilor şi probelor sportive cuprinse în programul jocurilor olimpice”.
Fonduri pentru activități sportive, de tineret, culturale și recreative
Veniturile proprii estimate a se realiza în anul 2022 de către Casa Municipală de Cultură sunt în valoare de 63 de mii lei, subvenţia din bugetul local fiind în valoare de 3.428.000 lei, rezultând un buget total pentru instituție de 3.491.000 lei, din care 3 milioane de lei reprezintă cheltuieli de personal, 463 de mii de lei sunt cheltuieli materiale, iar 28 de mii de lei sunt cheltuieli de investiții.
În cadrul dezbaterilor pe proiectul de buget, viceprimarul Niolae Fazakaş a solicitat alocarea sumei de 20 de mii lei pentru susţinerea unor activităţi de tineret. Această solicitare a venit la cererea formulată de o asociație de tineret. Amendamentul a fost acceptat, iar suma se va aloca din bugetul local.
De asemenea, în urma unui amendament depus de consilierul local USR Ramona Goga, se alocă din bugetul local suma de 200 de mii de lei în vederea susţinerii activităţilor culturale în 2022, prin concurs de proiecte.
De asemenea, 50 de mii de lei se alocă pentru susţinerea activităţilor sportive, tot prin concurs de proiecte.
Obiectivul de investiţii “Pădure urbană – picturi murale exterioare cu vopsea ce purifică aerul”, obiectiv care a fost aprobat în cadrul programului de bugetare participativă, primește și el 50 de mii de lei.
În bugetul pe anul 2022 figurează alocarea sumei de 100 de mii de lei pentru construirea de lăcașuri de cult, respectiv 200 de mii de lei pentru activități religioase.