Centrul Zalăului a prins din nou viață frumoasă și colorată la sfârșitul de săptămână trecut, în cele trei zile de festival în cadrul căruia competitori au fost doar glasurile interpreților, tropotele dănțăușilor și lăzile de zestre aduse spre a arăta lumii frumusețea și valoarea lor. Da, Zalăul a simțit timp de trei zile acea viață povestită prin cântecul și dansul popular sau prin formele și culorile obiectelor meșteșugite cu pricepere, răbdare și mult suflet, aduse și expuse de meșterii populari din toate colțurile județului; prin voia bună și pofta de a trăi a celor care încă se străduiesc să păstreze vii tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile moștenite, îngrijite și păstrate în lăzile cu zestre.
Ce a fost și mai frumos dincolo de programul festivalului și numărul de participanți? Faptul că s-a simțit dorul interpreților sau al ansamblurilor de dans de a urca pe scenă, dorul meșterilor populari de a-și spune povestea muncii lor direct cumpărătorului, s-a simțit emoția copiilor care au avut ocazia să vină pentru întâia oară la atelierele din cadrul festivalului, dar și faptul că autoritățile locale și județene au reușit să dea mâna pentru ca oamenii să se bucure de frumos. Tuturor le-a fost dor să se întâlnească, să vorbească, să râdă, să schimbe rețete de viață și secretele meșteșugului lor, după un an și jumătate de pandemie.
Trei zile de tradiții
Organizatorii evenimentului anului la Zalău (am putea spune cu modestie) – Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Primăria Municipiului Zalău, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și Casa Municipală de Cultură Zalău – s-au străduit să aducă la poalele Meseșului voia bună și arta populară.
Cea de-a 45-a ediție a Festivalului internațional de folclor „Ecouri meseșene” și ediția a 6-a a eveimentului „Haidaț pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană” au avut loc de vineri până duminică, 27-29 august 2021, pe Platoul de marmură din centrul Zalăului.
Organizatorii și artiștii au oferit publicului spectacol folkloric, un spectacol al gusturilor și al modei care nu piere niciodată – obiectele vestimentare sau de décor ale meșterilor populari, dar și produse locale ale celor care au ales să își câștige existența pe meleaguri sălăjene. În cadrul festivalului de folclor au urcat pe scenă ansambluri și grupuri sălăjene de artiști de toate vârstele – Ansamblul „Spiridușii Valcăului ” din Valcău, Ansamblul „Cununa Meseșului” din Horoatu Crasnei, Palatul copiilor Zalău, Atelierul de joc din Zalău, Ansamblul ,,Mugur, mugurel” al Școlii Populare de Arte și Meserii a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Ansamblul folcloric „Columna” , Grupul vocal ,,Zestrea” și Ansamblul artistic profesionist „Porolissum” al Casei Municipale de Cultură Zalău. Spectacolul s-a încheiat cu recitalul oferit de îndrăgita interpretă de muzică popular, MARIANA DEAC.
A doua zi a festivalului a fost rezervată ansamblurilor din Sălaj și din județele vecine. Începând cu ora 18.00, au urcat pe scenă Ansamblul folcloric „Terbete” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Ansamblul folcloric „Berekenye” din Cehu Silvaniei, Fomația de dansuri „Széri Kukurók”din Ser – Satu Mare, Fomația de dansuri „Árvalányaj” din Nușfalău, Formația de dansuri ,,Lelei Nemesek” din Lelei – Satu Mare, Ansamblul „Szamoshát” din Satu Mare, Ansamblul „Nagyvárad” din Oradea. Tot sâmbătă, de la ora 15.00, grupul „Zânele Silvane” au încântat participanții cu un spectacol de dans și descântec.
Duminică, a treia zi de festival, a reunit, începând cu ora 15, Fanfara „Promenada” a Casei Municipale de Cultură din Zalău, iar de la ora 17.00, Ansamblul „Bujorii Cehului” din Cehu Silvaniei, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, Ansamblul „Bocșana și Satul meu” din Caraș Severin, Asociația Culturală „Dorul dorului”, Ansamblul „Meseșul Junior” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Ansamblul „Românașul” al Universității Tehnice, Cluj Napoca, Ansamblul folcloric „Meseșul” și „Veteranii Meseșului” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și recitalurile cunoscuților și îndrăgiților interpreți IONUȚ LANGA și SAVA NEGREAN BRUDAȘCU.
Festival on-line cu ansambluri din străinătate
Pandemia a învățat și organizatorii de spectacole să ofere și publicului de acasă artă popular în cadrul festivalurilor. Astfel, pe conturile de youtube și facebook ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj au putut fi urmărite reprezentațiile artistice ale ansamblurilor folclorice din Italia, Belgia, Insulele Canare/Spania, Ungaria, Bulgaria și Israel.
Pe parcursul celor trei zile, Primăria Municipiului Zalău a desfășurat ateliere pentru copii mici și mari. Atelierul de pictură – broșe de lemn, atelierul de confecționat mărgele și brățări și un atelier de cusut, toate atelierele fiind coordonate de „Șezătoare în Silvania”.
Partenerii evenimentului au fost Asociația de dezvoltare intercomunitară „Sălaj Plus”. Un sprijin aparte l-au avut Asociația Națională de Folclor din România/IGF România, Primăria Valcău de Jos, Primăria Horoatu Crasnei și Primăria Plopiș.