În contextul agitației create în vecinătatea noastră și conflictul ruso-ucrainian cel puțin la nivel declarativ, ne uităm spre mesajele pe care oficialii români îl transmit. Ideea apariției unui conflict armat aici, aproape de noi, are menirea de a îngrijora populația și creează un teren propice creșterii temerilor oamenilor. Chiar dacă facem parte dintr-o structură europeană, chiar dacă avem cumva garanția apartenenței la NATO, desfășurarea armată rusească de la granița Ucrainei reprezintă un stres asupra societății românești.

Președintele României: ”NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanție de securitate pentru România”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 10 februarie, o alocuțiune cu prilejul vizitei la Brigada Multinațională Sud-Est, Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Craiova, județul Dolj, în cadrul căreia a arătat că NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanție de securitate pentru România.

”Evoluțiile actuale de securitate din vecinătatea noastră directă dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, iar România, la rândul său, este hotărâtă să-și îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul Alianței. Din această perspectivă, rolul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este cu atât mai important în asigurarea securității regiunii Mării Negre. Deciziile recente luate de Statele Unite ale Americii și de Franța, care ne sunt aliați și parteneri strategici puternici, de a asigura o prezență militară concretă în România, reprezintă un semnal ferm de coerență și consistență a solidarității euroatlantice. De asemenea, vreau să salut angajamentul solid și substanțial al Poloniei în țara noastră, încă de la constituirea acestei structuri multinaționale. Trupele polone aflate efectiv în țara noastră, alături de trupele române aflate în Polonia reprezintă expresia concretă a parteneriatului strategic extrem de valoros între București și Varșovia. România își va moderniza, în continuare, capabilitățile militare și va dezvolta structura de forțe, acordând o atenție deosebită unei tot mai bune instruiri a forțelor sale armate, inclusiv prin exerciții militare desfășurate în cadru aliat. Angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru Apărare în perioada următoare rămâne neschimbat, ceea ce va conduce la creșterea continuă a capacității de apărare a țării noastre. Atât prin eforturile proprii depuse în plan militar, cât și prin participarea aliaților noștri la structurile multinaționale constituite în ultimii ani pe teritoriul țării noastre, dăm consistență profilului României de pilon de stabilitate și securitate la nivel regional și ne adaptăm situațiilor în permanentă evoluție. Totodată, suntem preocupați să consolidăm capacitatea de reacție și reziliența instituțiilor publice, dar și la nivelul întregii societăți, pe fondul intensificării provocărilor de securitate de toate tipurile și în toate mediile, în special a celor de tip hibrid. În acest context, este deosebit de importantă o cooperare complementară întărită NATO-Uniunea Europeană în domeniul securității. Conjugarea eforturilor celor două organizații aduce, cu siguranță, valoare adăugată securității țării noastre și celei europene, desigur, cu evitarea oricăror duplicări și plecând de la rolul prioritar al Alianței în domeniul apărării”, a mai spus președintele României.

Premierul României: ”Consider că diplomaţia şi soluţia diplomatică în continuare trebuie să prevaleze unei soluţii militare”

Premierul României, Nicolae Ciucă, militar de carieră și cu misiuni NATO în spate, a analizat în cadrul unei emisiuni TV situația militară din regiune.

„Putem să vedem cât se poate de clar că există o creştere a dispozitivului militar al Federaţiei Ruse atât la graniţa de est a Ucrainei, cât şi în peninsula Crimeea şi în Belarus. Este, de asemenea, foarte clar că toate aceste dispozitive nu fac parte din scenariile normale ale exerciţiilor militare şi, de altfel, discuţiile care au fost publice până în momentul de faţă ne lasă să înţelegem că dispozitivul miliar este pregătit pentru ceva anume. Totuşi, consider că diplomaţia şi soluţia diplomatică în continuare trebuie să prevaleze unei soluţii militare”, a spus premierul la Antena3.

„În ceea ce priveşte situaţia în care ne găsim, cred că este foarte important să subliniem faptul că atât timp cât suntem ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, garanţiile de securitate constituie un element de siguranţă pentru ceea ce înseamnă apărarea noastră, ca ţară, şi apărarea noastră în interiorul Alianţei Nord Atlantice. (…) Îngrijorările nu sunt doar la nivel personal. Putem să observăm că toată lumea este îngrijorată şi se caută soluţii astfel încât, pe de o parte, să nu existe acel moment în care acţiunea militară se declanşează, iar pe de altă parte am putut să observăm soluţiile de garantare a securităţii şi am salutat şi salutăm încă o dată decizia Statelor Unite de a trimite un detaşament de o mie de militari pe flancul estic, pe teritoriul României. Este o măsură de asigurare suplimentară atât în baza parteneriatului strategic pe care noi îl avem cu Statele Unite, cât şi în interiorul Alianţei Nord Atlantice”, au fost câteva din precizările făcute de premier.

„Putem să vorbim, pe de o parte, de măsurile diplomatice şi, pe de altă parte, de măsurile de asigurare a apărării şi descurajării în interiorul Alianţei Nord Atlantice, ceea ce pentru mine, ca fost militar reprezintă măsuri de securitate care, sigur, nu trebuie să ne liniştească întru totul. Există în schimb măsuri care vin şi dau siguranţa că, indiferent de ceea ce se întâmplă, suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate”, este mesajul optimist al premierului.

