Ministrul Educaţiei s-a lăudat cu promovabilitatea scăzută la bacalaureat de anul trecut şi cu faptul că elevii din clasele mici vin la şcoală să mănance cornul şi laptele.
Funeriu a mai spus şi că nu va demisiona doar de dragul celor care-i vanează fotoliul.
In perioada 7 – 9 aprilie, Zalăul a fost gazda capilor de decizie din invăţăman tul romanesc. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, impreună cu secretarul de stat pentru invăţămantul preuniversitar, Oana Badea, directorii din minister şi inspectorii şcolari generali din ţară s-au aflat in municipiul de la poalele Meseşului, cu prilejul intalnirii periodice de lucru a inspectorilor şcolari generali, oganizată de ministerul de resort. Temele dezbătute la Zalău au făcut referire la punerea in aplicare a Legii Educaţiei Naţionale, stadiul de or-ganizare al examenelor naţionale, luarea unor măsuri pentru combaterea absenteismului şcolar, prevederi ale legii salarizării unitare pe acest an pentru care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea. Deschiderea oficială lucrărilor a avut loc vineri, de la ora 9.00, in prezenţa prefectului judeţului Vegh Alexandru, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc şi a viceprimarilor Zalăului, Daniela Coţa şi Sojka Attila.
Ministrul a aflat de la ziarişti despre greva profesorilor
Daniel Funeriu a aflat abia in conferinţa de presă despre protestul unei părţi a cadrelor didactice din Sălaj, care s-au prezentat vineri la şcoală cu ecusoane cu mesaje impotriva legii salarizării unitare şi a legii educaţiei. Ministerul şi secretarul de stat au declarat că nu se pune problema ca hotărarile date de instanţă privind majorarea cu 33,4 la sută a salariilor, conform legii 221 din 2008, să nu se respecte, dar că plata drepturilor aferente se va face eşalonat, in perioada 2012 – 2014. Cat priveşte legea salarizării unitare, Funeriu a precizat că se referă doar la anul 2011 şi că salariaţii din educaţie vor primi pe tot parcursul anului salarii la nivelul celor din lunile ianuarie şi februarie. „Ministerul va respecta dreptul cadrelor didactice la orice formă de protest legală. Această lege restabileşte echitatea in sistem, echitate care nu a mai existat in urma deciziilor in instanţă. Pentru muncă egală, salarii egale. Imi vine foarte greu să explic de ce cadrele didactice din Sălaj au salarii mai mici decat cele din Suceava şi Botoşani (care au caştigat in instanţă salarii majorate cu 33 la sută inclusiv pe anul 2010, n.r.)”, a precizat Funeriu cu refe- rire la noua lege a salarizării pregătită de Guvern pentru a stopa obţinerea in instanţă de drepturi salariale suplimentare de către profesori.
Tachinări politice pe seama elevilor
Preşedintele Consiliului Judeţean a amintit minis trului că una din marile provocări pe care reforma in educaţue trebuie să o rezolve este integrarea tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii şi in societate. „Una din intrebările pe care un angajajator le pune unui tanăr este «Ce ştii să faci?». Tinerii noştri răspund foarte bine la intrebarea «Ce ştii?» şi mai puţin la partea practică. Invăţămantul este conservator peste tot in lume. Nu intotdeauna educaţia este centrată pe formarea capacităţii copiilor de la pune in practică ce au invăţat”, a subliniat Marc. Răspunsul ministrului s-a limitat la a combate eticheta de conservatorism invăţămantului romanesc, oferind ca exemplu de dinamică modificarea examenului de bacalaureat in anul trecut şi faptul că a scăzut promovabilitatea acestuia, pe motiv că nu s-a mai furat. Pentru Funeriu, se pare, promovabilitatea scăzută a unui examen e motiv de a crede că lucrurile merg bine in invăţămant. Probabil pentru părinţi, societate şi chiar pentru elevi e o ruşine ca absolvenţii de liceu să nu treacă un examen de dificultate medie, mult simplificat faţă de acum 10-20 de ani.
Funeriu nu-şi dă demisia
Ministrul Educaţiei a comentat şi zvonurile conform cărora „parlamentarii PDL i-au cerut premierului Emil Boc să-l schimbe din funcţie pe ministrul Educaţiei pentru că Guvernul trebuie să repare greşelile făcute de Daniel Funeriu”. „Demisia se cere atunci cand nu rezolvi problemele din minister, ori in acest mandat am reuşit adoptarea Legii educaţiei, ce nu s-a reuşit de mulţi ani, şi avem o reformă de făcut care trebuie dusă la capăt”, spune Funeriu. Ministrul anunţă că nu-şi va da demisia doar de dragul celor care ii vanează fotoliul de la Palatul Victoria.
Depolitizarea marca Funeriu: Ia puterea directorului şi o dă tractoristului
Funeriu s-a mandrit la Zalău că prin noua lege a educaţiei, intrată in vigoare de doar trei luni, 450 de directori de unităţi de invăţămant din Romania au renunţat la funcţia pe care o deţineau in partid – nu şi la calitatea de membru- , insă primarii, care nu sunt altceva decat oameni politici aleşi prin vot, au un important cuvant de spus in luarea deciziilor cu privire la şcoală. „Un primar tractorist, ca un primar profesor sau inginer, este ales de comunitate. El trebuie să se implice in viaţa şcolii. Cred că sistemul educaţional din Romania nu e conservator, că sunt oameni politici conservatori care nu vor să se dezvolte e partea a doua. Vă cer să incercăm că fin moderni şi flexibili in gandire”, argumentează ministrul Educaţiei descentralizarea sistemului şi puterea de decizie oferită primarilor de comune.
Ministrul a făcut şi un apel către primari pentru a deconta naveta cadrelor didactice, conform legii.
„Programul «cornul şi laptele» trebuie modernizat”
Ministrul Educaţiei confirmă discuţiile referitoarea la schimbarea programului „cornul şi laptele” cu o masă caldă.
Prezent la Zalău pentru lansarea campaniei „In educaţie tu faci legea de nota 10 (zece)”, prin care se doreşte promovarea noii Legi a educaţiei, Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat intr-o conferinţă de presă că „nu s-a luat o decizie in cazul programului «cornul şi laptele», dar este o dezbatere naţioanală pe această temă şi cert este faptul că acest program trebuie modernizat”.
Intrebat de jurnalişti dacă programul „cornul şi laptele” va fi inlocuit cu o masă caldă, ministrul a răspuns că „acest program nu este rău şi a servit la scăderea abandonului şcolar, dar la ora actuală nu există date certe că va fi inlocuit cu o masă caldă, sunt doar discuţii”. Principalele argumente aduse de ministru in favoarea modernizării programului sunt „proasta calitate a produselor in anumite zone ale ţării şi copii refuză să le consume” sau „«cornul şi laptele» este distribuit unor copii care nu au nevoie de aceste alimente şi le aruncă”. De asemenea, Funeriu a dat ca exemple statele Franţa şi Finlanda, care oferă o masă caldă elevilor. „In Franţa, elevii cu o situaţie materială precară primesc bonuri de masă din partea primăriilor. In Finlanda, toţi copiii primesc o masă caldă şi s-a reuşit stoparea abandonului şcolar”, a completat ministrul Educaţiei. Potrivit acestuia, programul „cornul şi laptele” costă aproximativ 100 de milioane de euro pe an, „iar o masă caldă pentru copiii care au nevoie nu ar fi un efort financiar foarte mare”, insă trebuie văzut „cine derulează programul, cui i se adresează şi ce oferim copiilor?”.
Funeriu a impărţit promisiuni la Zalău
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...