O serie de tratamente pentru virozele copiilor, prescrise de medicii de familie sau de medicii pediatri, lipsesc din farmacii. Toate acestea se întâmplă în plin sezon de viroze și în Valul 5 al pandemiei de Covid-19, la care se adaugă și lipsa testelor rapide în școli și grădinițe, care ”grăbesc” oarecum transmiterea noului coronavirus.

Este plin mediul online din Sălaj și Cluj, dar și site-ul Ministerului Sănătății, de întrebări ale părinților care nu găsesc Flixotide sau Ventolin – suspensii de inhalat prin nebulizator sau presurizate. Rar de găsit în farmacii sunt și unele antibiotice pentru copii, prescrise pentru tratarea pneumoniilor sau a altor infecții respiratorii.

În lipsa tratamentelor la domiciliu, părinții sunt nevoiți să ajungă cu copiii la Urgențe Pediatrie, iar cazurile grave sunt internate. Este lesne de înțeles, din moment ce părinții nu au cum administra tratamentul corect acasă, la recomandarea medicului.

La Pediatria Spitalului Județean de Urgență, în doar șase zile, au fost internați 20 de copii cu infecții respiratorii. Un copil a fost diagnosticat cu Covid-19 și a fost transferat la Spitalul Orășenesc ”Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei.

 ”Ȋn intervalul 03 ianuarie 2022 – 09 ianuarie 2022, în cadrul Secţiei Pediatrie s-au realizat 24 de internări. Un număr de 20 de internări, dintre cele 24 de internări totale, au avut ca diagnostic infecţii respiratorii. Un singur caz cu infecţie virus Covid-19 a fost transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău în cadrul Spitalului Orăşenesc Simleu Silvaniei, cu menţiunea că nu există pacienţi pediatrici internaţi în cadrul Secţiei ATI”, au transmis pentru Graiul Sălajului reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Capacitatea maximă a Secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean din Zalău este de 40 de paturi, aici putându-se efectua toate manevrele diagnostice și terapeutice impuse de patologia complexă aferentă pediatriei – diagnosticul și tratamentul bolilor acute și cronice ale copilului de la 0-18 ani și examene clinice și paraclinice specifice.


Flixotide nebules, probleme de fabricație

Ministerul Sănătății are o linie de sesizări online pentru medicamentele/ tratamentele  care nu se găsesc în farmacii.

Oficialii promit ca răspunsul să fie oferit în 4 zile lucrătoare de la sesizare, în alte 7 anunță și măsurile pe care le dispun pentru remedierea situației, iar lunar vor face un sumar al măsurilor luate pentru rezolvarea situațiilor notificate pe site.

Potrivit site-ului instituției guvernamentale, este sesizată lipsa mai multor tratamente din farmacii, însă cele mai multe sesizări de la începutul anului și până acum sunt despre lipsa Flixotide-ului și a Ventolinului.

Răspunsul oferit petenților este că ”Flixotide Nebules 0,5 mg/2 ml (Fluticasonum Propionat) suspensie de inhalat prin nebulizator – este în discontinuitate permanentă din decembrie 2021 din motive de fabricație, conform ultimei informări primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață.

În Sistemul electronic de raportare (SER) al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România, la data de 10.01.2022, au mai fost identificate stocuri la zece distribuitori angro”, se arată pe medicamentelipsa.ms.ro.

În ceea ce privește ”Ventolin 100 Inhaler CFC-Free (Salbutamolum) ” – suspensie de inhalat presurizată – ”în Sistemul electronic de raportare (SER) al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România, la data de 10.01.2022, au fost identificate stocuri la 15 distribuitori angro. Stocurile vor putea fi vizualizate la nivel de țară/regiune/județ pe site-ul Ministerului Sănătății accesând următorul link: https://ser.ms.ro”.

Doar că, potrivit link-ului în care putem verifica stocurile pe județ, în Sălaj am găsit 1 singură bucată de Ventolin.

Sălajul are farmacii aproape în fiecare comună și nu mai ținem socoteală câte farmacii pe metru pătrat sunt în orașe, dar tratamente uzuale nu se găsesc decât la ”noroc”.