Ministrul de Externe: ”Nu putem permite nicio încercare de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat marți la Reuniunea la nivel înalt a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru lansarea Dialogului Reînnoit privind Securitatea Europeană, organizată la Viena, în format hibrid, de Polonia, în calitate de Președinție-în-Exercițiu a OSCE pentru acest an. Reuniunea a marcat inițierea, la inițiativa Poloniei, a unui nou proces politic, denumit Dialogul Reînnoit privind Securitatea Europeană, cu scopul de a oferi un cadru cuprinzător pentru discuțiile privind reducerea riscurilor de confruntare și consolidarea securității și stabilități în arealul OSCE, în contextul situației de securitate generate de masarea echipamentelor și efectivelor Rusiei în proximitatea Ucrainei și la Marea Neagră.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a referit la recentele evoluții din Vecinătatea Estică, subliniind că „în ultimii ani, am asistat la deteriorarea situației de securitate din regiunea OSCE. Acum, contextul de securitate este mai serios deteriorat, în urma consolidării prezenței militare la frontierele Ucrainei și în regiunea Mării Negre, inclusiv prin desfășurarea masivă de trupe”. În context, șeful diplomației române a reluat apelul la dezescaladare și dialog, precum și la respectarea principiilor și obligațiilor asumate de toate statele participante la OSCE: „Conceptul cheie al OSCE de securitate prin cooperare cuprinzătoare continuă să fie de relevanță majoră, la fel și principiile prevăzute de Actul Final de la Helsinki și de Carta de la Paris pentru o Nouă Europă. Toate aceste principii fundamentale au importanță egală”, a punctat ministrul român în deschiderea reuniunii. ,,Trebuie să începem acest proces de dialog inclusiv printr-o autoevaluare sinceră, la nivelul OSCE, cu privire la motivul pentru care situația actuală de securitate se deteriorează. Iar răspunsul nostru este că în spatele acestei situații regretabile nu se află lipsa normelor, ci lipsa aplicării normelor. De aceea, nu putem permite nicio încercare de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate. (…). România continuă să fie convinsă că securitatea și stabilitatea în zona OSCE pot fi restabilite doar prin implementarea cu bună-credință a tuturor acordurilor existente și respectarea principiilor, valorilor și angajamentelor OSCE”, a mai declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

Ministrul Apărării Naționale: ”Ceea ce încearcă Rusia este mai degrabă o reîmpărțire a lumii pe hârtie, a construi noi sfere de influență”

Ministrul Vasile Dîncu crede că Rusia vrea construirea de noi sfere de influență. ”De fapt, ceea ce încearcă Rusia este mai degrabă o reîmpărțire a lumii pe hârtie, a construi noi sfere de influență. La asta se referă Federația Rusă atunci când vorbește despre garanții scrise. Garanțiile pe care le oferă NATO și lumea occidentală sunt cele legate de valorile pe care le servesc aceste țări, valorile de libertate, aceea de inviolabilitate a frontierelor, acelea legate de faptul că fiecare națiune își poate alege destinul în mod liber, a nu ocupa teritorii, a lăsa națiunile să-și hotărască soarta singure, acestea sunt garanțiile civilizației contemporane și în numele acestor valori există această alianță politico-militară care este NATO. Asta Rusia cred că a înțeles, dar evident că aici este vorba, sigur, de încercarea consolidării unei alte imagini, poate mai ales în mediul politic intern din Rusia”, a declarat ministrul Apărării Naționale la RFI.

Vasile Dîncu a mai spus că: „România nu este în pericol și populația poate să stea liniștită din acest punct de vedere. Noi suntem pregătiți pentru efectele colaterale care ar putea fi legate de un conflict, suntem pregătiți pentru a primi refugiați în această situație și pentru ajutoare de tip umanitar în această zonă, dar nu este cazul unui conflict care să afecteze direct România”.

Ministrul de Interne: ”Românii nu au de ce să fie îngrijoraţi cu privire la acest posibil conflict în regiunea noastră”

Ministrul de Interne, sălăjeanul Lucian Bode, a făcut un apel la moderație în rândul populației, după ce a participat, miercuri, la un ceremonial organizat de Poliţia de Frontieră în Portul Constanţa.

“Aş vrea să fac un apel la moderaţie către toţi românii. România este ţară membră NATO, cu toate consecinţele care decurg de aici. Şi când spun consecinţe, spun siguranţă, securitate. Aşadar, din acest punct de vedere, românii nu au de ce să fie îngrijoraţi cu privire la acest posibil conflict în regiunea noastră”, a fost apelul făcut de ministrul Afacerilor Interne.

“Am avut o şedinţă a CSAT în care fiecare instituţie şi-a prezentat planul de acţiune, în condiţiile în care acest conflict ar începe în perioada următoare. Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Afacerilor Interne, am evaluat, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, toate situaţiile posibile de fluxuri de migranţi, un aflux necontrolat de migranţi, şi suntem pregătiţi pentru acest eventual aflux de migranţi dinspre Ucraina. Avem pregătite acele tabere de primire a eventualilor refugiaţi, avem pregătite echipamentele necesare pentru a alimenta cu energie electrică, spre exemplu, respectivele locaţii, suntem pregătiţi pentru a asigura hrana pentru un număr semnificativ de potenţiali refugiaţi. Deci, una peste alta, Ministerul Afacerilor Interne gestionează componenta care îi revine”, a mai precizat Lucian Bode.